Hlavní obsah

Po sečtení všech hlasů Putin získal 76,7 procenta. Povolební atmosféru v Moskvě pozoroval Filip Horký

Zvláštní zpravodaj Seznamu Filip Horký z Moskvy informuje o povolební atmosféře.Video: Filip Horký

 

Reklama

Oslavný koncert s nucenou účastí, cenově zvýhodněné suroviny před volebními místnostmi i kamerové záznamy potvrzující manipulaci volebních výsledků. Klíčové momenty přímo z Moskvy přinesl zvláštní zpravodaj Seznamu Filip Horký.

Článek

Velký koncert, který měl oslavit výročí „osvobození“ Krymu, se záhy změnil na oslavu znovuzvolení Vladimira Putina do funkce ruského prezidenta. Publikum čítalo desetitisíce lidí, kteří přicházeli hned po uzavření volebních místností.

Před koncertem však bylo možné pozorovat skupinky lidí, v jejichž čele stála osoba se jmenným seznamem. To působilo jasným dojmem, že někteří z diváků na koncert nedorazili dobrovolně.

Na nucenou účast ostatně upozorňovala už dříve televizní stanice BBC ve spojení s Putinovým předvolebním mítinkem. Podle BBC se ho někteří lidé účastnili jen ze strachu, aby kvůli absenci nepřišli o práci.

Účast v ruských prezidentských volbách dosáhla podle ČTK téměř 67 procent. Spolu se 76,7 procenta, které Vladimir Putin ve volbě získal, tak téměř potvrdila přání putinovského režimu – dosáhnout 70procentního zisku hlasů i volební účasti.

Pro její maximalizaci ústřední volební komise vynaložila veškeré úsilí – voličům v předstihu chodila upozornění v podobě SMS zpráv, plakáty vyzývající k účasti na volbách visely doslova na každém rohu, před některými volebními místnostmi navíc bylo možné zakoupit řadu surovin s určitou slevou. Volební účast měla podpořit i soutěž, v rámci níž mohli lidé, kteří odvolili a vyfotili si selfie, vyhrát třeba televizi.

Prezidentské volby se konaly v atmosféře toho, že největší kritik Vladimira Putina, Alexej Navalnyj, kandidovat nemohl. Ani tentokrát se navíc neobešly bez vážných podezření z manipulace volebních výsledků. Řada kamerových záznamů ukazuje, že někteří voliči do urny vhodili více než jeden lístek nebo hlasovali ještě před otevřením volebních místností.

Reklama

Související témata:

Doporučované