Hlavní obsah

Po atentátu na koptské křesťany zaútočil Egypt na výcvikové tábory teroristů

Egypt zaútočil na výcvikové základny islamistů v Libyi.

 

Reklama

Egyptské stíhačky zaútočily na výcvikové tábory teroristů zodpovědných za střelbu na autobus plný koptských křesťanů, při které zemřelo na 28 lidí včetně dětí.

Článek

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí nařídil útok na výcvikové tábory islamistů, kteří zaútočili na autobus plný koptských křesťanů. Agentura AP napsala, že egyptská stíhací letadla zaútočila na základny ve východní Libyi.

Egyptská vláda už dříve uvedla, že se útočníkům zodpovědným za útok na křesťany nepodaří zemi rozdělit. Střelbu, při které zemřelo i mnoho dětí, odsoudil třeba imám káhirské mešity Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib, který požádal Egypťany, aby se sjednotili v boji proti brutálnímu terorismu.

Islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky v Egyptě po svržení tehdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013.

Radikálové koptské křesťany viní z podpory sesazení Mursího. V zemi platí tříměsíční výjimečný stav poté, co na začátku dubna zabili sebevražední atentátníci ve dvou kostelech - v Tantě a v Alexandrii - 45 lidí. K tomuto masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Radikálové tehdy varovali před dalšími útoky.

Koptská menšina, která tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta, je největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě.

Reklama

Doporučované