Hlavní obsah

Po explozi se kritizovaný sklad munice přesune z Bíliny na odlehlé místo

Foto: Policie ČR

Letecký snímek ze zásahu hasičů.

Reklama

Sklad policejní munice, který v úterý explodoval, se z Bíliny na Teplicku přesune na odlehlé místo. Vedení města kritizovalo fakt, že o jeho existenci nemělo ponětí.

Článek

Z dnešní schůzky policistů a zástupců radnice vyplynulo, že se sklad bude stěhovat. „Bude z Bíliny přesunut na odlehlé místo, které nebude bezprostředně ohrožovat zdraví a životy občanů,“ uvedlo město na webu.

Podle radních policie nadále prohledává okolí výbuchu a prosí občany o součinnost, neboť v okruhu zhruba 500 metrů se mohou nadále nacházet zbytky munice – patrony, granáty, zbytky nábojů. „V případě takového nálezu prosím okamžitě informujte Policii ČR na telefonním čísle 158,“ žádá město.

Policejní kamera zachytila likvidaci požáru.Video: Policie ČR

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý řekl, že objekt byl zkolaudován jako sklad munice. „To znamená, že v rámci toho kolaudačního procesu se toho účastnili i zástupci města,“ uvedl. Doplnil, že sklad má policie pronajatý od Mostecké uhelné. „Pokud paní starostka (Zuzana Schwarz Bařtipánová) říká, že o tom nevěděla, tak jí pravděpodobně její úředníci v nějakém momentě nepředali informaci,“ uvedl ministr.

Místostarostka Bíliny Marcela Dvořáková (ODS) ale České televizi řekla, že město Bílina účastníkem kolaudačního řízení nebylo. „Proto stále tvrdíme, že město Bílina o tomto skladu výbušnin, potažmo munice, nevědělo,“ uvedla.

Starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO) pak dodala, že rada města rozhodla o podání stížnosti. „Stížnost, s apelem na to, aby se postup změnil a obce byly informovány o takto závažných věcech, i když ze zákona nemusí, byla adresovaná panu policejnímu prezidentovi,“ uvedla starostka.

Dodala, že město dalo tento krok na vědomí také ministru vnitra a premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Reklama

Doporučované