Hlavní obsah

Petr Zelenka zkouší před krumlovskou točnou komedii Da Vinci

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeské divadlo zkouší před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově historickou komedii Da Vinci, kterou režíruje Petr Zelenka. Bude to jedna ze dvou letošních premiér na točně, kromě titulu Muž dvojhvězdy.

Článek

V prodeji zbývá přes 6000 vstupenek na letošní sezonu. Prvních několik představení bude zřejmě možných jen s poloviční kapacitou.

Hra Da Vinci, kterou napsal Zelenka s dramaturgyní Olgou Šubrtovou, bude mít premiéru 8. července. Objeví se v ní i 15 akrobatů, ohňové efekty nebo živý kůň. V příběhu se historik umění, který se zaměřuje na 16. a 17. století, ocitne se ženou v období Leonarda da Vinciho. „A je pochopitelně fascinovaný. Napadne ho, že by si mohl od Vinciho objednat obraz, který neexistuje,“ řekl režisér Petr Zelenka. Jedním z motivů je i manželská krize.

Zelenka se snažil hru pojmout velkolepěji než Psa baskervillského, kterého v Krumlově zrežíroval před pěti lety. Točna podle něj skýtá po téměř roční opravě lepší světelné zázemí, režisér využívá i projekce. Scény jsou dlouhé minutu až dvě, za dvě hodiny se hlediště otočí padesátkrát.

„Hostuje tady Martin Pechlát, který je fenomenální a tahle hra bude zlatý hřeb jeho kariéry. Bude to v podstatě Woody Allen v jeho nejlepších letech, čili v osmdesátkách,“ řekl režisér, jenž také chystá televizní seriál na téma prolamování těžebních limitů.

Hlavní postavu ztvární Pavel Oubram. Ze scénáře na něj da Vinci působil jako mírný neurotik, který se nechá snadno odlákat od toho, co by měl dělat. „Teď hledám důstojnost postavy a osobitost Leonarda,“ řekl Oubram, který před točnou hraje od roku 2004. Po roce pandemie se těší na diváky. „Je to show, akrobaté mají úžasná čísla, tak doufám, že to bude velká podívaná a pobavení, aby lidé po tom těžkém roce trošku pookřáli,“ řekl herec.

Jihočeské divadlo začalo v půli května prodávat zbývajících 10.500 vstupenek na otáčivé hlediště. Zatím jsou volné na všech šest titulů, ceny jsou stejné jako loni. „Prodávají se necelé 3000 vstupenek týdně, z čehož máme velkou radost. Je pravděpodobné, že 10. června zahájíme sezonu za opatření, která jsou platná nyní, to znamená, že budeme moci pustit 50 procent diváků. Ale 14. června by se podle (koronavirových) balíčků ministerstva kultury měla venkovní produkce uvolnit na plnou kapacitu,“ řekl ČTK ředitel divadla Lukáš Průdek.

Kapacita hlediště je 650 míst. Z loňska na letošek přesunulo divadlo přes 23.000 vstupenek, které už byly prodané, asi polovinu všech. Loňskou sezonu kvůli covidu zrušilo. Před otáčivým hledištěm uvede od června do září šest titulů. Premiéry představení Muž dvojhvězdy a komedie Da Vinci, dál reprízy muzikálu Divotvorný hrnec, detektivní komedie Pes baskervillský, baletu Šípková Růženka a představení Ztracený svět.

Točna v Krumlově přináší divadlu čtyři pětiny všech tržeb. V roce 2019 přijelo na otáčivé hlediště 58.863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu Kč.

Reklama

Doporučované