Hlavní obsah

Záhada u Jermanové. Úředníci dali výpověď a hned dostali půl milionu

Foto: Profimedia.cz

Proč dostali dva úředníci půlmilionové odměny? Mlčí úřad i hejtmanka Pokorná Jermanová.

Reklama

Středočeský úřad nechce vysvětlit, čím tak mimořádným si zaměstnanci zasloužili neobvykle vysoké prémie.

Článek

Úřad středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) vyplatil nejméně dvěma úředníkům odměnu za skvěle odvedenou práci. Každému jednorázově poslal zhruba po 500 tisících.

Na veřejnou správu jsou to částky naprosto neobvyklé - nestává se, aby úředník obdržel najednou tak štědrý bonus.

Ale co víc: oba zaměstnanci Středočeského kraje dostali nadstandardní odměny poté, co dali na úřadu výpověď.

Na tenhle zvláštní případ Seznam Zprávy narazily při pátrání, jak rozmáchle platí vedení kraje skupinu VIP úředníků, blízkých spolupracovníků hejtmanky Pokorné Jermanové. Někteří úředníci brali v posledních dvou letech každý měsíc ke svému platu mimořádné odměny od 60 do 85 tisíc.

Takže nakonec celkově měli okolo 150 tisíc měsíčně.

Přehled platů a odměn získaly Seznam Zprávy podle informačního zákona. Ovšem bez uvedení kokrétních jmen, jednotlivým úředníkům kraj přiřadil pouze čísla. Takže není možné jednoznačně zjistit, o koho se jedná.

Odpověď: mlčení do telefonu

V prvním případu se jedná o úředníka s číslem 6.

Po celý rok 2018 mu nadřízení připisovali k platu 60 až 75 tisíc měsíčně. Jeho roční příjem tak v tomhle roce dosáhl skoro 1,8 milionu. Loni v dubnu ale penězovod ustal: tabulky poskytnuté krajem ukazují, že už žádný plat ani odměny od té doby nepřitékaly, což znamená, že úředník z funkce odešel.

Foto: Seznam Zprávy

Tabulka odměn poskytnutá krajem jasně ukazuje, jak dva zaměstnanci dostali před odchodem každý půl milionu korun.

Zároveň ale v dubnu úředník číslo 6 dostal odměnu 510 tisíc. Pro pořádek: jedná se o prémii, kterou smí zaměstnavatel podle zákoníku práce udělit za úspěšné splnění nějakého mimořádně náročného úkolu.

Druhý úředník s číslem 7 to měl podobné, prvních šest měsíců předloňského roku ho nadřízení pravidelně odměňovali: třikrát po 60 tisících, dvakrát to bylo 70 tisíc a jednou 20 tisíc. S červencem zaměstnanec odchází - tentokrát s odměnou 498 tisíc.

Přestože jsou jména úředníků anonymizovaná, Seznam Zprávy z porovnání odchodů a příchodů vysokých úředníků kraje vytipovaly, že druhý případ sedí na někdejší šéfku odboru dopravy Jarmilu Jenčíkovou. Kraj opustila oboustrannou dohodou právě předloni v červenci.

Když se jí Seznam Zprávy zeptaly, jestli dostala při výpovědi půlmilionovou odměnu, Jenčíková několik vteřin mlčela. Pak ukončila hovor a už telefon nezvedala a neodpověděla ani na esemesku s žádostí o vyjádření.

Ani krajský úřad nechce vysvětlit, co přesně tihle dva úředníci - navíc v posledním měsíci, kdy ještě pro kraj pracovali - udělali výjimečného, že si zasloužili půl milionu. Pouze v odpovědi na žádosti podle „infozákona“ obecně uvedl, že „vyplacené odměny v období roku 2018 a 2019 byly přiděleny všem zaměstnancům za úspěšné splnění specifikovaných úkolů“.

Na upřesňující otázky nereagovala hejtmanka Jermanová Pokorná, neodpověděla ani její mluvčí. Seznam Zprávy se například snažily ptát na to, jaký smysl mělo posílat tak velké peníze zaměstnanci, který byl stejně na odchodu.

Kraji hrozí kontrola a problémy

Jedno vysvětlení je, že ve skutečnosti nešlo o prémie za práci. Ale za hladký odchod z funkce. „Děje se to bohužel dost často,“ řekla Šárka Homfray, specialistka na pracovní právo z Odborového svazu státních orgánů.

Neboli zaměstnanec dostane na výběr: Nechceme vás už tady, ale když podepíšete dohodu, dáme vám na cestu peníze. A protože v takovém případě - a to ani u úředníků - neexistuje žádné oficiální odstupné, maskují se vyplacené peníze jako odměna.

Což na úřadech, financovaných z veřejných peněz, může zadělat na pořádný problém. Kdyby to zjistila kontrola z Ministerstva vnitra, hrozilo by, že úřad bude muset peníze vrátit do státního rozpočtu. A pak tuhle škodu vymáhat po tom, kdo o použití tohoto triku rozhodl.

Nadto - jak už zaznělo - středočeský úřad nedokáže vyplacení statisícových bonusů vysvětlit. I to je podle právničky Homfray špatně. „Samozřejmě každá odměna musí být zdůvodněná pracovním výsledkem. Není možné jen neurčitě napsat, že byla přiznaná za splnění úkolů,“ dodala.

Ostatně i Nejvyšší soud před několika lety v případě sporu libereckého úředníka s magistrátem závazně rozhodl, že kamuflování odchodného jako mimořádných prémií je porušení zákoníku práce. A že takové rozhodnutí úřadu o přiznání odměn je neplatné.

Reklama

Doporučované