Hlavní obsah

Sítě nejsou houska na krámě, odstranit Huawei by trvalo deset let, říká expert

Rozhovor s Patrickem Zandlem o případu Huawei.Video: Silvie Friedmannová, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čínská firma spustila protiofenzívu, s novináři o víkendu promluvil dokonce i nejvyšší šéf Huawei. Takovou vlnu paniky si prostě nemohou dovolit, vysvětluje Patrick Zandl, internetový podnikatel a expert na telekomunikace.

Článek

Huawei, před jejímiž výrobky varují státy i bezpečnostní služby Západu včetně Česka, rozjela kampaň, od níž si slibuje, že zastaví protičínskou vlnu. „Takovou paniku, jaká se rozjela kolem Huawei, si prostě firma nemůže dovolit, jde o byznys za desítky miliard dolarů,“ říká Patrick Zandl ve studiu Televize Seznam.

Do kampaně se zapojil i zakladatel a generální ředitel podniku Žen Čeng-fej, který se dosud vyjadřoval v médiích jen velmi zřídka.

Představitelé Huawei na davoském fóru uvedli, že jsou připraveni umožnit cizincům návštěvu svých zařízení pro vývoj produktů.

„Co Huawei vyrábí, jsou uzavřená zařízení, musíte prostě věřit výrobci, že vaše data nezpřístupní někomu dalšímu,“ uvedl Zandl. Huawei především čelí podezření, že data poskytuje čínské vládě – firma to popírá.

Dopady bojkotu na byznys této firmy mohou být veliké, ale neprojeví se hned. „Sítě se neprodávají jako houska na krámě, jsou to dlouhodobé kontrakty. V Česku jsou těmito zařízeními vybavené mobilní sítě a nejde to odstranit jen tak, to jsou investice za desítky miliard,“ vypočítává Patrick Zandl.

Podle něj, pokud vůbec přijde, pak ústup ze slávy se u značky Huawei projeví třeba za deset let.

Huawei říká, že je součástí konkurenčního boje o dodávky pro sítě nové generace (5G). „Provozujeme své aktivity po celém světě a v každé zemi dodržujeme všechny místní zákony a předpisy,“ uvedl nově v Davosu předseda společnosti Liang Chua, kterého cituje agentura Reuters. Vyzval rovněž k předložení důkazů, že produkty Huawei představují bezpečnostní riziko.

Před používáním softwaru a hardwaru Huawei varoval v prosinci i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované