Hlavní obsah

Opatření donutila lidi v Česku zůstat doma. Je jich míň v práci i dopravě

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Policejní kontroly na hranicích okresů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Od minulého pondělí začala v Česku platit přísnější opatření, která by měla zamezit dalšímu šíření koronaviru. Jde zejména o omezení volného pohybu. Jak se za první týden změnil pohyb obyvatel?

Článek

S vyhlášením nového nouzového stavu, který platí od 27. února, vláda zavedla další opatření omezující zejména volný pohyb osob. Lidé až na výjimky nesmí překročit hranice okresů, volnočasové aktivity je možné provozovat pouze na území obce, kde mají lidé trvalé bydliště nebo zde pobývají. Uzávěra by měla trvat do třetí březnové neděle. Kabinet také apeloval na zaměstnavatele, aby v co nejvyšší míře prosazovali práci z domova.

Jak se vlivem nových opatření změnil pohyb osob, ukazují přibližně data společnosti Google, která je pravidelně zveřejňuje ve svých zprávách. Jedná se o anonymizovaná data, která ukazují trend pohybu podle historie lokace telefonu u osob, které ji samy povolily. Společnost uvádí, že data neumožňují zjištění totožnosti stejně jako polohu, kontakty nebo pohyb jednotlivce.

Google Mobility Report

V pravidelných zprávách o pohybu Google Mobility Report je rozlišeno šest kategorií podle typu lokality:

1. Provozovny a volný čas – restaurace, kavárny, nákupní centra, zábavní parky, muzea, knihovny a kina

2. Potraviny a lékárny – prodejny potravin, supermarkety, farmářské trhy, obchody s potravinovými specialitami, drogerie a lékárny

3. Parky – národní parky, veřejné pláže, přístaviště, parky pro venčení psů, náměstí a veřejné zahrady

4. Stanice veřejné dopravy – uzly veřejné dopravy, například stanice metra, autobusové zastávky či vlaková nádraží

5. Pracoviště

6. Bydliště

Google v přehledu zdůrazňuje, že jeho data nemají sloužit přímo k boji s epidemií covidu-19.

Data nejsou stoprocentně průkazná pro celou českou populaci, jak upozorňuje Google: „Tyto statistiky počítáme na základě dat uživatelů, kteří ve svém účtu Google povolili historii polohy, data proto pocházejí jen od části našich uživatelů. Jako vždy platí, že tento vzorek může a nemusí odpovídat přesnému chování širší populace.“

Lidé tráví méně času na pracovišti

Zatímco v lednu a únoru zůstávaly hodnoty pohybu osob na pracovištích víceméně stejné, v průběhu minulého týdne docházelo k postupnému úbytku. Celorepublikově se průměrný čas strávený na pracovišti snížil o 34 % v porovnání s obvyklou aktivitou. Největší pokles na pracovištích zaznamenala Praha (- 47 %), dále Středočeský kraj (- 37 %) a Jihomoravský kraj (- 36 %). Google bere jako srovnávací základnu údaje ze stejného období loňského roku.

S poklesem času stráveného na pracovišti se pojí i pohyb osob na místě bydliště, který v porovnání s obvyklou aktivitou naopak roste. To odpovídá i záměrům nových vládních opatření, jejichž cílem je, aby lidé trávili co nejvíce času doma.

Hodnoty jednotlivých krajů se pohybují v podobném rozmezí, nejsou mezi nimi pozorovatelné výraznější rozdíly.

K výraznému poklesu došlo ve využívání veřejné dopravy. Hodnoty z minulého týdne jsou nejmenší od Nového roku. Tento úbytek může být ovlivněn jak uzávěrou okresů, tak poklesem počtu lidí, kteří dojíždějí do práce. Do dat se mohla promítnout i skutečnost, že žáci prvního a druhého stupně přešli na distanční výuku, a tudíž nevyužívají veřejnou dopravu k cestě do školy.

Dlouhodobý pokles lze sledovat i v případě pohybu lidí v kategorii „provozovny a volný čas“. Jedná se například o restaurace, kavárny, nákupní centra, zábavní parky, muzea, knihovny nebo kina. Hodnoty tedy odpovídají jejich dlouhodobé uzávěře.

Poslední z grafů ukazuje pohyb lidí v parcích, kde za poslední týden došlo k výraznému poklesu. V pátek navštívilo parky dokonce až o 36 procent méně lidí než obvykle.

Jak ale již dříve upozornil Vít Pászto, zaznamenávání dat v kategorii „Park“ může být problematické: „Když člověk vstoupí do lesa, nevíme, jakým způsobem ho Google zaregistruje. Jestli má u toho místa v podkladových datech přiřazenou nějakou entitu. Zkrátka nevíme přesně, odkud Google zaznamenává, že v tom lese jsme.“

Reklama

Související témata:

Doporučované