Hlavní obsah

Českem se šíří jihoafrická mutace. Stát v boji s ní zaostává

Foto: ČTK

V Česku se šíří mutace koronaviru, ministerstvo zdravotnictví a jeho úřady teprve dokončují opatření, jak varianty odhalit.

Reklama

O několik kroků pozadu v boji s mutacemi. Stát teprve chystá lepší propojení státních a soukromých laboratoří tak, aby dokázaly včas a systematicky odhalit nové typy koronaviru.

Článek

Je to jeden z klíčů, jak dříve opustit epidemickou uzávěru. O tom, jak rychle Česko vybředne z lockdownu, rozhodne také zastavování nakažlivějších mutací koronaviru. Úřady podřízené ministerstvu zdravotnictví však zatím nezvládají varianty ani systematicky odhalovat, natož brzdit.

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu za celou dobu epidemie podrobně prozkoumala necelou tisícovku vzorků. „Doposud bylo sekvenováno necelých tisíc vzorků, britská varianta byla sekvenací potvrzena u 135 vzorků, JAR varianta u jednoho vzorku,“ uvedla mluvčí SZÚ Klára Doláková.

Pro srovnání: Jen za pondělí úřady vykázaly přes 110 tisíc odběrů pomocí PCR a antigenních testů. A soukromá brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon oficiálně potvrdila sedm případů takzvané jihoafrické mutace viru. Podle informací Seznam Zpráv tým kolem vědce Omara Šerého eviduje další nové záchyty.

Takzvaná sekvenace je složitý biochemický proces, při němž vědci přečtou kompletní genetický kód viru, v případě covidu-19 asi 30 tisíc písmen. „Sekvenace jednoho vzorku trvá v závislosti například na kvalitě daného vzorku asi 5 až 10 dní,“ doplnila Doláková.

Seznam Zprávy minulý týden upozornily, že státní správa mlží o šíření jihoafrické varianty. Nyní se ukazuje proč. Česko v honbě za mutacemi dohání „resty“. A brzdí jej prodlevy, podobně jako na přelomu roku, kdy se nekontrolovaně rozšířila britská varianta viru.

Ministerstvo zdravotnictví a jemu podřízené úřady nyní teprve dokončují opatření, která mají s podchycením mutací pomoci. Vláda v pondělí zpřísnila karanténu pro lidi, kteří se nakazili jihoafrickou mutací covidu-19 nebo na ni mají podezření. Nově smí opustit izolaci až po negativním PCR testu, jemuž se podrobí nejdříve po dvou týdnech od zjištění nákazy. Vzniká také speciální skupina, která má více propojit práci laboratoří. Resort je vyzývá, aby vylepšily testovací PCR sady tak, aby detekovaly novější varianty covidu-19.

To vše v době, kdy v Česku převládla takzvaná britská mutace a vědci varují, že se tu nepozorovaně šíří i takzvaná jihoafrická varianta viru. „Snažíme se vybudovat funkční dohled pro screening této nemoci, včetně více variant,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (nestr. za ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Přiznal, že státní úřady doposud neměly dost technických kapacit na zachycení nakažlivějších variant viru.

Národní referenční laboratoř nyní přijímá týdně 500 až 700 vzorků. „Nadto jsme nabídli v minulém týdnu postiženým krajům mimořádnou sekvenační dávku, to je navýšení o 94 vzorků. V takovém případě je velmi důležité obdržet vzorky za stanovených podmínek, aby mohlo dojít k jejich další analýze,“ doplnila Doláková.

„Předtím se sekvenovalo asi padesát vzorků týdně,“ odkázal Blatný v ČT směrem ke svým předchůdcům. Ministrem se však stal na konci října, britská mutace se v Česku objevila až více než měsíc po jeho nástupu. První případy ze začátku prosince laboratoře odhalily až po Vánocích.

Mutace koronaviru není třeba odhalovat jen sekvenací, ale také pomocí modernějších PCR testů. Resort chce přimět státní i soukromé laboratoře, aby prováděly PCR screening, který upozorní, že se může jednat o danou mutaci. „Národní referenční laboratoř vydala v této souvislosti metodický pokyn pro laboratoře s doporučením sledovat známé mutace charakterizující obě varianty metodou PCR,“ uvedla Doláková.

Vzniká také sekvenační a bioinformatická pracovní skupina, jejímž úkolem je propojit jednotlivá pracoviště. Síť 15 laboratoří po celé zemi má sekvenovat reprezentativní vzorky. Každá z nich speciálně rozklíčuje asi 70 vzorků, celkem tedy okolo tisícovky týdně. „Měly by se zapojit další organizace, aby se do budoucna dalo včas zjistit, jaké další mutace případně v České republice jsou a kde se šíří,“ uvedl Blatný.

Soukromá brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon, která patří k české špičce v DNA diagnostice, už přitom v uplynulých dvou týdnech odhalila sedm případů jihoafrické mutace viru. Vzorky pocházely z první půlky února.

Ministr Blatný však kritizoval tým vědce Omara Šerého s tím, že vzorky neposlal na ověření do Národní referenční laboratoře. „To je naprosto špatně. Nenapadlo mě, že by si někdo nedovolil tyto vzorky poslat,“ řekl Blatný mimo jiné.

Šerý se ohradil na Twitteru. „Skutečně mě mrzí, když ministr Blatný si mě bere do úst a tvrdí, že nechci poskytovat vzorky a nespolupracuji, když to není pravda. Mrzí mě, že přestože mě nazývá kolegou, tak se domnívá, že náš tým několika molekulárních biologů, biochemiků a mikrobiologů není schopen sekvenovat,“ uvedl.

Laboratoř přitom od pondělí jako první v Česku automaticky prověřuje všechny své odebrané vzorky i na přítomnost africké varianty. „Investovali jsme spousty přesčasů, úsilí i peněz do nového systému testování na jihoafrickou mutaci všech vzorků, které od pondělí odebereme v našem centru,“ doplnil Šerý.

Virolog Pavel Plevka pro Seznam Zprávy řekl, že africkou mutaci může v Česku čekat podobný vzestup jako v případě té britské. „Těch několik málo identifikovaných případů je jen taková špička ledovce,“ řekl. Podle vědců způsobuje jihoafrická varianta větší virovou nálož, větší množství těžších případů mezi mladými a zvýšenou odolnost proti protilátkám.

Reklama

Doporučované