Hlavní obsah

Po Paříži maximálně třicítkou. Starostka města se dohodla s ekology

Foto: Profimedia.cz

Hustá doprava podél břehů Seiny je už minulostí, Paříž se zklidňuje a zpomaluje.

Reklama

Bude-li socialistka Anne Hidalgová v neděli 28. června opět zvolena starostkou francouzské metropole, omezí rychlost na silnicích na 30 kilometrů v hodině. Výjimku dostane jen několik největších bulvárů.

Článek

Pandemie koronaviru ovlivnila nejen termín francouzských obecních voleb, ale i programy jednotlivých kandidátů. V Paříži se tak dosavadní starostka Anne Hidalgová spojila se Zelenými a v úterý představila jejich společný program. Jeho hlavním bodem je snížení rychlosti na silnicích na 30 kilometrů v hodině.

Výjimku dostanou pouze velké dopravní tepny, jako jsou bulváry Champs-Elysées, Sebastopol nebo Boulevards des Maréchaux, kde zůstane povolená rychlost na padesátce. Starostka argumentuje potřebou snížit znečištění vzduchu, ale také snížením hluku a zvýšením bezpečnosti. Loni na pařížských silnicích zahynulo 34 lidí, toto číslo chce starostka snížit.

Nutné je také připomenout, že v současnosti se už maximálně třicítkou jezdí na více než 50 procentech pařížských ulic.

Plánované snížení rychlosti se týká i vnitřního pařížského okruhu, tzv. boulvard périphérique. Tam si Hidalgová přeje zpomalení ze 70 kilometrů v hodině na padesát. Už před šesti lety se rychlost na okruhu snížila z 80 na 70 km/h. „Přeměníme čtyři pruhy na každé straně okruhu na klidný městský bulvár. Začneme tím, že vytvoříme pruh určený pro sdílenou dopravu (autobusy, taxi, spolujízda)… Dáme více místa přírodě, aby bylo možné přejít pěšky či na kole,“ píše se v programovém prohlášení Hidalgové a Zelených.

Na prosazení svého plánu má Hidalgová velmi slušné šance - v prvním kole voleb, které se konalo navzdory pandemii koronaviru, jasně zvítězila s 29,3 procenta hlasů. Na druhém místě skončila Rachida Datiová (22,7 procenta), bývalá ministryně spravedlnosti kandidující za Republikány, třetí příčku pak obsadila někdejší ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová (17,3 procenta), která zastupuje vládní hnutí Republika vpřed!.

Ve středu se všechny tři dámy střetly ve velmi ostré televizní debatě, kde například Datiová nynější starostce vyčetla, že spolu se Zelenými „zabetonovala Paříž“. Buzynová zase tvrdí, že ekologická opatření jsou jen naoko s argumentem, že obří betonové květináče podíl zeleně ve městě nezvýší.

Jisté nicméně je, že křeslo starostky opět obsadí žena. Strana prezidenta Emmanuela Macrona sice do boje o pařížskou radnici původně jmenovala Benjamina Griveauxe, ten ale po sexuálním skandálu na jaře odstoupil. Buzynová tak do kampaně vstoupila s obrovským hendikepem a navzdory jinak pevné pozici Macronova hnutí v Paříži v prvním kole příliš voličů zaujmout nedokázala.

Reklama

Doporučované