Hlavní obsah

Plzeň místo Slavností svobody nabídne živé vysílání na internetu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeň letos nabídne místo zrušených květnových Slavností svobody živé vysílání na internetu. Oslavy 75. výročí osvobození města americkou armádou měly být velkolepé, kvůli koronavirové krizi je ale radnice zrušila.

Článek

V areálu DEPO2015 proto vznikne studio, které bude 3. května vysílat šestihodinový program. Nabídne besedy s historiky, zástupci klubů vojenské historie, pamětníky a v plánu je také spojení s veterány z USA a Belgie. Vysílání Plzeň zajistí i 6. května od pomníku Díky, Ameriko!, kam zástupci města, velvyslanci USA a Belgie položí květiny, řekl dnes ČTK primátor Martin Baxa (ODS).

„Hlavním cílem virtuálního vysílání je zprostředkovat tyto zážitky a krásné události všem, kteří budou vzpomínat na to, že bychom jinak za normálních okolností byli v desítkách tisíc v ulicích a slavili bychom osvobození města Plzně americkou armádou,“ uvedl Baxa.

Vysílání začne 3. května v 11:00, tedy v čase, kdy měl podle původního plánu vyjet tradiční konvoj historické vojenské techniky Convoy of Liberty. V autobusové hale DEPO2015, která je dostatečně velká pro dodržení bezpečnostních a hygienických opatření, vznikne studio Slavností svobody. „Vysílání začne formou streamu na webu a Facebooku Slavností svobody a Plzeň.eu i na YouTube. Pro diváky ze zahraniční bude připraveno simultánní tlumočení do angličtiny a francouzštiny,“ řekla vedoucí odboru prezentace a marketingu města Jana Komišová.

Studio se zaměří na 75. výročí osvobození Plzně a na 31 let historie konání Slavností svobody, připomene loňské odhalení pamětní desky Československé samostatné obrněné brigádě v Arromanches i lednovou výstavu a koncert v New Yorku a ve Washingtonu. Účast slíbil například pravidelný účastník slavností, režisér Václav Marhoul s kolegy z Military Car Clubu, či Jiří Langmajer, bývalý sólista opery Divadla J. K. Tyla a syn amerického vojáka. O hudební doprovod se živě postará Pilsner Jazz Band a Jaroslav Samson Lenk. Odpoledne je plánováno online spojení s veterány.

Další přenos se uskuteční v podvečer 6. května, v den, kdy byla Plzeň v roce 1945 osvobozena a kdy se také každoročně koná velký vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! Během dne u pomníku postupně zástupci města, velvyslanec USA a velvyslanec Belgického království položí květiny. Plzeň žádá všechny, kdo by chtěli osobně uctít výročí položením květin, aby to dělali individuálně a k pomníkům přistupovali jednotlivě.

Slavnosti svobody 2020 se měly konat od 1. do 6. května. Po dohodě s veterány a kluby vojenské historie je město kvůli koronaviru v půlce března odvolalo. Bohatý program 75 + 1 se přesune na 6. až 9. května 2021.

Reklama

Doporučované