Hlavní obsah

Piráti si najali „robota“, který jim radí, jak se vyznat v parlamentních procedurách

Ze Šťastného pondělí: Vypadá jako člověk, ale mluví jako robot. Seznamte se s Matoušem Vančou.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Tušíte, co dělá muž s funkcí nazvanou „správce životního cyklu schůze“?

Článek

Skoro po každých volbách se do Poslanecké sněmovny dostane nějaké nové hnutí. A pro začínající politiky je to těžké – nejen se vyznat v labyrintu paláců na Malé Straně, ale hlavně porozumět všem procedurám.

Mladí a nezkušení Piráti, aby se v parlamentu neztratili a nenechali se snadno obelstít starými mazáky, si proto museli najmout poradce: Matouše Vanču. Jeho funkce, kterou má napsanou na vizitce i na hrnečku v kanceláři, se nazývá trochu legračně – správce životního cyklu schůze.

„Je to nestandardní pozice, jsem v evropských parlamentech asi jako jediný. Mám na starosti veškerou agendu, parlamentní procedury a poradenství ve věcech jednacího řádu. Jinak jsem spíše považovaný za experta na britskou parlamentní proceduru,“ říká Vanča, jehož úkolem je například rozesílat všem 22 pirátským poslancům SMS zprávy, kdy se o čem hlasuje.

Absolvent politologie, historie, religionistiky a herectví je paradoxně ještě mladší než většina těch, jimž radí – je mu 30 let. Piráty, kteří si ho našli přes inzerát, zaujal svou detailní znalostí fungování procedur všech evropských parlamentů včetně historického vývoje. Například zkoumal, jak se využívalo náboženství k obstrukcím v římském senátu.

„Matouš je skvělý, dělá v našem sněmovním týmu dva roky a on je jeho páteří, on je ten mozek v pozadí. Hledali jsme někoho, kdo má znalosti parlamentního systému, procedur, jednacího řádu a vůbec celé parlamentní kultury. On navíc není jen suchý úředník, ale má montypythonovský břink, dává tomu humor,“ pochvaluje si šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Vančovo poradenství nejvíc potřebovali Piráti v týdnu, kdy nastala extrémní a naprosto nepřehledná situace. V jediný den byly čtyři schůze, z toho jedna dvakrát. Zmatek nastal kvůli sporu, jestli dříve schválit vyšší rodičovský příspěvek, nebo k tomu nezbytné navýšení daní.

Ale když je nejhůř a Matouš Vanča by si nevěděl rady, je ve Sněmovně pořád ještě připraven poradit nejdéle sloužící a nejzkušenější poslanec, Marek Benda z ODS.

„Do Sněmovny přicházejí stále noví lidé, mnohdy s naivní představou, jak všechno do týdne změní, jak je třeba vyhnat ty staré dinosaury – a za čtrnáct dní se jdou poradit za mnou, jak trefit z jedné budovy do druhé nebo jak se podává pozměňovací návrh k zákonu. Ale já mezi nimi v tomto směru nedělám rozdíly, rád pomohu. Každý začíná, také jsem začínal, také mi lidé radili, také jsem se učil,“ směje se Benda.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Šťastné pondělí, který vysílá Televize Seznam v premiéře každé pondělí od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované