Hlavní obsah

Petříček: Naše zahraniční politika by měla být čitelná, názor na uznání Kosova zatím neměním

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček je připravený jednat s premiérem a ústavními činiteli o tom, že by Česká republika vzala zpět uznání samostatného Kosova. O této otázce podle něj rozhodne vedení ČSSD.

Článek

Premiér Andrej Babiš po setkání s prezidentem navzdory svým vyjádřením z minulého týdne řekl, že je připravený se bavit o ‚oduznání‘ Kosova ze strany české vlády, ať už na úrovni ministerské nebo na koordinační schůzce mezi nejvyššími ústavními činiteli. Jste jako představitel české diplomacie připraven se o takové otázce bavit?

Já jsem veřejně svůj názor na tu záležitost zmínil. Řekl jsem, že to uznání má nějaké důvody. Jsem připraven se jak s panem premiérem, tak s ústavními činiteli o této záležitosti bavit. Jak padlo na dnešní konferenci o Číně, naše zahraniční politika by měla být kontinuální, čitelná. Ale v říjnu by mělo být to zmiňované jednání ústavních činitelů a to téma tam můžeme prodiskutovat.

Padne z Vaší strany, že Česká republika uznává Kosovo jako samostatný stát?

Svůj názor na tuto záležitost jsem řekl, na tom zatím nic neměním. Jsem otevřen tomu, abych slyšel názory pana premiéra, který minulý týden řekl, že na to česká vláda nemá jasný názor. Je to záležitost celé vlády, takže o tom budu určitě se svými partnery diskutovat.

Jaká je v tomto ohledu pozice ČSSD a jste vůbec ochotní o změně té pozice jednat?

V sociální demokracii jsme o tom zatím nehovořili. Příští týden bude zasedání našeho vedení. Já jsem o tom hovořil s panem předsedou Hamáčkem, jeho názor znám. Nicméně je to v rukou vedení, politického grémia sociální demokracie. Naše zahraniční politika by měla být čitelná, kontinuální. Uznali jsme Kosovo de iure. Pokud bychom přistoupili k oduznání, tak by to podle mého názoru muselo být na základně toho, že by se změnily nějaké okolnosti, především by Kosovo přestalo mít nějaká kritéria státnosti, která vedla k uznání v roce 2008.

Jak se teď chová Čína k českému velvyslanci v Číně? Byly tam napjaté vztahy, podle Respektu se s ním schází pouze řadoví úředníci a ne náležité pozice.

S panem velvyslancem jsem o tom mohl hovořit v průběhu naší porady. My se snažíme o věcný, realistický dialog s čínskou stranou. To, že v nějakých oblastech v poslední době narážíme na komplikace, je zcela zřejmé. Naší snahou naopak je vyhnout se extrémním pozicím, a i čínskou stranu vyzýváme k tomu, abychom se zaměřili na pozitiva.

Jaký je Váš názor na rušení koncertů z čínské strany?

Je to naprosto nešťastné. Myslím, že takovýto políček česká veřejnost vnímá velmi nelibě. Já jsem to panu velvyslanci říkal, ministr kultury Lubomír Zaorálek v této záležitosti také intervenoval, protože se to týká právě kulturních těles. Jsem přesvědčen, že kultura a politika by se neměly směšovat. Nakonec jsou to Číňané, kteří přicházejí o zážitky z české kultury, české hudby.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček odcestuje do Číny, i když nedostal oficiální pozvání. Česká republika posílá nějakou nótu, aby došlo k nápravě. Proč tam nakonec jede, když pozvání podle Deníku N nedostal?

To je záležitost Poslanecké sněmovny, především jejích výborů. To skutečně nepřísluší ministrovi zahraničních věcí komentovat vnitřní záležitosti Poslanecké sněmovny.

Včera jste měli setkání bezpečnostní rady státu, měli jste se bavit i o Huawei a technologiích, které sem pronikají, je to i téma dnešní konference. Jak se v souvislosti s tím díváte na to, že Ministerstvo financí uzavřelo další smlouvu na technologie této firmy na deset milionů korun, to znamená že se rozšiřuje portfólium Huawei, které už firma má nejen v ČEZu, ale na Ministerstvu financí a různých dalších částech státní správy?

Česká vláda jasně potvrdila, že výstrahu NÚKIBu je potřeba brát vážně. Proto také všichni správci kritické informační infrastruktury vyhodnocují rizika, která souvisí s těmi dvěma firmami, na které NÚKIB upozorňuje. Pro mě je důležité, abychom zabezpečili to, že ty důležité informační systémy nebudeme vystavovat riziku. Ministerstvo financí si vyhodnotilo jakožto správce, že tomu tak není. Já technickou stránku té záležitosti nejsem kompetentní komentovat, na druhou stranu si myslím, že v tomto postupujeme velmi transparentně a s důrazem na bezpečnost. Stejně tak vyzýváme všechny v Evropě, abychom se o tom bavili, protože kybernetická bezpečnost není problematika jenom Česka, je to záležitost pro všechny naše spojence.

Reklama

Související témata:

Doporučované