Hlavní obsah

Po rekonstrukci se otevře Španělská synagoga v Praze

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Po roce a půl trvající rekonstrukci se 16. prosince otevře pro návštěvníky Španělská synagoga v Praze. Opravy, které přišly na několik desítek milionů korun, rozšířily výstavní prostor na více než 600 metrů čtverečních.

Článek

Umožnily také bezbariérový přístup do tří pater synagogy. Nová expozice mapuje posledních 200 let dějin Židů v českých zemích. Synagoga se bude nadále využívat k pořádání večerních pořadů, zejména koncertů klasické hudby. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Židovského muzea v Praze Tomáš Tetiva.

Uplynulá dvě století plná dějinných zvratů, kterými si česká a moravská židovská komunita prošla, ukáže dlouhodobá expozice prostřednictvím judaik a dalších trojrozměrných exponátů, dokumentů, filmů a fotografií. Podle ředitele muzea Leo Pavláta je významnou novinkou expozice pozornost, kterou věnuje dějinám Židů od roku 1945 do roku 1989, ale i v následném období.

Španělská synagoga je nejmladší synagogou v někdejším Židovském městě na pražském Josefově. Nachází se na rohu Dušní a Vězeňské ulice v sousedství kostela sv. Ducha. Vlastníkem synagogy je Židovská obec v Praze, která ji pronajímá Židovskému muzeu v Praze. Na místě nynější synagogy dříve stála pravděpodobně nejstarší pražská synagoga z 12. století, známá jako Stará škola (Altschul). Protože v druhé polovině 19. století již nedostačovala svou kapacitou potřebám reformní židovské obce, která ji tehdy využívala, nechal Spolek pro upravenou bohoslužbu izraelitů v Praze v letech 1867 a 1868 na místě stržené Staré školy postavit Španělskou synagogu. Synagoga má vnitřní výzdobu v maurském stylu inspirovanou slavnou španělskou Alhambrou. V roce 1935 byla k synagoze přistavěna funkcionalistická budova, která po druhé světové válce sloužila jako nemocnice.

Během druhé světové války sloužila synagoga jako skladiště zabavených synagogálních předmětů z českých židovských obcí. Státní židovské muzeum ji získalo do péče v roce 1955, v roce 1960 v ní byla otevřena expozice synagogálního textilu. Od 70. let byla synagoga zanedbávána a v roce 1982 uzavřena. Rekonstrukce mohla začít až po roce 1989 a v 90. letech 20. století byla Španělská synagoga obnovena.

Reklama

Související témata:

Doporučované