Hlavní obsah

Piráti na YouTube a spol. budou dostávat dopisy. Další údaje jsou tajné

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

YouTube a další internetové platformy nemusejí zveřejňovat kompletní údaje o lidech, kteří jejich prostřednictvím šíří pirátské kopie filmů. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie.

Článek

Nalézt rovnováhu mezi autorským právem a ochranou soukromí může být dost těžký úkol. Dokazuje to rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie.

Nejvyšší justiční instance EU se problémem zabývala poté, co se na ni obrátil německý soud. Ten rozhodoval o sporu mezi filmovou distribuční společností Constantin Film Verleih a firmou Alphabet. Součástí Alphabetu je i společnost Google, která je vlastníkem služby YouTube.

Americký majitel videokanálu YouTube odmítl poskytnout německé firmě Constantin podrobné kontaktní údaje lidí, kteří v letech 2013 a 2014 nelegálně na web umístili několik filmů oficiálně distribuovaných dotčenou společností.

Unijní soud konstatoval, že směrnice o autorských právech dává majiteli licence nárok pouze na zjištění poštovní adresy, nikoli dalších údajů. Telefonní číslo, e-mailovou adresu či IP adresu počítače tak internetové platformy poskytovat nemusejí. Soud v Lucemburku však zároveň podotkl, že členské země mohou „přiznat nositelům práv duševního vlastnictví právo na získání úplnějších informací“, musejí ale přitom zajistit rovnováhu mimo jiné mezi autorským právem a ochranou soukromí.

Mluvčí YouTube v reakci na rozsudek uvedla, že společnost hodlá chránit autorská práva a zároveň soukromí svých uživatelů. „Dnešní rozhodnutí soudu EU přináší právní jistotu v tom, jaké informace sdílet s majiteli autorských práv, pokud se na nás obrátí,“ citovala mluvčí agentura Reuters.

Reklama

Doporučované