Hlavní obsah

Plošné testování ve školách skončilo, ale někde probíhá i tento týden

Foto: David Neff

Ilustrační snímek.

Reklama

V některých školách se stále testuje, i když už to není povinné. Někde proto, že začínali školní rok později, jinde kvůli nákaze mezi učiteli i žáky.

Článek

Jeden z pedagogů teplické základní školy v Buzulucké ulici měl pozitivní antigenní test. Ale ne při testování ve škole. Má totiž za sebou kompletní očkování a testovat se tedy nemusí. Navíc tento týden už se netestuje. Přesto to preventivně udělal, a to kvůli infekčním příznakům.

„Ještě není potvrzené, že je skutečně pozitivní. Ale na popud hygieny jsme otestovali z preventivních důvodů všechny zaměstnance,“ popisuje ředitelka ZŠ Buzulucká Milena Hodková s tím, že všichni byli negativní.

Ve škole navíc hygienici detekovali ohnisko s několika nakaženými žáky. Doporučili proto testování i už naočkovaných zaměstnanců pomocí zbylých antigenních testů.

„Vzhledem k tomu, že někteří jsou očkovaní, tak podle mimořádného opatření už karanténu nedáváme, ale vždycky se domlouváme na tom, že vhodné je přeci jenom překontrolovat, zda nedošlo k nějakému nosičství,“ upřesňuje ředitelka ústecké krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Mimořádnému opatření Ministerstva zdravotnictví o plošném testování ale vypršela platnost už 10. září. Ná základě jakého nařízení se tedy testuje při podobných scénářích?

„Pokud je to opatření v ohnisku, tak vždycky vydáváme rozhodnutí s kroky, které se mají udělat,“ dodává Šimůnková.

Některé školy nejen v Ústeckém kraji stále testují žáky, kteří se například po nemoci nebo úraze vrací do školy až ve třetím zářijovém týdnu. Ředitelka KHS Šimůnková ale upřesňuje, že testování žáků po 10. září už není povinné, a to ani u těch, kteří se původních kol nezúčastnili. To samé potvrzuje i Ministerstvo školství.

„Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví vymezilo období screeningového testování, tj. od 1. 9. 2021 do 10. 9. 2021. Po tomto datu se již screeningové testování v žádné škole neprovádí,“ napsala mluvčí MŠMT Aneta Lednová Seznam Zprávám. Právě toto mimořádné opatření upravovalo i zmíněné testování žáků, kteří nastoupili do školy až po jednom ze tří testovacích kol.

Ještě testujeme

V některých školách se ale screeningové testování provádí i po 10. září. Jde například o pražskou Střední průmyslovou školu strojnickou (SPŠS). Ve škole rekonstruovali elektrické obvody, výuka tak začala až v pondělí 13. září, tedy po vypršení mimořádného opatření o testování. Žáci se ale tady testovali v pondělí, v pátek a poslední kolo je čeká ještě v pondělí 20. září.

„Máme to domluvené s hygienickou stanicí. Testujeme ale dál i kvůli sobě, protože chceme mít přehled,“ říká ředitel SPŠS Betlémská Miroslav Žilka.

Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) ale upozorňuje, že pouze vzala na vědomí informaci, kterou jí škola zaslala 24. srpna.

„V tomto sdělení škola HSHMP zároveň referovala, že z vlastního rozhodnutí provede preventivní screeningové testování svých cca 430 studentů v termínech 13. 9., 17. 9. a 20. 9. 2021 s tím, že s výsledky testů bude HSHMP obeznámena. Z odborného pohledu HSHMP však rozhodnutí školy testovat své studenty v uváděných termínech bezesporu svůj preventivní význam má,“ napsal Seznam Zprávám tiskový mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy Zbyněk Boublík.

Testování sice podle hygieniků význam má, nicméně ředitelé ho bez mimořádného opatření nebo rozhodnutí hygieny nemají čím podepřít. Zjistil to i ředitel Základní školy T. G. Masaryka v Poděbradech. Kvůli rekonstrukci topného systému v jedné z budov začala část žáků školní rok až 8. září. Na rozdíl od svých spolužáků z druhé budovy se testovali jen jednou, a to 9. září.

„Původně jsme si mysleli, že testování pouze v čase posuneme, ale 10. září přišla stopka. Asi těžko bych vysvětloval rodičům, že se budou děti i dále testovat, když neexistuje žádný oficiální dokument, který by mi to potvrdil,“ říká ředitel školy Vlastislav Sýkora.

Z ředitelů se totiž i v letošním školním roce stali hygienici-amatéři. Musí mít například přehled o kontaktech mezi žáky a učiteli a v případě potvrzeného případu předávat seznamy krajské hygienické stanici. Ohledně případného dalšího testování pak musí vyvážit dva zcela protichůdné názory rodičů.

„Je to těžké. Někteří rodiče jsou na nás rozzlobení, že testujeme, ale oni si to nepřejí, protože to je podle nich zbytečné. Na druhé straně máme ale rodiče, kteří se domáhají všech opatření, která můžeme zavést, ať už to je nošení roušek nebo testování. Vyhovět všem ale možné není,“ ví ředitel ZŠ a MŠ Pustá Polom na Opavsku Vlastimil Hrádek.

I tady některé ročníky do školy nastoupily později, a tak se testovaly dvakrát ještě tento týden. Částečně se tak vysvětluje i problém, který ministerstva zdravotnictví a školství řešila po prvních kolech testování, a to že nepřišly výsledky z některých škol. Způsobeno to bylo jednoduše tím, že školní rok tam začínal později.

Reklama

Doporučované