Hlavní obsah

Léčit lidi ivermektinem? Nejsme ve středověku, odmítá lék Babišův poslanec

Foto: Seznam Zprávy

Příznivcem experimentálního léku ivermektin není ani poslanec ANO Rostislav Vyzula (Ilustrační foto).

Reklama

Článek

Letos v lednu zemřel v České republice rekordní počet lidí, nejvíc od roku 1950. Česko zároveň dál stojí v čele světových žebříčků, pokud jde o aktuální rozšíření nemoci covid-19. Kde vláda v řízení epidemie selhává?

V Ptám se já odpovídal poslanec hnutí ANO, člen sněmovního výboru pro zdravotnictví a lékař Rostislav Vyzula.

Podle Vyzuly má vláda za sebou řadu chyb, stojí si ale za tím, že žádný jiný z politiků by nezvládl situaci řídit lépe než současný premiér Andrej Babiš. „Věci se daly udělat jinak. Mohli jsme s lockdownem přijít dříve, už při druhé, ne čtvrté vlně. Ta data nemůžeme žádným způsobem omluvit, ale není to vše na premiérovi a vládě, ale i jejich poradcích,“ řekl v Ptám se já s tím, že je sám zastáncem tvrdšího lockdownu a „pozvolné utahování šroubů není šťastným řešením“.

Problém podle něj je především to, že ministrovi zdravotnictví a premiérovi radilo příliš mnoho lidí a není jednoduché si vybrat. „Vždycky se hledá nějaký viník. Máme třetího ministra, teď se hovořilo o další výměně, to přece není dobré řešení,“ řekl Vyzula.

Ve snaze premiéra Babiše zajišťovat Česku dosud neschválené vakcíny Evropskou lékovou agenturou i experimentální léky vidí poslanec vládního hnutí ANO snahu pomoci. S použitím veterinárního léku ivermektin na českých pacientech ale nesouhlasí.

„Také nejsem zastánce toho, abychom tu používali nevyzkoušený lék ivermektin. Takových léků už tu byla celá řada. Nejsme ve středověku,“ vysvětlil a dodal, že není možné hazardovat zkoušením takových léků na lidech.

Vyzula se plánuje vlády ptát, proč Česko podle informací serveru Euractiv nezaplatilo příspěvek na celosvětový vývoj vakcíny proti koronaviru, jak minulý rok slíbil premiér na konferenci Evropské komise.

Vývoj české vakcíny podle člena výboru pro zdravotnictví pak není úplně dobrý nápad. „Neměli bychom ji možná ani kde vyrábět, úspěšně jsme zlikvidovali náš farmaceutický průmysl,“ dodal v rozhovoru.

Jak si vysvětluje, že je Česko v řízení pandemie nejhorší na světě? A proč se podle něj liší výroky premiéra a jeho ministrů k některým opatřením?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu, nebo ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované