Hlavní obsah

Po odkladu začal proces s francouzským expremiérem a jeho ženou

Foto: Profimedia.cz

François Fillon se svou ženou Penelope.

Reklama

Po pondělním ryze formálním zahájení procesu se odpoledne u soudu v Paříži začala projednávat kauza francouzského expremiéra Françoise Fillona. Politik čelí obvinění ze zpronevěry veřejných financí kvůli údajnému podvodnému zaměstnávání své manželky Penelope. Na dnešním programu ovšem byly jen „nezáživné“ procedurální námitky obhajoby, napsala agentura AFP. Soud o nich rozhodne ve čtvrtek, načež by se mohl začít zabývat podstatou obvinění.

Článek

Ostře sledovaný proces se měl původně rozběhnout v pondělí, soud jej ale po formálním zahájení odročil. Učinil tak na žádost advokátů, již chtěli vyjádřit solidaritu s právníky stávkujícími na protest proti důchodové reformě projednávané ve francouzském parlamentu.

Dnešní stání rovněž netrvalo příliš dlouho, soud jej ukončil krátce po 15:00 poté, co obhajoba vznesla dvě námitky, o nichž se musí rozhodnout před projednáváním jádra celé kauzy. Prokuratura požaduje, aby byly námitky zamítnuty. Pokud tak soud učiní, už ve čtvrtek by měli právníci obžalovaných začít prezentovat své argumenty, píše AFP.

I dnes na lavici obžalovaných usedl jak 65letý premiér z let 2007 až 2012 Fillon, tak jeho o rok mladší manželka Penelope. Stejně jako v pondělí se dostavil i 52letý bývalý poslanec Marc Joulaud. Fillonovou její muž 15let zaměstnával jako svou asistentku, podobně spolupracovala v letech 2002 až 2007 i s Joulaudem. Podle obžaloby ale pro politiky ve skutečnosti žádnou práci nevykonávala.

Manželé Fillonovi i Joulaud to odmítají. Pokud by však soud dospěl k názoru, že práce Fillonové byla skutečně jen fiktivní, hrozí všem třem tresty až deset let vězení, vysoké pokuty i ztráta práva kandidovat do politických funkcí. Soudní líčení je aktuálně naplánováno do 11. března.

Obvinění týkající se fiktivní asistentské činnosti Fillonové se na veřejnosti objevilo v lednu 2017, kdy její manžel kandidoval na prezidenta. Ačkoli byl konzervativní politik dlouho favorizován, vypadl nakonec už v prvním kole volby. Podle analytiků jeho neúspěch souvisel právě s aférou, která bývá označována jako Penelopegate.

Zaměstnávání rodinných příslušníků jako asistentů bylo ve Francii sice často kritizovanou, ale legální praxí. Ve Fillonově případu vyšetřovatelé nicméně došli k závěru, že šlo o zpronevěru, protože Fillonová ve skutečnosti žádnou práci neodvedla. V reakci na kauzu Penelopegate bylo zaměstnávání rodinných příslušníků v parlamentu zakázáno.

Reklama

Doporučované