Hlavní obsah

Po covidu se těšili na krojované hody. Teď jim tornádo rozmetalo 120 domů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

V Lužici je poškozených více než sto domů.

Reklama

Lidé v Lužici u Hodonína jsou pyšní na to, že se v roce 2009 stali Vesnicí roku Jihomoravského kraje. Teď budou mnozí muset začít od nuly. A to se ještě včera těšili, jak si oddychnou po covidu.

Článek

V sobotu mělo v Lužicích u Hodonína začít filmové léto s pojízdným kinematografem. Za týden pak měly vesnici v lepších, postcovidových časech rozveselit Cyrilské hody.

Krojovaný průvod tu ale neprojde, vyhrávání po dědině se také konat nebude.

Lužicemi se prohnalo tornádo o nevídané síle. Starosta obce Tomáš Klásek včera, když přírodní síla obec zasáhla, zrovna řídil místní zastupitelstvo. „Hned bylo jasné, že je zle. I můj dům to vzalo, střecha a horní patro je pryč,“ řekl.

Speciál: Tornádo na Moravě

Na vinařské trase

Krizový štáb zasedl hned ráno v místní sokolovně. Těch, kteří přišli o střechu nad hlavou, se podle starosty ujali příbuzní, přátelé a sousedé. „Nikdo nám tu nebloumá po ulicích, ve sportovní hale máme také připravené evakuační centrum,“ dodává Klásek.

Místní solidarita je velká. Štěpán Prygl, ředitel společnosti Lutes, která spravuje obecní objekty, poskytl postiženým i soukromé penziony, které jeho rodina jindy pronajímá turistům. „Samozřejmě jsme ihned na Bookingu zrušili všechny rezervace a prostory nabídli potřebným,“ řekl Seznam Zprávám.

Lužice nepatří k „první linii“ jihomoravské turistiky. Obec však je na vinařských trasách a cyklostezkách. A jak říkají místní, mnozí turisté oceňují místní klid a možnost do Velkých Pavlovic a dalších vyhlášených vinařských středisek vyrazit na výlet.

Žijeme folklorem

Lidé se podle starosty hned pustili do úklidu, do vesnice najela těžká technika. „Teď je to prvotní šok. Ale také zase začalo pršet, uvidíme, jaký to bude mít efekt, hlavně až přijdou první nezdary,“ obává se Klásek.

Již citovaný Lužičan Štěpán Prygl, který je také zastupitelem, je momentálně na dovolené na řeckém ostrově Kos. „Jsme tu v hororu, čekáme na letadlo. Už jsem mluvil se starostou, říkal mi: Připrav se, vrátíš se do úplně jiných Lužic. Byli jsme chloubou Podluží,“ uvedl.

Dovolenou měl Prygl naplánovanou tak, aby stihl během příštího týdne vše připravit na Cyrilské hody, které měly začít 3. července. „Jsme kulturní vesnice, lidé tu žijí folklorem, během covidu se tyto akce buď nekonaly, nebo pouze v omezené míře. Strašně jsme se těšili, vše jsme chtěli vypucovat a připravit. Když to řeknu s nadsázkou, snad bychom i trávu natřeli na zeleno. Teď se ale hody samozřejmě konat nebudou, lidé řeší existenční problémy,“ vypráví Prygl.

Místní jsou tu pyšní na to, že Lužice byly v roce 2009 vyhlášeny vesnicí roku Jihomoravského kraje.

Starosta Klásek vítá podporu a nabídku pomoci z celé země. Do Lužice už podle něj přijeli osobně vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i vicepremiérka Alena Schillerová (ANO). „V tuto chvíli ale potřebujeme hlavně klid, řekl bych. Víme, že jde o dobrý úmysl, ale někdy z toho může být galimatyáš,“ uzavírá Klásek.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Reklama

Doporučované