Hlavní obsah

Diplomaty znervóznily volby a Zemanovy potíže

Foto: twitter.com/IsraelinCZ

Miloš Zeman při dřívějším přijetí velvyslanců.

Reklama

Otřesy na české politické scéně znervózňují Ministerstvo zahraničí. To ovládá sociální demokracie, která ale končí ve velké politice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Státní tajemník Černínského paláce Miloslav Stašek stále neví, jestli pojede do Spojených států jako český velvyslanec. Vláda ho sice schválila už na jaře, prezident vyslání podepsal, ale současná situace ho nechává v nejistotě.

Proto se podle informací Seznam Zpráv Stašek tento týden vydal za prezidentovými muži pro důležitý dokument - svou nominační listinu. Prezident Miloš Zeman si ji totiž nechával u sebe „v trezoru“. Podle znalců diplomacie si tím pojišťuje loajalitu diplomatů.

Jenže vláda, která Staška na post nominovala, končí a je téměř jisté, že vládnout bude opozice. Do toho je prezident hospitalizován na ARO a jeho zdravotní stav je de facto neznámý. V Černínském paláci se tak spěchá s posledními personálními změnami.

Jistotu slíbeného velvyslaneckého křesla nemá ani exministr zahraničí Jan Kohout, jehož nominaci na post v Itálii už dříve hlasitě kritizovala opozice.

Stašek potřebuje prezidentem podepsanou nominaci k zásadnímu kroku na cestě do Washingtonu - zažádání o agrément, tedy souhlasu, z přijímací země. K tomu podle všeho zatím nedošlo.

Seznam Zprávy oslovily Staška s dotazem, zda si v prezidentské kanceláři vyzvedl schválené velvyslanecké nominace. Či zda takovou informaci, kterou Seznam Zprávám potvrdily dva nezávislé zdroje, může vyvrátit.

Odpověděla ale pouze tisková mluvčí Černínského paláce Eva Davidová. „I tentokrát respektujeme diplomatické zvyklosti a změny na zastupitelských úřadech do doby udělení agrémentu nebudeme komentovat,“ napsala Seznam Zprávám.

Babišova spojka

Post v USA patří vzhledem ke spojeneckým transatlantickým vztahům ke klíčovým v české diplomacii. Nová vláda bude česko-americké vztahy tužit ještě více než ta Babišova.

Dá se tak čekat, že právě v USA bude chtít mít nastupující garnitura loajálního nebo dokonce politicky blízkého člověka. Stašek je zkušeným kariérním diplomatem, v posledních letech je však považovaný hlavně za Babišovu spojku v Černínu. V minulosti byl velvyslancem v Indii a v Egyptě.

Staškovo jméno bylo „v trezoru“ také kvůli tomu, že původní plán byl udržet ve Washingtonu na „prodloužené“ stávajícího ambasadora Hynka Kmoníčka. Ten patří k těžkým vahám české diplomacie. Jeho vztahy s prezidentem Zemanem ale ochladly kvůli tomu, že nedojednal za mořem jeho schůzku s Donaldem Trumpem v Bílém domě.

Podle zákulisních informací nejlepším řešením pro všechny bylo prodloužit mu mandát velvyslance v USA a odložit tak otázku, kde bude jeho další působiště.

Kmoníček patří k sociálnědemokratickému křídlu české diplomacie. Až skončí v USA, bude se na svém dalším působišti muset dohodnout s novým vedením ministerstva.

Žádná vendeta

Vztahy mezi jednotlivými „klikami“ v Černínském paláci bývaly v minulosti vyhrocené. A projevovalo se to obzvláště na vysílání ambasadorů a ambasadorek a prudkými řezy v této oblasti. Nejviditelnější to bylo, když se k moci dostal prezident Miloš Zeman - stáhl například již potvrzeného velvyslance na Slovensku, aby tam mohl dosadit svou podporovatelku z kampaně, Livii Klausovou.

Nepsané pravidlo je, že se už nehýbe s velvyslanci, kteří mají právě agrément. Vysvětlovat partnerům v zahraničí, že si agrément mohou vzít zpátky, je považováno za diplomatické „faux pas“.

Opoziční koalice Spolu a PirSTAN si zatím dle vystupování jejich politických lídrů dávají záležet na „uměleckém dojmu“ předávání moci. Tlumí případné spory a odmítají mocenské vendety. Důstojné předání moci chystají prý i v diplomacii.

„Nejsem zastánce kobercových náletů. Zatím nemáme ani vládu, tak není vhodné chystat seznam diplomatů určených ‚na popravu‘. Zahraniční služba musí fungovat, musí si udržet alespoň základní kontinuitu a navíc - a to je zásadní - musí být maximálně nadstranická. Jakmile bude jasno, kdo usedne v Černínu, tak teprve potom přijde na řadu důkladné prověření stavu a obsazení diplomatického sboru,“ řekl Seznam Zprávám zahraničněpolitický expert koalice Spolu, Ondřej Kolář z TOP 09.

V minulosti už právě kvůli mocenským sporům uvnitř Ministerstva zahraničí na vysněné velvyslanecké křeslo nedosáhl exministr zahraničí a blízký spojenec Hradu Jan Kohout. Už v roce 2010 usiloval o atraktivní post velvyslance v Itálii. Tehdy, když se na úřad v roli ministra vrátil Karel Schwarzenberg (TOP 09), z Kohoutových ambicí nezbylo nic. Z diplomacie nakonec odešel.

Kohoutova prověrka

Na úřad se v diplomatické roli vrátil až za současného ministra Jakuba Kulhánka, stal se politickým náměstkem. A zároveň se dočkal - coby kandidáta na post velvyslance v Itálii ho na jaře podle médií schválila vláda. Jeho vyslání ale podle informací Seznam Zpráv zpomalil fakt, že nemá bezpečnostní prověrku. Tu musí mít každý velvyslanec.

Získání prověrky může Kohoutovi komplikovat jeho dřívější angažmá v česko-čínské družbě, byl šéfem česko-čínské komory. Kohout na dotaz, zda již má prověrku a chystá se na výjezd do Itálie, ve čtvrtek neodpověděl - otázce se vyhnul. Dva zdroje z Ministerstva zahraničí Seznam Zprávám řekly, že prověrku nemá. Tudíž se ani v Itálii ještě nežádalo o agrément.

Kvůli Kohoutově možnému odjezdu už „oranžový“ Černínský palác kritizoval například poslanec Jan Bartošek z KDU-ČSL. „Angažuje se v lobbistickém sdružení s přímými vazbami na čínskou firmu CEFC, respektive CITIC Group. U CEFC přitom organizace Sinopsis přinesla informace o jejím napojení na čínskou vojenskou rozvědku. Bezpečnostní informační služba upozorňuje na aktivity těchto firem jako na bezpečnostní riziko,“ uvedl loni Bartošek ve své interpelaci.

Naopak dotažený proces jmenování, včetně agrémentu, má již mít bývalý ministr „Zemanovy vlády“ Tomáš Podivínský. Ten má v Rakousku nahradit stávající velvyslankyni Ivanu Červenkovou, která měla spory právě s prezidentem. Podivínský momentálně slouží jako náměstek na Ministerstvu spravedlnosti. Na dotazy Seznam Zpráv o svém odjezdu do Vídně nereagoval.

Jednou nohou ve Finsku už byl Babišův oblíbenec, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Končící premiér obstarával posty v diplomacii svým lidem jen zřídka, Vojtěch se ale dočkal a dokonce už má mít i agrément z finské strany. Čekalo se, že odjede hned po volbách. Když se ale ukázalo, že Babiš má jen malou šanci udržet si post premiéra, dostal Vojtěch stopku - má zůstat v Babišově kabinetu až do konce.

Post velvyslankyně má mít podle informací Seznam Zpráv slíbený také Babišova pravá ruka, šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha. Má mít zájem o post v Maďarsku. Je ale otázka, zda Babiše nedoprovodí do opozice a do případné prezidentské kampaně, pokud se Babiš rozhodne usilovat o úřad hlavy státu. Volby jsou v řádném termínu naplánované na leden 2023.

Zemanův muž v Kyjevě

Další profilovou destinací, kde se nad jménem příštího velvyslance vznáší otazník, je ukrajinský Kyjev. Tam by měl vyjet zástupce ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Petr Pirunčík. Ten má v diplomatické komunitě sice dobré renomé, ale malé zkušenosti - působil jen na ambasádě v Moskvě na jedné z nižších diplomatických pozic.

Jak Seznam Zprávy zjistily z ukrajinských diplomatických kruhů, Kyjev Pirunčíkově nominaci příliš nakloněn není. Považuje ho totiž vzhledem k pozici, kterou Pirunčík zastává, za „Zemanova muže“, tedy spolupracovníka silně prorusky orientovaného prezidenta republiky.

Pirunčíkův šéf Rudolf Jindrák má mít předjednaný post velvyslance na Slovensku. Stávající ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře je dlouholetým českým diplomatem, zastával například velvyslanecký post v Německu či v Maďarsku.

Reklama

Doporučované