Hlavní obsah

Piráti poslali úřadu do Černošic i eurokomisaři Oettingerovi analýzu Babišova střetu zájmů

Foto: ČTK

Ing. Andrej Babiš je osobou ovládající společnosti ve skupině AGROFERT, píše se v analýze.

Reklama

Piráti nechali zpracovat právní analýzu, zda je Babiš ve střetu zájmů podle českého zákona o střetu zájmů a podle evropského nařízení o střetu zájmů. Podle analýzy je český premiér osobou ovládající svěřenské fondy, do kterých Agrofert před dvěma roky vložil, a tedy i osobou ovládající holding.

Článek

Piráti poslali městskému úřadu v Černošicích u Prahy právní analýzu, podle které je premiér Andrej Babiš (ANO) osobou ovládající holding Agrofert, a porušuje tak zákon o střetu zájmů, neboť jako veřejný funkcionář prostřednictvím Agrofertu vlastní média. „Ing. Andrej Babiš se nachází ve střetu zájmů, neboť jeho osobní zájem může ovlivnit výkon jeho funkce, tedy veřejné moci. Veřejný funkcionář, Ing. Andrej Babiš, je osobou ovládající svěřenské fondy, tudíž je osobou ovládající společnosti ve skupině AGROFERT,“ píše se v závěru právní analýzy, kterou si Piráti nechali vypracovat právními experty z týmu JUDr. Viktora Rossmana.

Ve střetu zájmů je podle analýzy i ministr zemědělství Miroslav Toman. „Na základě shora uvedeného je evidentní, že Ing. Andrej Babiš a rovněž Ing. Miroslav Toman, CSc., jsou osobami, které vykonávají funkci veřejného funkcionáře a jsou zároveň osobami podílejícími se na plnění rozpočtu Unie. Stávající stav se neslučuje s právními předpisy národními ani komunitárními a je zcela evidentně nutné sjednat nápravu a zajistit opatření, která by eliminovala či vyloučila podobné jevy v budoucnu,“ stojí v textu.

Piráti analýzu, která popisuje střet zájmů premiéra Babiše a ministra zemědělství Tomana, poskytli černošickému úřadu. Ten posuzuje možný Babišův střet zájmů a podle serveru iRozhlas.cz si vyžádal stanovisko k věci od všech sněmovních stran vyjma ANO. Babiš v minulosti opakovaně obvinění odmítl.

„Rozhodl jsem se tuto právní analýzu dnes odeslat eurokomisaři pro rozpočet Güntherovi Oettingerovi, který je zodpovědný za finální posouzení střetu zájmů českých členů vlády. Poskytujeme komisi další podklad zpracovaný českými experty, ze kterého mohou při svém posuzování čerpat. Analýzu jsem doručil rovněž přestupkovému úřadu v Černošicích, který právě posuzuje, jestli Andrej Babiš ovládá mediální dům Mafra z koncernu Agrofert," uvedl v tiskové zprávě předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Na černošický úřad se kvůli posouzení údajného Babišova střetu zájmů obrátila v srpnu Transparency International ČR. Úřad by měl ve věci rozhodnout do 26. ledna a pokud konstatuje, že premiér je kvůli vlastnictví médií ve střetu zájmů, hrozí Babišovi pokuta do 250 tisíc korun.

Pod Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O. Členům vlády je zakázáno osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. Babiš je přesvědčen, že požadavkům zákona o střetu zájmů dostál tím, že před dvěma lety vložil Agrofert do dvou svěřenských fondů. Údajný Babišův střet zájmů ve smyslu evropského nařízení posuzuje i Evropská komise.

V tomto případě nejde o vlastnictví médií, ale o čerpání dotací pro Agrofert. Oettinger před Vánocemi doporučil Babišovi tři způsoby, jak by se mohl střetu zájmů zbavit. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet účasti na některých rozhodnutích. Babiš se následně vzdal předsednictví ve vládní Radě pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF). Piráti uvedli, že premiérův odchod z ESIF na střetu zájmů nic nezměnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované