Hlavní obsah

Piloti Lufthansy stávkují, společnost ruší 876 letů

 

Reklama

Piloti německých aerolinek Lufthansa vstoupili do dvoudenní stávky. Tou si chtějí vynutit zvýšení platů o 22 procent. Protest je čtrnáctým za posledního dva a půl roku. Stávka se podle společnosti jenom dnes dotkne zhruba 100 tisíc cestujících. Lufthansa zruší téměř 900 letů, včetně několika spojení s Českou republikou.

Článek

Odborový svaz Vereinigung Cockpit vyzval více než 5 tisíc pilotů ke stávce kvůli tomu, že jim posledních pět let nerostly platy. Odbory, podle nichž za tu dobu největší německé aerolinky vydělaly kolem pěti miliard eur (135 miliard korun), požadují výrazné zvýšení platů pilotů.

Vedení společnosti to odmítá. Stávce se v úterý snažilo ještě zabránit, německé soudy ale odmítly vydat předběžné opatření. Piloti poté původní 24hodinovou stávku prodloužili o jeden den.

Lufthansa dnes kvůli stávce zruší prakticky polovinu svých linek. Normálně přitom vypraví asi 1800 letů denně. Dnes jich musela 876 zrušit, 51 z nich jsou mezikontinentální lety.

Omezení se dotknou i Česka. Zrušeny mají být čtyři páry letů mezi Prahou a Frankfurtem a spoj mezi Prahou a Mnichovem.

Protesty pilotů Lufthansy přijímala v minulosti velká část německé veřejnosti s nelibostí, mimo jiné kvůli výši platů, které piloti již dnes mají. Nástupní plat pilotů u Lufthansy činí i s příplatky 73 tisíc eur ročně (téměř 2 miliony korun), piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255 tisíc eur ročně (6,8 milionu korun). Průměrný roční plat se přitom v Německu pohybuje kolem 32 tisíc eur (883 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované