Hlavní obsah

Zveřejním, co Jermanová tajila, říká budoucí středočeská hejtmanka

Foto: Facebook Petry Peckové

Petra Pecková, starostka Mnichovic, se stane novou středočeskou hejtmankou. Starostové, ODS, Piráti i TOP 09 se už na tom dohodli. Teď začnou ladit detaily.

Reklama

Petra Pecková (STAN) odmítla přenechat ODS funkci hejtmana. Složí koalici všech proti ANO. A plánuje vyměnit problémové vedení krajských silničářů.

Článek

Bylo to rychlé: hned na sklonku volební soboty se ve středních Čechách vytvořila nová koalice vítězných Starostů, druhé ODS společně s Piráty a TOP 09. V deset hodin večer se lídři rozcházeli s tím, že se zkrátka všechny strany spojí proti ANO a „aférkami“ (jak říká premiér Andrej Babiš) provázené hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové.

Budete hejtmankou? Přišlo mi, že Martin Kupka, lídr ODS, by o to také stál.

Na prvním jednání padla otázka, za jakých podmínek bychom byli ochotni přenechat pozici hejtmana panu Kupkovi. My jsme na to sdělili, že o tom nechceme vyjednávat. To naše volební vítězství je s velkým odstupem. Pan Kupka argumentoval velkým počtem preferenčních hlasů, které získal, což se dalo očekávat – on je oproti mně známým politikem.

Foto: Seznam Zprávy

Složení zastupitelstva Středočeského kraje.

Je tedy funkce hejtmana něco, na čem se vaše koalice může hned na začátku zaseknout?

Ne, oni to pochopili. Mě by vlastně překvapilo, kdyby tu otázku nepoložili. Já na ni reagovala, že se nehraje na počet přihrávek, ale na góly. Vítězové jsme my ze STANu a myslím, že to všichni budeme akceptovat. Včera jsme se s ODS, Piráty a Spojenci (TOP 09, Hlas a Zelení) bavili jen o tom, jestli do toho půjdeme společně, a to jsme jasně potvrdili. Dnes budou jednání pokračovat o detailnějších věcech.

Na které oblasti kraje chcete mít jako Starostové vliv?

Chtěli bychom mít případně oblast dopravy, stoprocentně oblast financí a strategie, můžeme mít oblast školství, sociálních věcí… Víte, my bychom se vážně chtěli domluvit, aby ty jednotlivé resorty řídili zkušení lidé. My na spoustu oblastí máme univerzální vojáky v poli. Předpokládám, že ODS by asi měla zájem o zdravotnictví. Ale opravdu je to všechno předčasné, všechno ještě budeme ladit.

Krajský úřad je teď na pokraji exekuce za to, že nechce zveřejnit jména úředníků, kteří – jak zjistily Seznam Zprávy – brali obrovské měsíční odměny. Znamenalo by to, že kraj bude opakovaně dostávat pokuty, dokud informace nezveřejní. Máme podle vás znát platy vysokých úředníků?

Pakliže úřad ty informace nezveřejní do ustavující schůze nového zastupitelstva, tak to okamžitě jako hejtmanka udělám já. Stoprocentně.

Ale argumentace hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové doteď byla, že to je věc úředníků, posoudit, co se má zveřejnit a co ne, a že politici do jejich práce nesmějí zasahovat.

Ta argumentace byla od samého začátku špatná.

Pro kraj zřejmě pracovaly desítky dobře placených poradců, jejichž jména radní za ANO také tajili – a neznámé jsou i výsledky jejich práce. Třeba jak vypadala „analýza hudebních festivalů“. Tohle také zveřejníte?

Ano, jsou to veřejné peníze. Když někdo odvádí dobře svoji práci, tak ať za ni dostane odměnu. Není nic špatného na tom, když jsou lidé zaplaceni dobře. Ale musí se vědět, kdo ti lidé jsou a za co ty peníze berou. Tohle zveřejnění je pro mě také automatická věc.

Řekla jste, že STAN chce resort dopravy. Zakázky středočeských silničářů vyšetřuje policie, objevují se informace o podezřelých zakázkách a neprůhledném utrácení stamilionů. Budete pátrat, jak správa silnic hospodaří?

Určitě ten skutečný stav budeme chtít zjistit. Pro mě je nepřijatelné, aby na správě silnic zůstal stávající management.

Takže odvoláte ředitele Zdeňka Dvořáka, který například zaplatil milion za ořez stromů podél silnic svému kamarádu kuchaři – a ten tu práci ani neodvedl?

To říkám od začátku volební kampaně, že tuhle věc změním. Nedovedu si představit, že bych s tímhle managementem pokračovala dál.

Jak dopadly volby ve Středočeském kraji, se můžete podívat zde.

Reklama

Doporučované