Hlavní obsah

Pobočník Jermanové najal na analýzu festivalů za 45 tisíc svoji švagrovou

Foto: Seznam Zprávy

Kancelář středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové utratila v roce 2017 pět milionů za externí zaměstnance. Úřad dodnes tají jejich jména i výsledky jejich práce.

Reklama

Příbuzná ředitele hejtmančiny kanceláře brala 45 tisíc měsíčně za poloviční úvazek. Středočeský kraj tají za co. Kauzu externích poradců na kraji už přes rok vyšetřuje policie.

Článek

V interních dokumentech krajského úřadu má číslo 5678 – a její jméno se na veřejnosti nemělo nikdy objevit.

Kristýna Medvedíková, jak minulou středu napsaly Seznam Zprávy, byla onou záhadnou „analytičkou hudebních festivalů“ – tedy jednou z mnoha externích poradkyň a poradců, jimž kancelář nyní už dosluhující středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) platila v roce 2017 desítky tisíc měsíčně za práci, jejíž přínos pro region je přinejmenším sporný.

Kraj dodnes není ochotný doložit, kdo tito lidé jsou a jakou práci odevzdávali. Kauzu už přes rok vyšetřuje i policie.

Seznam Zprávy teď navíc vypátraly vztah mezi „analytičkou festivalů“ Medvedíkovou a vysoce postaveným úředníkem kraje, který ji na práci za 45 tisíc měsíčně – a to na poloviční úvazek – najal.

Medvedíková je švagrovou dnes už bývalého šéfa hejtmančiny kanceláře Romana Šuberta, dříve pravé ruky hejtmanky Pokorné Jermanové. A právě úředník Šubert byl tím, kdo byl za najímání externistů zodpovědný a kdo měl kontrolovat jejich práci.

Kristýna Medvedíková i Roman Šubert nechávají otázky Seznam Zpráv na toto téma bez odpovědi, že však patří do jedné rodiny, potvrzují dokumenty, které Seznam Zprávy získaly.

Loni řešil soud v Klatovech třeba dědictví po Františku Medvedíkovi, v rozhodnutí soudu se výslovně píše, že jeho dcerami jsou Kristýna Medvedíková a Lucie Šubertová (tedy úředníkova manželka).

Obě sestry také spoluvlastní některé nemovitosti.

Foto: Archiv

Bývalý šéf hejtmančina kabinetu Roman Šubert. Letos v červenci z úřadu odešel, neví se proč.

Seznam Zprávy se snažily úředníka Šuberta i jeho švagrovou kontaktovat opakovaně, avšak Roman Šubert nezvedal telefon, neodpověděl ani na esemesku s žádostí o vyjádření. Například na otázku, proč si najal za externistku právě svou švagrovou a jestli si je jistý, že pro kraj skutečně pracovala.

Ani Kristýna Medvedíková nereagovala na zprávu zaslanou přes její facebookový profil.

Je pravděpodobné, že nejasnosti ohledně zaměstnávání poradců už brzy vysvětlí samo hejtmanství. Pokorná Jermanová a její ANO skončilo o víkendových volbách až na třetím místě. Takže hejtmanka končí a místo ní začne vládnout nová koalice Starostů, ODS, Pirátů a TOP 09.

A budoucí hejtmanka Petra Pecková (STAN) už v neděli v rozhovoru pro Seznam Zprávy prohlásila, že zveřejní vše, co doteď kraj pod Jaroslavou Pokornou Jermanovou tajil.

540 tisíc za rok

Otázka, jakou práci pro hejtmančinu kancelář dělala Kristýna Medvedíková, je přitom klíčová.

V době, kdy měla působit na Středočeském kraji, totiž Medvedíková působila jako účetní v mezinárodní škole v Praze. Podle přehledů práce externistů, které redakce už dříve získala, měla přitom dopoledne všedních dnů trávit prací pro úřad.

Například 2. května roku 2017 vykázala pět hodin strávených „monitoringem činnosti ostatních krajů“, totéž se opakovalo i druhý den.

Ve středu pak do výkazu zapsala „Projekt 100 let Československa“ (tento projekt zahrnoval mimo jiné vydání obsáhlé knihy o středních Čechách, jak se na ní měla podílet Medvedíková, ale výkaz neříká).

A potom následovalo ve třech dnech po sobě celkem patnáct hodin „analýz hudebních festivalů.“

Medvedíková měla smlouvu po celý rok 2017, celkem tedy dostala 540 tisíc. Zopakujme, že se jednalo o poloviční úvazek, protože smlouva zněla na dohodu o pracovní činnosti, která umožňuje odpracovat nanejvýš 20 hodin týdně.

Výsledky práce Medvedíkové ani dalších externistů nejsou k dispozici: kraj dnes tvrdí, že všechny analýzy, monitoringy a projekty existovaly výhradně na papíře – a všechny šanony si prý odnesli detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří loni v červnu provedli prohlídky jak na úřadu, tak i v domě hejtmanky Pokorné Jermanové.

Úředník Šubert už na kraji nepůsobí, v červenci odešel. Neví se proč.

Šubert každopádně patří do skupiny VIP úředníků kolem hejtmanky, kteří – jak v létě vypátraly Seznam Zprávy – brali k platu ještě neobvykle štědré měsíční odměny: od 50 do 85 tisíc korun. Takže některým chodila výplata i 150 tisíc měsíčně.

Reklama

Doporučované