Hlavní obsah

Plzeň se připravuje na růst počtu dětí ve školách, vrchol čeká za tři roky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň se intenzivně připravuje na růst počtu dětí v základních školách, které budou vycházet z mateřinek. Vrchol zájmu čeká zhruba za tři roky. Největší nárůst počtu má být v městských částech Bory a Slovany.

Článek

Kvůli vysokému dětí ve školkách zvyšuje město kapacitu základních škol v městských částech Bory a Slovany. Ve 175tisícové Plzni dnes navštěvuje 26 základních škol 15 tisíc žáků.

„Všechny žáky ze spádové lokality teď umisťujeme. Někteří rodiče preferují určitou školu, což myslím, že v průběhu několika let nebude možné,“ uvedla radní pro školství Lucie Kantorová (ANO). Plzeň se na to ale chce připravit a dát jim možnost výběru.

„V rámci demografického vývoje bude poptávka po kapacitách základních škol narůstat, zhruba za tři roky bude nejvyšší. Velký zájem je v městském obvodu Bory,“ uvedla radní. Město tam aktuálně zvyšuje kapacitu 2. základní školy ve Schwarzově ulici, což je investice zhruba za 50 milionů korun. Ve stejné městské části by se příští rok měla začít posilovat kapacita 26. základní školy ve Skupově ulici, takzvané „růžovky“. „Ta je plná a v této chvíli už tam žáky losujeme, podobně jako v sousední 11. základní škole v Baarově ulici,“ řekla. Zájem o obě školy mají rodiny z rozvojových území Litice, Valcha a Lhota. Kantorová už zadala do rozpočtu na příští rok peníze na přístavbu a nástavbu 26. základní školy.

Plzeň chce dále zvýšit kapacitu 13. základní školy v Habrmannově ulici ve druhém městském obvodu na Slovanech. „Naproti je církevní základní a střední škola, což je městský objekt, kde část jejich prostoru využíváme i pro třídy 13. ZŠ,“ uvedla radní. Kapacity škol na největším plzeňském sídlišti Lochotín podle Kantorové zatím dostačují. „Tam zrovna není poptávka po místech,“ uvedla. Také čtvrtý městský obvod Doubravka, kde je vyšší věkový průměr obyvatel, je aktuálně „v dobrých číslech“, ale za pár let se tam zřejmě zájem také zvýší. Prioritou jsou ale Bory a následně Slovany, řekla.

Ve čtvrtek otevřela Plzeň zrekonstruovanou základní školu v Zábělské ulici v Doubravce. Za 56 milionů Kč nechala opravit fasádu, okna, střechy a hlavně vzduchotechniku ve všech 28 třídách, díky níž se žákům lépe dýchá. Do školy jich chodí 622, kapacita je až 650 dětí. „Počty dětí v mateřských školách v našem obvodu klesají. Je otázkou, co udělá nová velká výstavba v Újezdě, ale jsou tu na to tři školy,“ řekla ředitelka 14. ZŠ Helena LIšková.

Do 26 plzeňských základních škol zřizovaných městem nastoupilo v září asi 1600 prvňáčků, zhruba stejně jako loni. Celkový počet žáků v městských školách, zhruba 15.000, je také přibližně shodný s loňskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované