Hlavní obsah

Úřad Jermanové před volbami tají, co máte právo vědět. Hrozí mu exekuce

Foto: Seznam Zprávy

Za co dostali úředníci statisícové odměny? A kteří? Středočeský kraj mlčí, ačkoli má nařízeno to veřejnosti sdělit.

Reklama

Kraj musí zveřejnit jména úředníků, kteří brali 150 tisíc měsíčně. Nařídilo mu to Ministerstvo vnitra. Úřad ale příkaz v termínu nesplnil.

Článek

Příkaz zněl jasně: Středočeský kraj musí zveřejnit, jaký plat měla skupina nejvýše postavených úředníků. A k tomu ještě vypsat jejich prémie.

Úřadu hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) to nařídilo Ministerstvo vnitra – poté, co Seznam Zprávy v srpnu zveřejnily sérii zjištění, jak někteří zaměstnanci kraje blízcí hejtmance brali i s odměnami v průměru kolem 150 tisíc měsíčně.

A ačkoli už úřadu vypršela lhůta stanovená vnitrem, informace nadále utajuje. Podle zákona tím vážně riskuje exekuci: to znamená, že kraj teď může dostávat pokuty, dokud nařízení nesplní.

„Kraj měl splnit svoji povinnost do 15 dnů a je zřejmé, že lhůta už uplynula,“ potvrdil Oldřich Kužílek, spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím, který se zaměřuje na otevřenost veřejné správy.

Ministerstvo své nařízení vydalo předminulé pondělí, termín pro splnění se tedy naplnil tuto středu.

Kraj během léta nejprve odmítl redakci poskytnout podle informačního zákona jména dvaceti VIP úředníků s nejvyššími platy v letech 2018 a 2019. Poslal jen tabulku s přehledem platů a mimořádných prémií. Jednotlivým úředníkům kraj přidělil pouze čísla od jedné do dvacítky.

I tak bylo možné vyčíst, že jeden z úředníků si přišel na 192 tisíc měsíčně. Příjmy několika dalších se pohybovaly od 120 do 150 tisíc. A to právě kvůli vysokým odměnám: někteří zaměstnanci brali měsíčně k platu ještě dalších 60 až 85 tisíc. Za co? Kraj to konkrétně nezdůvodnil.

Kromě vysokých měsíčních odměn navíc někteří úředníci dostali prémie 500 tisíc korun - a vzápětí dali na úřadu výpověď.

Seznam Zprávy se proti anonymizování jmen úředníků odvolaly k Ministerstvu vnitra a to nařídilo, že jména několika nejvyšších zaměstnanců nesmí úřad tajit. Jedná se o ředitele úřadu a jeho zástupce.

Ministerstvo vyšlo z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které říká: Čím je člověk ve veřejné správě výš, tím má menší nárok na ochranu soukromí. A tím je silnější právo veřejnosti znát jeho příjmy.

Ministerstvo vnitra by teď mělo podle zákona kraj hejtmanky Jermanové donutit k poskytnutí informací pomocí opakovaných pokut. Jejich součet ale může dosáhnout maximálně částky 100 tisíc.

Hejtmanka Pokorná Jermanová od srpna opakovala, že na platy úředníků nemá vliv. A že jsou v pravomoci ředitele krajského úřadu, nikoli voleného politika. Pravda je to jen částečně: právě hejtmanka podle zákona rozhoduje o ředitelových odměnách.

Ředitel úřadu Jiří Holub pak předminulý týden na zasedání zastupitelstva prohlásil, že informace o platech rozhodně nevydá.

„Nikdy neudělám to, abych zveřejnil informace, které by vedly k ohrožení rodin zaměstnanců,“ prohlásil Holub.

Reklama

Doporučované