Hlavní obsah

Zakázku na ořezání stromů dostal šéfkuchař. Teď to vyšetřuje elitní útvar

Foto: Vojtěch Blažek

Firma Culinaria Art provozuje hotel s restaurací. Předloni ale dostala mimo jiné zakázku na ořezání silnice u vesnice Lhotka na Kolínsku.

Reklama

Národní centrála proti organizovanému zločinu přebírá kauzu středočeských silničářů. Dali 900 tisíc firmě, která podle znaleckého posudku žádnou práci neodvedla.

Článek

Už pátým měsícem policie pátrá, co se vlastně odehrálo na obyčejné okresní silnici mezi vesnicemi Lhotka a Radlice na Kolínsku.

Středočeský kraj si tady objednal ořezání větví kolem stromů a zaplatil za něj statisíce korun. Zakázku získala firma, která v oboru není známá – a kterou vlastní šéfkuchař luxusního hotelu.

Jenže jak Seznam Zprávy loni zjistily, podle posudku soudní znalkyně tato firma žádnou práci neodvedla, přestože dostala zaplaceno - zhruba 900 tisíc korun. A to nejen mezi Lhotkou a Radlicemi, ale ani kolem další silnice. Od loňského podzimu tak celý příběh prověřovala kolínská hospodářská kriminálka.

Teď však nastal posun: případ si pod sebe stáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Tedy policejní jednotka, která vyšetřuje ty nejzávažnější zločiny.

„Podle zjištěných informací je věc šetřena útvarem NCOZ,“ potvrdila kolínská policejní mluvčí Martina Fejfarová.

Přesun případu z jedné policejní složky na druhou není jen technikálie.

Národní centrála boje proti organizovanému zločinu se totiž hospodařením Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje dlouhodobě zabývá. V únoru si detektivové odnesli z krajského úřadu i ze sídla správy silnic dokumenty k mnoha veřejným zakázkám posledních let.

Takže zakázku na ořez stromů teď přidala do „balíku“ těch dalších.

Podle dřívějších informací Seznam Zpráv detektivy zajímá, jestli správa silnic některé tendry záměrně nedělila na menší, aby nemusela vypisovat otevřené soutěže. Ostatně před dvěma měsíci za jednu takovou zakázku v hodnotě 20 milionů (vypsanou na malování čar na silnicích) dostala správa silnic pokutu 300 tisíc od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Na podezření, že zakázky kolem silnic nejsou v pořádku, upozorňuje krajský zastupitel za ODS Michael Pánek. Už dříve spočítal, že krajský rozpočet mohl během tří let přijít o 670 milionů. Právě tím, že se o zakázky na opravy silnic či údržbu kolem nich nemohly často ucházet všechny firmy, které by měly zájem. Velkou část zakázek si podle Pánkovy analýzy mezi sebe rozdělilo několik největších hráčů.

Právě to jsou věci, jimiž se Národní centrála proti organizovanému zločinu zabývá. Jaké konkrétní zakázky vyšetřuje a jaké má důkazy, se v tuhle chvíli neví.

Jasný posudek: Peníze za nic

Národní centrála boje proti organizovanému zločinu je na vyšetřování podobných kauz lépe připravena, má ty nejzkušenější detektivy a může se případům věnovat do hloubky.

Příkladem může být zakázka na malování čar, kvůli níž už zmíněný zastupitel Pánek podal trestní oznámení - šlo o to, že správa silnic rozdělila zakázku na čtyři menší části, každou v hodnotě těsně pod pět milionů korun. Takže nemusela vypsat otevřenou soutěž.

Pánkovo trestní oznámení skončilo na hospodářské kriminálce v Praze. Vyšetřovatel, jak Seznam Zprávy z kraje roku napsaly, příliš po pozadí kauzy nepátral. Pozval si na výslech pracovnici správy silnic zodpovědnou za tuto zakázku. Úřednice řekla, že zakázka je podle ní v pořádku – a policista se s tím spokojil a případ odložil.

V případě ořezávání stromů kolem okresních silnic na Kolínsku navíc existuje jeden tvrdý důkaz, o nějž se detektivové z NCOZ mohou opřít. Opoziční zastupitel Pánek si ze svého zaplatil posudky soudní znalkyně. Ta se byla na obou údajně prořezaných úsecích podívat a pak kulatým razítkem stvrdila závěr: Žádné práce se tady neodvedly.

„Šlo zjevně o zaplacení neprovedených prací,“ napsala do posudků znalkyně Irena Dundychová.

Kraj sice později kontroval vlastními posudky, avšak autorem toho prvního, s neurčitým závěrem, nebyl soudní znalec. Druhý – tentokrát už s kulatým razítkem – konstatoval, že je těžké po delší době poznat, které větve se řezaly a které ne. I tak ale vedení kraje oba posudky vydává za potvrzení, že se zakázky uskutečnily.

Hejtmanka: Nekrade se

Zakázky získala společnost Culinaria Art, jejímž majitelem je uznávaný šéfkuchař Robert Chejn. Pod smlouvou s ním je podepsaný ředitel správy silnic Zdeněk Dvořák. Šéfkuchař Chejn provozuje hotel ve stejné vesnici u Kolína, kde má ředitel Dvořák dům. A oba se znají i z mysliveckého sdružení v Krušných horách, kde si Dvořák pronajímá honitbu.

Šéfkuchařova firma nikdy předtím služby v oblasti ošetření stromů neinzerovala, nezískala na ně ani žádné zakázky. Majitel Chejn loni na podzim Seznam Zprávám řekl, že se tímhle oborem zabývá – prý si udržuje park kolem hotelu a když mu zbude kapacita, nabízí tyhle práce i komerčně.

„Nejsem,“ odpověděl pak Chejn stručně na otázku, jestli je ochoten reportérovi přímo na místě ukázat, které stromy a jak pro správu silnic ošetřil. „Práce byly řádně provedeny a následně předány. Zakázka pro mě definitivně skončila a nemám důvod se k ní vracet,“ dodal.

„Firma má v doložce živnostenského rejstříku provádění zemědělských a lesnických prací. A do těchto typů tendrů má právo se přihlásit a nabídnout cenu prací. Vše v souladu se zákonem,“ reagoval na pochybnosti ředitel správy silnic Dvořák.

Za silničáře se postavila i hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Podle ní je správa silnic pod pravidelnou kontrolou ze strany vedení kraje – například pětkrát ročně její hospodaření zkoumají krajští auditoři.

„Podle proběhlých kontrol nic nenasvědčuje, že by docházelo k rozkrádání,“ prohlásila Jermanová Pokorná.

Reklama

Doporučované