Hlavní obsah

Petříček: O odvetě kvůli Huawei nic nevím, Čína stojí o vzájemně dobré ekonomické vztahy

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem.Video: Veronika Neprašová

 

Reklama

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček na rozdíl od prezidenta neví nic o ekonomické odvetě, kterou podle Zemanových slov chystá čínská strana kvůli zprávě tajných služeb varující před technologickou společností Huawei. „Nemyslím si, že čínská strana by na to chtěla nějak reagovat. Obě země mají zájem naše vztahy rozvíjet,“ řekl v rozhovoru pro Seznam. A ani česká ambasáda v Pekingu podle jeho slov žádné informace o chystané čínské odvetě nemá. Po premiéru Babišovi je Petříček dalším členem vlády, který prezidentova slova o ohrožených čínských investicích Škody Auto a skupiny PPF odmítá.

Článek

Za jak dlouho poté, co v prosinci BIS zveřejnila zprávu, ve které znovu varovala před čínskou telekomunikační společností Huawei, vám přišel první telefonát nebo e-mail z čínské ambasády?

Samozřejmě kolegové byli v kontaktu s čínskou ambasádou, věděli jsme, jaká je jejich reakce. Je správně, že jsme reagovali uváženě, a to nedorozumění, které vzniklo oboustranně, se nám podařilo vyřešit. Pro mě je ta záležitost uzavřená. Já jsem jasně řekl, že kybernetická bezpečnost je naše záležitost. Stejně jako si Čína od devadesátých let chrání svoje bezpečnostní systémy, tak i Česká republika si musí zajistit v digitální době vlastní bezpečnost.

Na Facebooku čínské ambasády stále visí tyto věty: Premiér Babiš zdůraznil, že nedávno vydané varování příslušného českého orgánu týkající se čínských firem Huawei a ZTE nepředstavuje stanovisko vlády ČR. Unáhlené rozhodnutí o stahování produktů Huawei ve veřejné správě bylo způsobeno zavádějícím varováním a Bezpečnostní rada státu již vydala prohlášení poskytující objasnění této situace.” Premiér Babiš tato slova obratem označil za lež. Co je na tom nejasného, kde je jaké nedorozumění?

Bezpečnostní rada státu jasně řekla, že doporučení NÚKIB se vztahuje pouze na kritickou informační infrastrukturu, a nikoliv na produkty, které si kupuje veřejnost. To bylo potřeba si vyjasnit, a to vnímám, že byla část toho nedorozumění.

A ta další část?

Nedorozumění bylo také to, jak se interpretovala ta schůzka pana premiéra. Já jsem panu velvyslanci jasně řekl, že interpretovat nekorektně setkání s vysokými vládními představiteli se v diplomatických vztazích nenosí. Pak jsme si řekli, pojďme to uzavřít a soustředit se na to, co nás v tomto roce čeká.

Už máte informace, které podle svých slov má prezident Zeman už několik týdnů, o údajné ekonomické odvetě čínské strany?

Připravujeme termín mezivládních konzultací, takže si nemyslím, že čínská strana by na to chtěla nějak reagovat. Obě strany máme zájem naše vztahy rozvíjet, například, co se týká ochrany mezinárodního obchodu. Pro Českou republiku je důležité podporovat naše exportéry, protože bilance vzájemného obchodu s Čínou vyznívá v náš neprospěch.

Jak má občan rozumět tomu, že prezident říká, že má informace o protiakcích čínské strany vůči českým investicím v Číně, a vy říkáte, že je nemáte? Požádal jste pana prezidenta, jestli by vám je tedy mohl poskytnout?

S panem prezidentem se uvidíme příští týden na koordinační schůzce k zahraniční politice. Ale z naší ambasády v Pekingu nemám informace o tom, že by čínská strana naznačovala nějaké odvetné opatření.

Filip v Číně nehovořil jménem české vlády, říká Petříček.Video: Veronika Neprašová

Do Číny se minulý týden vydal také místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip. Konzultoval s vámi tuto cestu?

Pan Filip tam cestoval jako předseda tuzemské komunistické strany na setkání s představiteli komunistické strany Číny. Já nemám vůli ani chuť komentovat stranické vztahy.

On ale po svém návratu v médiích mluvil otevřeně o tom, že se setkal i se zástupci firmy Huawei. Vypadalo to, jako by tam žehlil” tu situaci, která se děje u nás. Ani o tomto jste s ním nemluvil, z jakého mandátu v této věci jednal?

Pan Filip je místopředsedou české Sněmovny, nicméně nehovoří za českou vládu.

Pan Filip také říkal, že se hodlá kvůli cestě do Číny sejít s prezidentem Zemanem a zpravit ho o jejích detailech, s kým se tam setkal, o čem spolu mluvili. Nemáte ambici, aby toto sdělil i šéfovi české zahraniční politiky?

Opět zdůrazňuji, byla to především soukromá stranická záležitost pana předsedy. Co se týče oficiálních bilaterálních vztahů České republiky s Čínou, to má na starosti vláda a ta jedná podle vlastních bezpečnostních zájmů naší země.

Takže jste pana Filipa nevyzval, aby vám k tomu podal nějakou zprávu?

Krátce jsme o tom hovořili, ale nevidím tam nic, co by bylo v konfliktu s českou zahraniční politikou. Ale opakuji, pan předseda tam nehovořil jménem české vlády a i z jeho informace jsem to pochopil tak, že tam mluvil čistě jako představitel komunistické strany.

Říkal jste, že se teď chcete soustředit na budoucnost našich vzájemných vztahů z Čínou. Jaké plány v této oblasti pro následující měsíce máte a podepsal se na nich nějakým způsobem spor kolem Huawei?

Už jsem zmiňoval chystané mezivládní konzultace jako součást našeho strategického dialogu s Čínou. Dále plánujeme účast např. na druhém ročníku dovozního Expa. To je příležitost pro české exportéry představit své produkty. My máme zájem pomoci jim otevírat čínský trh, odstraňovat jim bariéry.

Takže ani v oblasti českého exportu do Číny nemáte informace o tom, že by čínská strana český export chtěla nějak omezovat nebo komplikovat právě na základě kauzy Huawei?

Když jsem s panem velvyslancem mluvil, tak i on zmiňoval, že i Čína má zájem otevírat se zahraničnímu dovozu. Takže v tomto myslím, že obě strany vnímají potřebu řešit dysbalanci vzájemného obchodu.

Jsou podle vás lidé z BIS čučkaři”, jak o nich mluvil prezident Zeman?

Vláda jasně vnímá doporučení přicházející od tajných služeb, ty jsou respektovaným partnerem renomovaným zahraničním tajným službám a myslím, že odvádí dobrou práci. Pro ministerstvo a pro mě jsou informace, které nám poskytují, důležité v našich diplomatických aktivitách.

Takže nesdílíte postoj Hradu vůči hrozbám, před kterými tajné služby varují?

Já věřím tomu, že to, co dělají, dává smysl, a ta kritika není úplně na místě.

Se Sklenářem jsem se ještě osobně nesešel, říká ministr zahraničí.Video: Veronika Neprašová

Už jste s vaším poradcem Miroslavem Sklenářem mluvil o jeho paralelním působení v managementu čínské společnosti CEFC?

Ještě jsme se nesešli osobně, nicméně od počátku jsme jasně domluveni, že musí jasně oddělovat své angažmá jako můj externí poradce a působení v soukromé sféře. Jelikož je to člověk, který v oblasti protokolu působil už za dob Václava Havla, věřím, že má dostatečnou vnitřní integritu, aby byl skutečně schopen oddělit práci, která ho živí, a působení jako mého externího poradce.

Jsou pro vás rady pana Sklenáře natolik přínosné, že vám stojí za tu kritiku a potenciální riziko, které se s touto spoluprací pojí?

Role poradce je dávat mi náměty, ale je pouze na mně, jak se budu rozhodovat. A já se budu rozhodovat na základě toho, co je v nejlepším zájmu České republiky. Rozhodně se nenechám ovlivňovat někým, kdo má ještě svou vlastní agendu. A v tomto směru to pan Sklenář jasně ví, že není v agendě Číny tím, na koho se primárně obracím, od toho mám své kolegy na ministerstvu. Já ho respektuji jako odborníka na protokol a jako člověka, kterého léta znám a kterému jsem schopný věřit.

Proč vás pan Sklenář doprovázel na pracovní cestě do Číny, když, jak říkáte, není vaším poradcem v této oblasti?

Není to můj primární zdroj informací o Číně. Na této cestě mi pomáhal zařizovat některé doprovodné části programu, například když jsme odhalovali pamětní desku v tehdejším židovském ghettu.

Přesto, neobáváte se, že by pan Sklenář mohl získat nějaké informace, které by pro čínskou stranu mohly být výhodné nebo strategické?

Pan Sklenář nemá přístup k žádným interním informacím Ministerstva zahraničních věcí ani do zabezpečených systémů, takže nepředpokládám, že by měl přístup k čemukoli, co by mohlo být citlivé.

A když se s ním bavíte, tak nic z toho, o čem mluvíte, by pro něj nemělo být jako pro manažera čínské společnosti zajímavé?

Opakuji, že jsem si pana Sklenáře nebral primárně jako poradce pro Čínu, ale pro protokol. A to jsou také věci, které jsem s ním od počátku primárně řešil.

Reklama

Související témata:

Doporučované