Hlavní obsah

Kritik „trafik“ Babiš chce své superúřednici dohodit post velvyslankyně

Foto: Úřad vlády

Šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha s premiérem Andrejem Babišem.

Reklama

Andrej Babiš dlouhodobě kritizuje „trafiky“ pro politické vysloužilce. Posty v diplomacii ale rozdává i on – avšak jen nejbližším spolupracovníkům.

Článek

Manažerka Tünde Bartha patří k nejbližším lidem v mocenském gravitačním poli premiéra Andreje Babiše (ANO). Řídí Úřad vlády, s premiérem obráží prestižní zahraniční cesty a jako doprovod vystupuje i na Babišových ostře sledovaných sociálních sítích – třeba když předseda vlády vyrazí „jen tak“ na zmrzlinu.

Podle informací Seznam Zpráv „superúřednice“ Bartha míří k postu velvyslankyně v Maďarsku. Sama má maďarské kořeny a ovládá specifickou řeč země, kde vládne pevnou rukou premiér Viktor Orbán.

Poslechněte si článek v audioverzi.

Už dnes v Budapešti Česko zastupuje Barthin známý ze studií, kterého na post premiér prosadil v době, kdy vládl Česku bez důvěry Poslanecké sněmovny.

Babiš má k Orbánovi blízko politicky, zároveň má Agrofert v zemi rozjetý byznys.

Babiš běží o život

Informaci o zájmu Tünde Barthy o „visegradský“ post potvrdilo Seznam Zprávám několik zdrojů z diplomacie. Sama šéfka Strakovy akademie ji nepopřela.

„Teď své budoucí působení ještě opravdu neřeším,“ napsala Seznam Zprávám Bartha.

Právě otázka načasování je v celé věci zajímavá. Babiš bude v podzimních volbách hrát o svůj politický „život“. Předvolební průzkumy momentálně ukazují, že premiérský post je k mání i pro opozici. V takové situaci vrcholní politici běžně hledají angažmá pro své spolupracovníky.

Babiš na dotaz Seznam Zpráv ohledně možného budoucího angažmá Barthy v diplomacii neodpověděl. K premiérovým často používaným rétorickým figurám patří kritika „trafik“ pro vysloužilce z politiky. A sám atraktivní státní posty dohazuje opravdu jen těm nejvěrnějším – má svým způsobem výhodu, že nečelí vnitrostranickým tlakům jako předsedové zavedených partají, které jsou složitější organismy než strany jednoho lídra, jako je ANO.

Takže zatímco například bývalý ministr dopravy za ANO Dan Ťok se vyhlídnutého místa v diplomacii dosud nedočkal, tak dnes už dvojnásobný ministr zdravotnictví a také někdejší tajemník Babiše Adam Vojtěch má slíbeného velvyslance v příjemném Finsku.

Diplomatické šachy

Vláda začátkem června schválila objemný balík nových velvyslanců s řadou politicky citlivých nominací – nový post měl získat bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý či bývalý ministr zahraničí a pročínský lobbista Jan Kohout.

Změna v Budapešti v již schváleném balíku podle informací Seznam Zpráv není. S trochou nadsázky lze říct, že pokud by Babiš Barthu nominoval už nyní, mohlo by to být interpretované jako „hozený ručník do ringu“. Navíc podle všeho nechce o svou oblíbenou spolupracovnici přijít.

Podobně se podle informací Seznam Zpráv čeká s nominací příštího velvyslance na Slovensku – post má mít slíbený současný ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Ten je zároveň poradcem Babiše a vládním zmocněncem pro vztahy s Ruskem. Post v Bratislavě je přitom uvolněný, stávajícímu ambasadorovi, již zmíněnému Tuhému, už měla vláda přiklepnout post velvyslance ve Slovinsku.

V Maďarsku má ambasador Tibor Bial skončit až v roce 2023. Do diplomacie v roce 2019 přišel z české státní agentury CzechTrade, dlouhodobě řídil její kancelář v Budapešti. Jeho nominaci schválila první Babišova vláda v roce 2018, tehdy vládla bez důvěry Sněmovny a záhy poté skončila.

Podle zdrojů Seznam Zpráv se dá čekat, že vzhledem k nadstandardním vazbám Biala na Babiše a Barthu by se velvyslanec nevzpíral zkrácení mandátu, pokud by tam vláda chtěla dosadit právě Barthu.

Výjimečná žena

Každopádně platí, že Tünde Bartha má v okruhu Babišových lidí výsadní postavení. Přišla z byznysu, byla dlouholetou asistentkou jiného českého miliardáře – finančníka a bývalého vlastníka OKD Zdeňka Bakaly. To je pikantní zejména kvůli tomu, že pro Babiše je Bakala jedním z „úhlavních“ rétorických cílů kvůli jeho angažmá v moravskoslezských dolech.

Bartha v minulosti v jediném otevřenějším rozhovoru, který médiím poskytla, uvedla, že ji Babiš musel dlouho přemlouvat, aby pro něj pracovala. Vedla mu kabinet už na Ministerstvu financí. Později s ním ve stejné roli přešla i do Strakovy akademie - v roli náměstkyně. Záhy se k tomu přidal i post šéfky Úřadu vlády. Je tedy jedním z nejmocnějších českých úředníků.

Původně byla do funkce dosazena dočasně, na jeden měsíc. To bylo v roce 2018. Od té doby ale post zastává z „pověření“, nicméně nikdy nebyla vládou do funkce formálně jmenovaná.

„Je to jen formalita, na které já si moc nepotrpím. Pořád mám jeden plat, jedny odměny. Není to problém ani z pohledu protokolu na zahraničních cestách, nic nás tedy nenutilo to formalizovat. Vše funguje, jak má,“ řekla nyní Seznam Zprávám Bartha.

Pětačtyřicetiletá Tünde Bartha se narodila v převážně maďarsky mluvící obci Královský Chlmec na Slovensku, studovala na Univerzitě Karlově v Praze i na vysoké škole v Budapešti. V Praze žije podle dostupných informací právě od studií v 90. letech. České občanství má teprve pár let, kvůli své práci totiž potřebovala bezpečnostní prověrku a chtěla prý také volit – samozřejmě svého šéfa. Prověrku má podle svých slov na stupeň tajný.

Reklama

Doporučované