Hlavní obsah

Komentář: Máme ivermektin, ale nemáme vládu. Z Babiše je obchodní cestující

Martin Čaban
Komentátor
Foto: ČTK

Vezu vám lék! Sice není na covid, ale volte mě. Česko, rok 2021.

Reklama

Předseda vlády se rozhodl odčervit Česko. Motivací zjevně není snaha pomoci epidemií sužované zemi, ale vyrazit politický kapitál i z nejtemnějších míst české politické mapy.

Článek

Jako slavný Limonádový Joe „cestoval v limonádě“, rozhodl se premiér Andrej Babiš „cestovat v léčivech“. Není to ani zdaleka tak zábavné jako životní role Karla Fialy, ale zato je to mnohem nebezpečnější a podlamuje to poslední zbytky důvěry v samotné základy řízení státu.

Je stále naléhavější otázkou, kdo vlastně uprostřed ničivé koronavirové krize řídí zdravotní politiku České republiky. Samozřejmě by se nabízela odpověď, že je to jistý docent Jan Blatný, toho času ministr zdravotnictví. Jenže ta otázka je chyták. Kdyby platila ta nejjednodušší odpověď, nemělo by smysl si ji klást. Kdyby platila ta nejjednodušší odpověď, nepochybně by se nemohlo stát, že rozhodnutí naprosto klíčová pro průběh boje s nákazou vznikají zcela mimo ministerské struktury.

Ve skutečnosti se řízení českého zdravotnictví ujal jistý šibalský obchodní cestující jménem Andrej Babiš, který se ještě nedávno maskoval za předsedu vlády. Jenže pak se rozhodl, že bude řídit celou očkovací operaci, následně se vydal na několik průzkumných cest, po nichž ve spolupráci s prezidentem republiky začal dohadovat dovoz neschválených vakcín a nakonec se jal nakupovat pro Čechy neschválené léky původně určené k odčervení zvířat.

To vše bez vědomí ministra zdravotnictví, který se, když bylo hotovo, zmohl přinejlepším na drobný a nevýznamný odpor.

Epizody se Sputnikem V a čínskou vakcínou připomínaly ještě třeba alespoň průměrné politické a špionážní thrillery. Babišova urputná snaha řídit i teplotu v lednicích, v nichž se skladují vakcíny, měla zase prvky celkem solidní tragikomedie. Poslední příběh o tom, kterak udatný premiér sehnal Čechům pod rukou ivermektin, už je jen hloupá fraška, jejíž dopady ale mohou být nedozírné.

Babiš Čechům přiváží lék na covid! „Máme tady lék, který je velice levný, nemá nežádoucí účinky, tak nevím, proč bychom ho neměli dát do ambulantní léčby, i o to je velký zájem,“ vysvětluje obchodní zástupce výrobce ivermektinu Babiš svým divákům na Facebooku.

K tomu je třeba říci několik věcí. Zaprvé: lék „tady máme“ proto, že Babiš podnikl za zády ministra zdravotnictví partyzánský nákup skrze brněnskou Fakultní nemocnici u svaté Anny. Blatný se podle svých slov o tomto nákupu dozvěděl až ve chvíli, kdy krabice za 15 milionů přistály v brněnském skladu.

Zadruhé: sice platí, že „tady máme lék“, jen to bohužel není lék na covid-19. Je to neschválený preparát s účinnou látkou, která je v Česku registrována pro humánní vnější užití pouze ve formě masti proti kožní chorobě zvané růžovka (rosacea) a pak také k veterinárnímu užití jako odčervovací prostředek pro hospodářská zvířata. V některých evropských zemích nebo v USA se ivermektin používá i k léčbě dalších lidských neduhů. Americký lékový regulátor FDA například ve svém doporučení píše, že „tablety ivermektinu jsou schváleny při velmi přísném dávkování proti některým parazitickým červům a existují i lékové formy pro vnější užití proti vším“.

Ve stejném dokumentu se uvádí, že FDA neschválila ivermektin jako lék na na covid-19. Stejně opatrný postoj má k tomuto léku český Státní ústav pro kontrolu léčiv: „Možný vliv na zlepšení průběhu covidu-19 vychází z řady publikovaných klinických studií, nicméně řada těchto studií nedosahuje požadované úrovně medicíny založené na důkazech.“ Ivermektin k léčbě covidu-19 nedoporučuje ani jeho výrobce. Firma MSD „považuje za důležité poznamenat, že analýzy nezjistily žádný vědecký podklad pro případný terapeutický efekt proti covidu-19 z preklinických studií ani žádný smysluplný důkaz klinického efektu u pacientů s covidem-19“.

K ivermektinu vydaly společné prohlášení i odborné společnosti anesteziologů, intenzivistů, infektologů, pneumologů a praktických lékařů. Nejsou k ivermektinu o nic smířlivější: „Klinické studie s podáváním přípravku u covidu-19 vykazují protichůdné výsledky a jsou kritizovány pro malé počty pacientů a metodické chyby. Stávající stav odborného poznání neumožňuje formulovat jednoznačné doporučení k jeho podávání,“ píší špičky lékařských profesí, které se kolem pacientů s covidem-19 pohybují. „Léčba ivermektinem představuje v současnosti experimentální léčbu bez dostatečného množství důkazů získaných metodami medicíny založené na důkazech a nelze ji považovat za součást náležitě odborné péče,“ dodávají představitelé lékařů.

To je důležité. Současná vášeň pro ivermektin, která se objevila mezi částí veřejnosti a na sociálních sítích a na níž se snaží zachránit své ztracené politické existence někteří extremističtí poslanci, se zrodila zcela mimo zmiňované „metody medicíny založené na důkazech“. Proto žádná z příslušných autorit ivermektin jako léčbu covidu-19 neschvaluje jinak než pro účely experimentů a postupného ověřování hypotézy, že by ivermektin mohl mít na léčbu covidu-19 pozitivní vliv.

Že se vědou a důkazy nezabývá duo poslanců, jimž s blížícím se koncem kariéry úměrně ubývá příčetnosti, není zas tak překvapivé. Předseda vlády by si ale aspoň zbytky soudnosti a úcty k vědě zachovat měl. Dosud se mu to navenek jakž takž dařilo a jeho výlety do oblasti homeopatik na křivdu či konzultací s otcem Sluncem a matkou Zemí se omezovaly na nedělní facebookové exhibice.

Nevybíravým tlakem na masivní využití ivermektinu v léčbě covidových pacientů se ale Babiš bohužel zařadil mezi dezinformátory a vyznavače konspiračních teorií o temném spiknutí farmaceutických firem. Zásadně tím zkomplikoval život mnoha lékařům. Ti už zcela otevřeně mluví o tom, že čelí výhrůžkám a urážkám od mnoha lidí, když jim v souladu s odbornými doporučeními odmítají ivermektin jako léčebný prostředek proti covidu-19 podávat.

Místo aby se jich premiér zastal a zkusil veřejnosti vysvětlit, že nemocniční lékaři se od loňského jara naučili o covidové pacienty velmi dobře pečovat a nabízet jim účinnou léčbu, která zkracuje jejich pobyt v nemocnici, svými vystoupeními naopak tlak na lékaře stupňuje. Důvod je prostý. O remdesiviru, dexametazonu nebo nízkomolekulárních heparinech se prostě tolik nediskutuje na Facebooku.

V rozhovoru pro časopis Medical Tribune to vysvětlil předseda odborné společnosti infektologů Pavel Dlouhý: „Je to neskutečná hysterie. Všichni máme e-mailové schránky plné proseb i výhrůžek, ten tlak je obrovský. (…) Připomínám ale podobný příběh z jara, kdy se podával na základě předběžných nadějných údajů hydroxychlorochin. Také byla velká očekávání veřejnosti, a kdo by ho nepodával, byl by málem za zločince. Nejen u nás, ale i ve světě se používal poměrně široce. Klinické studie ale pak prokázaly nejen to, že neúčinkuje, ale zvýšil počet úmrtí v léčené skupině.“

Dost možná je za Babišovým výletem do světa konspirací snaha urvat před volbami pár politických bodů v těch temnějších částech politické mapy, možná prostě premiér k vizím jednoduchých řešení svým způsobem myšlení tíhne. Každopádně bude mít tato eskapáda velmi citelné dopady.

Jednak tím premiér u části veřejnosti vyvolá neúměrná očekávání spojená s ivermektinem. Připomeňme, že poslanec Lubomír Volný tvrdí, že ivermektin v kombinaci s dalšími neschválenými léky může vyřešit covidovou krizi během tří týdnů.

Tlakem na využívání ivermektinu mimo přísná pravidla experimentální léčby, prostě jen tak, protože lidé na Facebooku to chtějí, dává Babiš Volnému do jisté míry za pravdu a stává se součástí nebezpečného příběhu, podle něhož lze covid-19 sprovodit ze světa jedním zázračným lékem.

Vyvolává tím u části zdeptané veřejnosti naprosto nerealistická očekávání, která poté, co budou nevyhnutelně zklamána, vyvolají další vlnu frustrace.

Zároveň tím posouvá vlastního ministra zdravotnictví, jenž před divokým užíváním ivermektinu zcela správně varuje, mezi zlé spojence farmaceutických firem, kteří nechtějí lidem dopřát levnou a kvalitní léčbu. Babiš buduje jakousi vlastní strukturu, která lépe než ministerstvo zdravotnictví a lépe než zástupy profesních autorit ví, co je pro nemocné Čechy dobré. To znamená faktický rozklad struktury řízení státu, jehož vedení ve zdravotnické krizi vytrhává z rukou ministerstva a jeho zdravotnických expertů osoba, pro niž je nejdůležitější, co jí lidé píší na Facebooku.

Takové škody stejně jako další stupňování tlaku na lékaře pečující o covidové pacienty za pár hlasů přetažených od vrchního sněmovního komedianta opravdu nestojí.

Reklama

Doporučované