Hlavní obsah

Plzeň po pěti letech v Lize mistrů: Jak se změnila a proč to může být na dlouho poslední česká účast

Foto: Profimedia.cz

Pavel Vrba stojí za všemi postupy Plzně do Ligy mistrů.

Reklama

Plzeň se potřetí v historii představí v Lize mistrů, všechny účasti stihli na západě Čech v probíhajícím desetiletí a vždy u toho byl trenér Pavel Vrba. Jak se změnila Viktoria od poslední účasti v nejprestižnější klubové soutěži na světě?

Článek

Zatímco při premiérových dvou účastech v Lize mistrů museli Viktoriáni projít hned přes tři předkola, tak letos si na západě Čech užili luxusu v podobě přímého postupu do základní skupiny. Vrbův tým se tak ocitl ve skupině s Realem Madrid, AS Řím a CSKA Moskva díky domácímu titulu.

Jenže přímá účast českého zástupce se kvůli poklesu formy všech tuzemských klubů v evropských pohárech vytratila a i kvůli revoluci v Lize mistrů se zdá, že na podobný přepych jako letos Plzeň už český tým jen tak nedosáhne. Pokud alespoň jeden z trojice Plzeň, Slavia a Jablonec nepostoupí do jarní části evropských pohárů, tak hrozí, že český fotbal přijde od sezony 2020/21 o dva týmy, které mohou v předkolech o postup do Ligy mistrů hrát.

„Pro některé naše hráče může být letošní ročník Ligy mistrů tím posledním v kariéře,“ vysvětloval plzeňský kouč Pavel Vrba už během letního soustředění. Hlavní strůjce plzeňského úspěchu dobře ví, že věk svých dlouholetých opor nezastaví.

Vždyť David Limberský s Milanem Petrželou měli těsně před třicítkou už během první plzeňské účasti v LM v sezoně 2011/12. Potřetí si ikonickou znělku soutěže poslechnou jako plzeňští fotbalisté ještě Daniel Kolář a Radim Řezník, který si mimochodem odbyl premiéru v LM jako střídající hráč proti Barceloně.

To plzeňskou poslední účast v Champions League pamatuje vedle zmíněného kvarteta ještě Matúš Kozáčik, Lukáš Hejda, Tomáš Hořava a Jan Kovařík. A právě obě plzeňské účasti v nejprestižnější klubové soutěži na světě spojuje postup do jarní vyřazovací části Evropské ligy.

Při premiérové účasti vyřadila Plzeň běloruské BATE Borisov a před pěti lety postoupila Viktoria na úkor CSKA Mosvka. Právě ruský celek vyzve tým Pavla Vrby i letos. „Současné CSKA je zcela nový tým. Mají jiného trenéra, hráče, hrají jiným stylem. Je to úplně jiné mužstvo než předtím,“ nechal se slyšet plzeňský kouč před úvodním zápasem skupiny.

Současný kouč CSKA Viktor Gončarenko to měl s přípravou na soupeře podstatně jednodušší, protože Pavel Vrba dlouhodobě sází na rozestavení 4–2–3–1, se kterým ostatně vyrukoval do všech dosavadních dvanácti zápasů Plzně v Lize mistrů. Navíc proti CSKA před pěti lety nastoupila hned osmička Viktoriánů, které má Pavel Vrba k dispozici i letos.

Na druhou stranu fotbalová Plzeň stárne a tím pádem se mění i její herní tvář. Zatímco v minulosti Viktoriáni nejvíce těžili z rychlých protiútoků a ostrých centrů ze stran, tak nyní se k nebezpečným či gólovým situacím dostávají spíše po delší mezihře a těží z mnohem kvalitnější defenzivy.

Důkazem toho jsou i letošní plzeňské výsledky v domácí soutěži. Viktoria vyhrála už pět letošních ligových zápasů výsledkem 1:0. Pro srovnání, v celé sezoně 2013/14, kdy byla Plzeň v Lize mistrů naposled, zvítězili Západočeši v lize výsledkem 1:0 pouze jedinkrát.

O tom, zda Viktoria v posledních letech stagnuje, či naopak zraje jako víno, napoví hned úvodní zápas skupiny proti CSKA. Ostatně moskevský klub se momentálně nachází v období přestavby, protože po minulé sezoně ukončili kariéru Ignaševič, bratři Berezučtí, z týmu odešel útočník Musa či objev letošního mistrovství světa Golovin. Zápas startuje ve Štruncových sadech od 21:00.

Reklama

Doporučované