Hlavní obsah

Po EU schválily nový lék proti covidu-19 i Spojené státy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil mimořádné použití přípravku k léčbě nemoci covid-19 od britské společnosti GlaxoSmithKline (GSK) a firmy Vir Biotechnology. USA se tak připojily k Evropské unii.

Článek

Lék Sotrovimab se může podle FDA používat při lehkém až středním průběhu nemoci, a to u lidí starších 12 let. Nelze s ním však léčit pacienty s covidem-19 hospitalizované v nemocnicích nebo ty, kteří vyžadují kyslíkovou terapii. S průběžným hodnocením léku na začátku května začala i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Minulý týden podpořila jeho použití u lidí, kterým hrozí vážný průběh nemoci, nepotřebují však přídavný kyslík.

Léčba bude pacientům s covidem-19 v USA dostupná v následujících týdnech, uvedly společnosti. Podobné léky od firem Eli Lilly a Regeneron již FDA k mimořádnému použití schválil. Zdravotníci budou moci Sotrovimab podávat pacientům s mírným nebo středním průběhem onemocnění covidem-19, kteří jsou starší dvanácti let včetně a váží alespoň 40 kilogramů. U pacientů s těžším průběhem onemocnění se podle FDA neprokázal žádný výraznější přínos při podání této látky.

Přípravek od GSK a Vir Biotechnology, známý také pod názvy VIR-7831 a GSK4182136, se naváže na proteiny viru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19. Když se protilátka na tento protein naváže, znemožní viru vstupovat do buněk lidského těla. Léčivý přípravek se aplikuje infuzí do žíly.

„S povolením této léčby monoklonálními protilátkami poskytujeme další možnost, jak pomoci udržet vysoce rizikové pacienty s covidem-19 mimo nemocnici,“ uvedla Patrizia Cavazzoniová, ředitelka Centra pro hodnocení a výzkum léčiv FDA. „Je důležité rozšířit nabídku léčby monoklonálními protilátkami, u nichž se očekává, že budou aktivní i proti cirkulujícím variantám covidu-19 ve Spojených státech,“ dodala Cavazzoniová.

Stejná pravidla, tedy podání osobám od dvanácti let, které váží alespoň 40 kilogramů, uvádí ve své zprávě i Evropská agentura pro léčivé přípravky. EMA uvádí, že Sotrovimab snížil riziko hospitalizace po dobu delší než 24 hodin nebo riziko úmrtí o 85 procent ve srovnání s placebem. Hospitalizace po dobu delší než 24 hodin nebo úmrtí nastaly u jednoho procenta účastníků studie (tři osoby z 291), kterým byl podán Sotrovimab. U skupiny, která dostávala placebo, se toto riziko zvýšilo na sedm procent (21 osob z 291).

Zatímco americký FDA i Evropská agentura pro léčivé přípravky schválily tři, potažmo čtyři očkovací látky proti covidu-19, schválených léků proti koronaviru je zatím málo. Především pak přípravků, které zabraňují, aby se u pacientů s mírným průběhem onemocnění nemoc rozvinula do vážnějšího stavu, kdy už je potřeba umělý kyslík. Právě Sotrovimab by měl takovým přípravkem být.

Reklama

Doporučované