Hlavní obsah

Po Přerově by měli získat novou základnu i hasiči v Prostějově

Foto: Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje chystá po Přerově stavbu dalšího velkého komplexu, nového sídla by se měli do pěti let dočkat hasiči v Prostějově.

Článek

V plánu je nyní projektová dokumentace, která by měla vyčíslit i celkové náklady. Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové by se prostějovská stanice měla svou velikostí shodovat s novou požární stanicí v Přerově. Ta přišla na 240 milionů korun.

Cestu k zadání projektové dokumentace za čtyři miliony korun otevřelo memorandum o spolupráci při výstavbě, které podepsali tento týden krajský ředitel hasičů Karel Kolářík s primátorem Prostějova Františkem Jurou. Nový komplex bude tzv. na zelené louce v Brněnské ulici. „Plánujeme větší prostory pro naši techniku a moderní zázemí pro výkon státní správy, výkon služby hasičů a jejich fyzickou, odbornou i praktickou přípravu. To vše v areálu, který bude odpovídat standardům 21. století,“ uvedla mluvčí. Součástí areálu bude výjezdové středisko zdravotnické záchranné služby.

Stavba vyřeší podle mluvčí stávající problémy, se kterými se nyní na prostějovské stanici hasiči potýkají. „Potíže máme hlavně s garážováním naší techniky, protože objekt se před 70 lety stavěl pro výjezdové automobily jiných parametrů. Ze stanice rovněž v současnosti vyjíždíme pouze jedinou bránou a do jedné z nejfrekventovanějších ulic v Prostějově,“ popsala mluvčí. Požadavkům už neodpovídá ani zázemí pro hasiče. Současné sídlo s ohledem na vnitřní uspořádání budov se podle Balážové již nedá více rozšiřovat, i proto padlo rozhodnutí postavit nový komplex.

Pro financování projektu bude stěžejní čerpání velké části prostředků z fondů Evropské unie. Nové sídlo územního odboru a stanice v Prostějově by hasiči chtěli mít postavené do pěti let, dodala jejich mluvčí.

Na peníze z evropských fondů čekali hasiči i při dlouho plánované stavbě nového sídla v Přerově. Stavba tam nakonec začala v říjnu roku 2018, po téměř dvou letech se poté hasiči přestěhovali do nového. Nová zbrojnice vyšla zhruba na 240 milionů korun. Stavba byla završením desetiletého úsilí o získání financí. Postavena byla z evropských dotací na pozemku na okraji města v katastru místní části Újezdec.

Reklama

Doporučované