Hlavní obsah

Petr Forman chystá pro krumlovskou točnu příběh létajícího muže

Petr Forman

Reklama

Jihočeské divadlo točí hudbu k představení Muž dvojhvězdy, které bude mít premiéru v červnu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Příběh létajícího muže režíruje Petr Forman podle adaptace románu Alexandra Grina Zářivý svět.

Článek

„Diváky čeká v zámeckém parku kolem točny konstrukce, zčásti podobná šapitó, s filmovými prvky. Hlavní roli ztvární Marek Pospíchal, v třicetičlenném obsazení se představí hlavně členové souboru Malého divadla,“ řekl Forman.

„Na točnu zatím divadlo prodalo 24 239 vstupenek, z toho je téměř 16 782 těch, které diváci vyměnili za loňskou zrušenou sezonu,“ řekla Gabriela Veselá z marketingu divadla.

Muže dvojhvězdy, k němuž napsal scénář Ivan Arsenjev, připravuje divadlo od roku 2019. Loni na jaře ho soubor dozkoušel, premiéra se ale kvůli koronaviru a opravám točny přesunula na letošek.

„Ve městě se objeví muž, který má schopnost létat. U mocipánů to tam vzbudí vzrušení a paniku. Nevidí v něm někoho, kdo létá, ale nabourává lidem stereotypy, dělá něco výjimečného, a toho se oni bojí. Příběh je o tom, co se stane, když nabouráte stabilitu vládcům, protože lid začne tušit, že svoboda, sny existují a můžeme za nimi jít a začít jim věřit,“ řekl Forman. Přeje si, aby lidé věděli, že fantazie se nedá spoutat.

Točnu divadelníci obehnali konstrukcí, pomáhá jim v přeměnách. Formana totiž mrzelo, že když diváci vcházejí do zahrady, již vidí kulisy, schází tak překvapení. Zároveň chtěl prostor pro komorní herecké scény.

„Konstrukce má 12 oken, široká je šest metrů a vysoká deset metrů. Vidíte všechno, diváka nijak neruší. Lidi povedeme na představení zadem, abychom nešli zahradou. Jsme v takovém šapitó, během hry ho postupně otevíráme a odhalujeme zákoutí parku. Jste vlastně někdy v takovém kině,“ řekl Forman.

Hudbu složil a tento týden s orchestrem natáčel Simon Thierrée z Francie. Podle Formana se hráči sešli ve velkém obsazení poprvé od září, cítil z nich radost. Bratři Formanovi spolupracovali s jihočeskou scénou i předloni, v Budějovicích postavilo areál Bouda, k oslavám 100 let divadla.

Forman sám chystá jeden větší titul pro italské cirkusové umělce, s nímž by měli projet Evropu, přijal i roli v seriálu Ombudsman. „Já jsem sem přijel potěšit se, že něco žije (…). Jsem zvyklý, že víte, kdy bude premiéra. Teď je demotivující něco dělat, když nevidíte ten horizont,“ řekl k dopadu koronavirových omezení na kulturu. Streamovat divadelní hry nechce, podle něj se při přenosu nejde napojit na atmosféru.

Jihočeské divadlo uvede letos před otáčivým hledištěm od června do září šest titulů. Jako druhou premiéru chystá komedii Da Vinci a reprízy muzikálu Divotvorný hrnec, detektivní komedie Pes baskervillský, rodinného představení Ztracený svět a baletu Šípková Růženka.

Točna v Krumlově přináší divadlu čtyři pětiny všech tržeb. V roce 2019 tam přijelo 58.863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu Kč. „Teď se prodávají stovky vstupenek týdně, normálně jsme zvyklí, kdyby nebyl koronavirus, že tisíce týdně,“ řekl ředitel divadla Lukáš Průdek. Předplatné na novou sezonu začne scéna prodávat v květnu.

Reklama

Doporučované