Hlavní obsah
Online

Babiš obhajuje plán na změnu maturit. „Bude to dobrovolné.“

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš se dostal do sporu s pražským primátorem.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět:

- Poslanec ODS Jiří Ventruba zemřel na nemoc covid-19. Přímo ve Sněmovně to oznámil předseda ODS Petr Fiala.

- Laboratoře v pondělí odhalily 10 466 nově nakažených. Je to o zhruba dva tisíce méně než o týden dříve. V nemocnicích je rekordní počet pacientů v těžkém stavu: 1789. Reprodukční číslo R poprvé od 2. února kleslo pod hodnotu 1. Aktuálně je 0,97, vyplývá z dat Ministerstva zdravotnictví. Hodnota čísla udává, kolik dalších lidí nakazí jeden infikovaný.

- Počet lednových úmrtí v Česku zlomil podle Českého statistického úřadu historické rekordy. Podle předběžných dat zemřelo v lednu 15 900 obyvatel, což je proti pětiletému průměru o polovinu víc. Lednový počet zemřelých přesáhl i loňské listopadové maximum z podzimní vlny vysoké úmrtnosti.

- Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) podle premiéra Andreje Babiše (ANO) manipuluje s informacemi o nevyočkovaných vakcínách proti covidu. Hřib dopoledne informoval, že ve skladech pražských státních nemocnic se nyní nachází zhruba 28 000 neaplikovaných dávek vakcíny Pfizer. Podle premiéra šlo ale o čerstvou ranní zásilku.

  • Babiš obhajuje plán na změnu maturit. „Bude to dobrovolné.“

    Premiér Andrej Babiš na Twitteru obhajuje svůj záměr zrušit pro letošní rok klasickou maturitní zkoušku a nahradit ji tzv. úřední maturitou. Chce prý o věci jednat i s Českou konferencí rektorů, která jeho záměr nepodporuje. Předseda vlády argumentuje mimo jiné zkušenostmi ze Slovenska či z Velké Británie a zdůrazňuje, že by vše probíhalo na dobrovolné bázi. „Dostal jsem více než 1500 mailů, ne na všechny jsem stihl odpovědět, ještě asi 840 mám nepřečtených,“ uvedl Babiš mimo jiné ve čtyřech videosekvencích.

  • V Brně vzniká testovací sada pro zjištění jihoafrické mutace

    Brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon začne od středy vyrábět testovací sadu, která umožní odhalit britskou i jihoafrickou mutaci koronaviru. ČTK to dnes řekl ředitel laboratoře Omar Šerý.

    „Posíláme na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) notifikaci k certifikaci. Máme veškeré doklady potřebné pro certifikaci. Díky tomu, že jako firma máme certifikát ISO13485, můžeme od tohoto momentu začít vyrábět certifikované soupravy,“ uvedl Šerý.

    Testovací sada umožňuje odhalit nejen to, zda je testovaný nakažený koronavirem, ale také to, zda jde o britskou nebo jihoafrickou mutaci.

  • Hygienici na jihu Čech dnes evidovali 1056 případů covidu-19

    Hygienici na jihu Čech zaznamenali za posledních 24 hodin 1056 nových případů koronaviru. Je to o 259 více než v úterý minulý týden. Za posledních 24 hodin deset pacientů s koronavirem zemřelo. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    „Ve 167 případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivní osobou v rodině a v sedmi desítkách na pracovišti. Osm nových případů se týkalo škol, sedm zdravotnických zařízení a čtyři sociálních služeb. Tři osoby se infikovaly při pobytu v zahraničí - dvě v Rakousku a jedna v Německu. V dalších případech nebylo do večera možné zdroj nákazy blíže identifikovat,“ uvedla Kotrbová.

  • Chorvatsko nabídlo Česku a Slovensku pomoc s pacienty s covidem-19

    Chorvatský premiér Andrej Plenković uvedl na Twitteru, že nabídl Česku a Slovensku pomoc s pacienty s covidem-19. Chorvatsko je ochotno postarat se o desítku pacientů z Česka a obdobný počet ze Slovenska, vyplývá z Plenkovičova vyjádření o dnešním telefonátu s šéfy české a slovenské vlády.

    „Dnes jsem telefonoval s Andrejem Babišem a Igorem Matovičem, v případě potřeby je Chorvatsko ochotno postarat se o desítku pacientů z každé země,“ napsal večer Plenković na Twitteru.

    Chorvatsko je koronavirem relativně málo zasažené a pomalu uvolňuje opatření, v řadě regionů se v uplynulém týdnu například otevřely terasy restaurací.

  • Mynář: Za komunismu se o očkování nediskutovalo, příliš demokracie škodí

    V době komunismu bylo očkování povinné a neexistovali žádní odmítači vakcín, v této souvislosti příliš demokracie škodí. Pro CNN Prima News to řekl hradní kancléř Vratislav Mynář. „Za těch několik desítek let od revoluce si trochu demokracii zaměňujeme s tím, že si můžeme všechno dovolit. Použil bych tady příměr, že v některých věcech příliš demokracie škodí. A jestli je všeobecně známo a všemi odborníky deklarováno, že to, co nám může pomoct, je, aby lidé dodržovali pravidla, abychom všichni nosili roušky a podrobili se vakcinaci, myslím, že je to správně,“ řekl televizi Mynář. Hájil tak prezidenta Miloše Zemana, který na konci února ve stejné televizi řekl, že očekává konec epidemie letos v září. Zdůvodnil to tím, že podle jeho odhadu bude nejpozději tou dobou proočkována velká většina populace, tedy všichni, kteří to chtějí. „A já věřím, že ta lehce dementní skupina, která to nechce, změní svůj názor. A v tomto okamžiku pandemie skončí,“ řekl v televizi Zeman. Mynář dnes v dané souvislosti zavzpomínal také na socialismus. „Nechci hodnotit, jestli měl být pan prezident mírnější ve svém výroku, ale pamatuju si, že za komunismu se vůbec nediskutovalo, jestli se má, nebo nemá očkovat. To, že se o tom nediskutovalo a očkovalo se, zachránilo většinu životů. V tomhle případě si dovolím říct, že příliš demokracie škodí,“ zopakoval.

  • Spor Babiše s Hřibem kvůli vakcínám dál eskaluje na sociální síti

  • „Není možné hazardovat zkoušením neschválených léků na lidech“

    Letos v lednu zemřel v České republice rekordní počet lidí, nejvíc od roku 1950. Česko zároveň dál stojí v čele světových žebříčků, pokud jde o aktuální rozšíření nemoci covid-19. Kde vláda v řízení epidemie selhává? V pořadu Seznam Zpráv Ptám se já odpovídal poslanec hnutí ANO, člen sněmovního výboru pro zdravotnictví a lékař Rostislav Vyzula.

  • Obchodní řetězec ode dneška prodává antigenní testy, plánují to další

    Společnost Kaufland ode dneška prodává antigenní testy s odběrem z přední části nosu, zájem je značný. Platí na ně omezení jednoho balení na zákazníka a den. „Příští týden společnost plánuje nabídku rozšířit o rodinné balení testů,“ uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Zavedení prodeje antigenních testů zvažují i další řetězce. Ve všech prodejnách Kaufland jsou dostupné testy Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test. Za jeden lidé zaplatí 149,90 Kč. O testy je podle Maierl po celý den zájem. Pokladní musí zákazníky občas poučit, že si mohou koupit jen jeden test, řekla. Příští týden bude k dispozici balení těchto testů po 25 kusech. S prodejem antigenních testů chce v nejbližší době začít i společnost Globus. Momentálně vyjednává s dodavatelem. Zařazení testů pro samotestování do nabídky zvažuje také řetězec Albert. „Zjišťujeme možnosti,“ uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

  • Analýza: Tržby v gastronomii meziročně klesly o 37 procent

    Stravovací provozy musely v uplynulých 12 měsících fungovat asi půl roku v režimu výdejních oken a tržby oboru meziročně klesly o 37 procent. V roce 2019 činily 195 miliard korun, jde tak o propad o 72 miliard korun. V režimu uzávěry má obvykle kolem 60 procent zařízení zavřeno, u těch otevřených se tržby pohybují kolem 40 procent běžného stavu. Vyplývá to z analýzy společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina českých gastronomických zařízení. Vláda poprvé v boji proti koronaviru zakázala vstup veřejnosti do gastronomických podniků loni od 14. března. Současná situace je podle ředitele Dotykačky Petra Menclíka likvidační zejména pro diskotéky a kluby, jejichž tržby se meziročně propadly o 76 procent. V případě hospod činí pokles v porovnání s předchozími 12 měsíci 55 procent. U restaurací propad činí 37 procent. Nejlépe situaci zvládají kavárny a bistra, které si v tržbách meziročně pohoršily o 19 procent.

  • Distributorem vakcín Johnson & Johnson bude Avenier

    Distribuci vakcíny proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson by měla zajistit společnost Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka, která už se stará o rozvoz vakcín od Moderny. S odkazem na zdroje Radiožurnálu to napsal server iRORZHLAS.cz. Evropská agentura pro léčivé prostředky by měla posoudit nasazení této vakcíny v EU tento čtvrtek. Zatím nemá pro použití v EU registraci. Do výběrového řízení na distribuci vakcín od firmy Johnson & Johnson se podle Radiožurnálu zapojilo pět firem. Avenier nabídl nejnižší cenu, a to 87 korun bez DPH za dodání jednoho balení očkovací látky. Zadávací řízení na distributory vakcín organizují všechny zdravotní pojišťovny s Ministerstvem zdravotnictví.

  • Zákazy snížily provoz na dálnicích asi o 15 procent, ubylo také nehod

    Provoz na tuzemských dálnicích v první den po zavedení zákazu přejezdů mezi okresy, který platí od začátku března po dobu tří týdnů, klesl zhruba o 15 procent. Výrazněji ubylo na cestách dopravních nehod, kterých se v minulém týdnu stalo asi o 30 procent méně než o týden dříve. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic a policie. Po zavedení prvních velkých protikoronavirových omezení loni v březnu provoz klesl i více než o třetinu, nyní je však doprava po celou dobu pandemie nižší. Celkově doprava během posledního víkendu oproti předkrizovému stavu klesla zhruba o polovinu.

  • Od roku 1950 nebyl počet osob zemřelých v měsíci lednu nikdy vyšší než letos

    Leden překonal smutný rekord listopadu předchozího roku. Podle předběžných statistik v tomto měsíci zemřelo necelých 16 tisíc Čechů. Oproti dlouhodobým statistikám jde o 50procentní nárůst.

  • Práci z domova nyní využívá až 30 procent zaměstnanců

    Práci z domova využívá dlouhodobě čtyři až osm procent zaměstnanců, nyní v době restriktivních opatření proti šíření nemoci covid-19 je to až 30 procent. Zásadní bariérou jejího rozšíření je zajištění bezpečnosti práce, a proto ji nelze plošně nařizovat. Vyplývá to ze studie, kterou zpracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí na základě podnětů Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Hlavní výhody práce z domova podle studie spočívají pro zaměstnavatele ve snížení provozních nákladů na pracovní místo (pronájem, energie a vybavení), snížení absencí a pracovních neschopností, zvýšení loajality zaměstnanců a tím snížení fluktuace a rozšíření možnosti zaměstnat vysoce kvalifikované pracovníky s bydlištěm i ve větší vzdálenosti od zaměstnavatele. Mezi největší výhody pro zaměstnance lze počítat minimalizaci času vynaloženého na dojíždění na pracoviště zaměstnavatele a lepší možnost sladění osobního, rodinného a pracovního života. Výhodou je také rozšíření příležitostí pro získání zaměstnání i pro osoby se zdravotním znevýhodněním nebo ty, které zajišťují péči o jiné členy domácnosti.

  • Pohyb lidí minulý týden klesl až o deset procentních bodů

    Nová vládní opatření proti koronaviru v minulém týdnu snížila pohyb lidí proti předchozímu týdnu o dalších pět až deset procentních bodů. O deset procentních bodů kleslo množství lidí v nákupních centrech nebo kavárnách, stejně jako ve veřejné dopravě. Množství lidí na pracovišti se snížilo o další čtyři až šest procentních bodů. Vyplývá to z agregovaných a anonymizovaných dat společnosti Google.

  • Zaorálek: S Ministerstvem zdravotnictví řešíme podmínky konání letních festivalů

    Ministerstvo kultury připravuje nový dotační program, který by měl přispět na provozní náklady nestátním, ale veřejnosti přístupným památkám, muzeím a galeriím. Mělo by v něm být několik milionů korun a výzvu pro přijímání žádostí ministerstvo vyhlásí v nejbližších týdnech. Uvedl to ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dodal, že vyjednává s Ministerstvem zdravotnictví o rozvolňování opatření, které by mohlo začít, jakmile bude epidemická situace příznivější. „Proces uvolňování by podle posledních informací měl opět probíhat na půdorysu známého protiepidemického systému (PES),“ uvedl Zaorálek s tím, že by se tam měla doplnit pravidla pro letní scény. „Samozřejmě s Ministerstvem zdravotnictví řešíme i podmínky konání letních festivalů. K tomu se logicky váže testování návštěvníků akcí. K pilotním projektům, na nichž by si šlo tento režim vyzkoušet, by mohly patřit koncerty České filharmonie nebo festival Pražské jaro,“ dodal ministr.

  • Netolický: Pro otevření vojenské nemocnice Těchonín chybí personál

    Žádat o aktivaci vojenské infekční nemocnice v Těchoníně na Orlickoústecku nemá smysl. Personál, který by tam pečoval o covidové pacienty, by chyběl jinde. Dnes to řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Aktivace Těchonína by nepomohla vůbec ničemu. Znamenala by potřebu až 150 zaměstnanců. Většina zdravotníků, kteří by tam byli povoláni, v současné době pracuje ve vojenském nebo civilním zdravotnictví. V Těchoníně nejsou zaměstnanci alokováni stále,“ řekl hejtman.

  • S těžkým průběhem covidu je hospitalizován poslanec ODS Ventruba

    S těžkým průběhem covidu se v nemocnici léčí poslanec ODS, lékař Jiří Ventruba. S přáním brzkého vyléčení o tom ve Sněmovně informoval předseda ODS Petr Fiala. Minulý týden byl hospitalizován kvůli nálezu na plicích poslanec KSČM Jiří Dolejš. Sociální demokrat Jan Birke (ČSSD) byl po těžkém průběhu covidu z nemocnice už propuštěn. Poslanec a starosta Náchoda o tom informoval v uplynulém týdnu.

    Foto: jiri-ventruba.cz

    Poslanec ODS, lékař Jiří Ventruba.

Reklama

Hlavní zprávy