Hlavní obsah

Pilulka je na burze. Investoři si slibují, že díky ní přibudou další

Jan Sýkora, partner WOOD & Company, v rozhovoru pro Seznam Zprávy.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pilulka, první e-commerce firma, vstoupila na pražskou burzu a zájem o ni byl enormní. Podobných emisí teď uvidíme víc, říká Jan Sýkora spoluzakladatel WOOD & Company, a do roka očekává čtyři další tituly.

Článek

Pilulka jako historicky první e-commerce projekt zamířila na pražskou burzu a její úspěch už teď láká další. „Už se objevuje řada majitelů, kteří se ptají, jak to funguje. Já myslím, že tady budou další příběhy,“ říká Jan Sýkora, spoluzakladatel WOOD & Company, s tím, že on sám mluvil s pěti majiteli a ví o dalších deseti.

Právě on má přitom na úspěšném vstupu Pilulky na burzu velký podíl. Investiční banka WOOD & Company je největším vnějším investorem Pilulky a sám Sýkora její zakladatele přesvědčil, že nejlepší volbou při hledání další cesty je právě pražská burza. To, že zájem investorů předčí nabízené množství akcií o 536 procent, však nečekal.

„Pilulka je šance, kde se dá spojit komunita investorská a klientská. Klienti se mohou stát spoluvlastníky, a tak mohou participovat na dalším růstu firmy,“ říká Sýkora a jako příklad, kde se právě toto spojení povedlo, udává Teslu.

„To se geniálně povedlo Elonu Muskovi s Teslou. Geniálně ty dvě komunity spojil a málokdy najdete oddanější investorskou bázi, než jsou jak zákazníci, tak investoři v Tesle. Tohle je do budoucna strašně zajímavá cesta a mám radost, že Pilulka to chce vyzkoušet,“ dodává Sýkora.

Do roka další čtyři kandidáti

Po vzoru úspěšné emise Zbrojovky či Pilulky proto očekává, že v příštím roce by pražská burza mohla přivítat i další tituly. „Kdybychom vzali jak trh Start, tak hlavní trh, 12 měsíců odteď, já doufám, že by dva, tři, čtyři kandidáti mohli přijít,“ říká Sýkora.

A co by poradil investorům? „Málokdy se nám investorům podaří chytit to dno. Na investice se proto dívám jako na dlouhodobý přístup a starání se o svůj majetek. Každý investor by si měl udělat domácí úkol, aby tomu porozuměl a uvědomil si, co je jeho investiční horizont, co je jeho rizikový profil. Teprve potom bych stavěl jednotlivé investiční strategie,“ dodává Sýkora.

Koronavirus? Lidstvo je přizpůsobivé

Sám přitom očekává, že současná pandemie covid-19 svět změní. „Myslím si, že po covidu se určitě společnost změní. Budeme muset projít složitější dobou, ale co je na lidstvu skvělé, je, že jsme ohromně přizpůsobiví. Přežili jsme spoustu přírodních katastrof, neštěstí, světových válek,“ říká Jan Sýkora s tím, že vidí příležitost v tom, že se každý zamyslí, co by mohl dělat jinak či lépe. „Covid je hlavně o vlastní zodpovědnosti. Bral bych to jako podnět pro nějaké sebezlepšení,“ dodává.

Upozorňuje ale také na to, že se v postcovidové době můžeme dostat do období, kdy můžeme mít velice nízké nebo záporné úrokové sazby. „Historicky jsme v tomto období nikdy nežili. Bude tu spousta prostředků, ale je otázka, jestli tady bude dostatek nápadů,“ dodává Sýkora.

Reklama

Doporučované