Hlavní obsah

Poslanec a lékař Jiří Ventruba podlehl nemoci covid-19

Foto: jiri-ventruba.cz

Poslanec Jiří Ventruba

Reklama

Poslanec ODS Jiří Ventruba zemřel v nemocnici. Přímo ve Sněmovně to oznámil předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Jedenasedmdesátiletý Jiří Ventruba byl hospitalizován s nemocí covid-19, měla u něj těžký průběh.

Poslanci uctili Ventrubovu památku minutou ticha.

„Já jsem bohužel obdržel smutnou zprávu, že náš kolega Jiří Ventruba právě na onemocnění covid-19 zemřel,“ uvedl Fiala. Už dopoledne informoval na tiskové konferenci, že se neurochirurg Ventruba léčí po nákaze koronavirem v nemocnici.

„Covid už mělo také mnoho poslanců, včetně mě. Dnes mu však bohužel poslanec Jiří Ventruba (ODS) z Jihomoravského kraje podlehl. Vždy jsme vycházeli kolegiálně a přátelsky. Upřímnou soustrast jeho blízkým i stranickým kolegům. R.I.P a nepodceňujme a nezlehčujme tuto nemoc,“ napsal na sociálních sítích lidovecký poslanec Jiří Mihola.

Jiří Ventruba se stal členem Poslanecké sněmovny v roce 2017. Na jihomoravské kandidátce ODS byl až na šestém místě, voliči ho ale vykroužkovali na třetí pozici a zajistili mu tak poslanecký mandát. Získal 3506 preferenčních hlasů.

Minulý týden byl hospitalizován kvůli nálezu na plicích poslanec KSČM Jiří Dolejš. Sociální demokrat Jan Birke (ČSSD) byl po těžkém průběhu covidu z nemocnice už propuštěn. Poslanec a starosta Náchoda o tom informoval rovněž v uplynulém týdnu.

Minulý týden bylo v karanténě nebo mezi nemocnými zhruba 15 zákonodárců dolní komory. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek dnes uvedl, že aktuálně je z jeho klubu nemocných nebo v karanténě osm zákonodárců.

Už dříve nemoc překonali například předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) či jeho kolegové z klubu Karla Šlechtová a Patrik Nacher, lidovec Marek Výborný nebo pirátský poslanec František Navrkal. O tom, že měl covid-19, před týdnem na plénu mluvil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Reklama

Doporučované