Hlavní obsah

Požáry zabily v Portugalsku už přes šedesát lidí, většina uhořela v autech

Požáry v Portugalsku si vyžádaly nejméně 62 obětíVideo: Reuters

 

Reklama

S rozsáhlými lesními požáry ve středním Portugalsku bojují stovky hasičů. Na šest desítek lidí je zraněných, další úřady pohřešují.

Článek

Na 1700 hasičů bojuje po celém Portugalsku s rozsáhlými požáry. Nejhorší je situace v centrální části země. Plameny tam už zabily nejméně 62 lidí.

Třicet těl bylo objeveno v autech, která plameny odřízly na silnici mezi Figueiro dos Vinhos a Castanheira de Pêra v regionu Leiria, uvedl státní tajemník na ministerstvu vnitra Jorge Gomes. Dalších sedmnáct mrtvých hasiči našli poblíž.

Zraněných je nejméně 60, mezi nimi i několik hasičů, uvedla agentura AFP s odvoláním na vládu. Počet obětí zřejmě ještě poroste.

„Bohužel se zdá, že tohle bude největší tragédie, jakou jsme kvůli lesním požárům v posledních letech zažili,“ prohlásil portugalský premiér António Costa.

Foto: MAPY.CZ

Pedrógão Grande leží asi 200 kilometrů severovýchodně od portugalské metropole.

Hasiči s plameny bojují na čtyřech frontách v oblasti u městečka Pedrógão Grande, které je zhruba 200 kilometrů severovýchodně od Lisabonu.

Vláda v oblasti vyhlásila stav ohrožení. S hašením pomáhají i dvě španělská požární letadla.

Požár vypukl v sobotu kolem 15:00 místního času (16:00 SELČ) právě u Pedrógão Grande. Proč začalo hořet, není dosud jasné.

Šíření požárů napomáhají vysoké teploty přesahující na řadě míst 40 stupňů Celsia. V noci na neděli portugalské úřady zaznamenaly zhruba šedesát požárů po celé zemi.

Ministerstvo varovalo Čechy

České Ministerstvo zahraničních věcí nemá zatím podle mluvčí Michaely Lagronové informace, že by se v oblasti požárů pohybovali Češi.

Prostřednictvím aplikace DROZD ale kontaktovalo české občany, kteří se v této aplikaci registrovali. Ministerstvo ji používá k tomu, aby informovalo Čechy v zahraničí v případě mimořádných situací.

Podle Lagronové je v systému pro oblast Portugalska evidováno 49 lidí. „Je to oblast, kam příliš nejezdí zahraniční turisté, přesto ale upozorňujeme, že by teď lidé do této části Portugalska neměli jezdit," uvedla mluvčí k požárům v centrální části země. Podrobnější údaje zatím podle ní nemají ani místní portugalské úřady.

Reklama

Související témata:

Doporučované