Hlavní obsah

Po Trumpově konci volali Lincoln i Jefferson. Demonstrace proti prezidentovi se konaly po celé Americe

Demonstranti v Los Angeles volali po Trumpově odchodu z funkceVideo: Ruptly

 

Reklama

Americká města se bouřila proti prezidentu Trumpovi a volala po jeho odvolání. Tento proces však musí zahájit Kongres, ve kterém mají většinu republikáni, strana, za kterou byl Trump na post prezidenta zvolen.

Článek

Vlna protitrumpovských protestů zaplavila desítky měst napříč Spojenými státy. Jedním z těch, kde se demonstranti dožadovali Trumpova odvolání, bylo i Los Angeles.

Nespokojenost s prezidentem a jeho chováním vyjadřovali protestující transparenty i slogany, které během protestu skandovali.

„Tenhle systém a lidé, kteří ho řídí, se o nás vůbec nezajímají. Jde jim mnohem víc o zisk a zvýhodnění bohatých. Stejně jako v návrhu zákona o zdravotní reformě, který sníží daně bohatým a nechá miliony lidí bez pojištění,“ prezentoval svůj názor jeden z protestujících se zahalenou tváří.

V Los Angeles se sešli i Trumpovi zastánci, kterých ale bylo výrazně méně. Došlo pouze ke slovním potyčkám. Na fyzické násilí nedošlo.

Závěrem demonstrace před protestující vystoupil i demokratický kongresman Brad Sherman. „Musíme jednat, abychom zahájili proces záchrany naší země od zneužívání moci, obstrukcí justice a impulzivní neznalé neschopnosti," sdělil politik davu.

Právo zahájení impeachmentu dává americká ústava do rukou Kongresu. Ten momentálně ovládají republikáni, strana, za kterou byl prezident Trump zvolen. I mezi nimi se ale zvedá kritika současného prezidenta.

Video: Nejsem prezident, jsem prezident moderní doby, hájil Trump své pověstné glosy na sítích.

I přes kritiku ze všech stran bude Trump tweetovat dálVideo: Reuters, AP

Reklama

Související témata:

Doporučované