Hlavní obsah

Aktéry podezřelé silniční zakázky za 900 tisíc spojuje stejné hobby

Foto: Vojtěch Blažek

Silnice mezi vesnicemi Radlice a Lhotka na Kolínsku. Podle soudní znalkyně se tady žádné stromy neprořezávaly nejméně tři roky.

Reklama

Podle znaleckého posudku se žádné práce neuskutečnily, přesto je Středočeský kraj zaplatil. Případ vyšetřuje policie. Stejně jako další stamilionové zakázky na údržbu silnic.

Článek

Policie se – po sérii článků Seznam Zpráv – už dva měsíce zabývá dvěma zakázkami středočeských silničářů, u nichž je znalecky podložené podezření, že byly zaplaceny práce, které nebyly nikdy provedeny.

Nyní Seznam Zprávy zjistily nové skutečnosti o vztahu mezi ředitelem středočeských silničářů Zdeňkem Dvořákem a známým šéfkuchařem Robertem Chejnem, jehož firma Culinaria Art zakázku za 900 tisíc korun na ořezání stromů kolem dvou silnic od Krajské správy a údržby silnic získala.

Oba muži dosud tvrdili, že nemají žádné blízké vazby, které by zpochybňovaly férovost zakázky, i když Zdeněk Dvořák má dům v Ratboři u Kolína, kde Robert Chejn provozuje stylový hotel Chateau Kotěra.

Nyní se však ukázalo, že oba spojuje i stejná záliba, za níž jezdí na stejné místo. Oba jsou totiž členy mysliveckého spolku, který působí na Moldavě v Krušných horách.

Redakci to potvrdily zdroje přímo z Moldavy. Kvůli vztahům v obci však chtějí zůstat skryty. Podle nich ředitel Krajské správy a údržby silnic Zdeněk Dvořák a šéfkuchař Robert Chejn, majitel firmy Culinaria Art, jezdí na Moldavu za myslivostí už od roku 2014.

Seznam Zprávy ředitele Dvořáka i šéfkuchaře Chejna s tímto zjištěním opakovaně konfrontovaly. Ani jeden z nich však na přímé dotazy přes urgence ani po týdnu a půl neodpověděl.

Redakce z veřejně přístupných dokumentů zjistila, že ředitel středočeské správy silnic Dvořák si na Moldavě pronajal v roce 2013 1 365 hektarů honitby. Z dokumentů plyne, že nabídl státním Lesům České republiky nájemné 519 tisíc korun ročně – a v soutěži o pronájem zvítězil.

Z katastru nemovitostí je pak zřejmé, že ředitele Dvořáka váže k Moldavě i rodinný majetek. Před několika lety tu vyrostl nový rekreační dům, který je v katastru zapsán na Dvořákova tchána.

Nechci se k tomu vracet

Krajská správa a údržba silnic přidělila během posledních dvou let šéfkuchařově firmě Culinaria Art dvě zakázky na ošetření alejí podél málo frekventovaných silnic na Kolínsku a Kutnohorsku. Firma přitom takové služby nikdy veřejně nenabízela – například na webech se vždy prezentuje výhradně jako provozovatel hotelu.

Když se Seznam Zprávy ptaly loni v prosinci Dvořáka, jak dobře šéfkuchaře a souseda z vesnice Ratboř Chejna zná, reagoval ředitel správy odmítavě.

„Co řešíte? Můj osobní život, nebo vás zajímá řádně vysoutěžená zakázka a její plnění? Pokud to druhé, pak vysoutěžená firma má v doložce živnostenského rejstříku provádění zemědělských a lesnických prací a do těchto typů tendrů má právo se přihlásit a nabídnout cenu za práci. Vše dle souladu se zákonem,“ uvedl.

Redakce pak šéfkuchaři Chejnovi nabídla, ať přímo na místě ukáže, které stromy a jak na zmíněných silnicích ořezal. „Práce byly řádně provedeny a následně předány. Zakázka pro mě definitivně skončila a nemám důvod se k ní vracet,“ odmítl však Robert Chejn.

Krajský opoziční zastupitel Michael Pánek (ODS) si ale nechal za vlastní peníze udělat dva znalecké posudky. Jejich závěr byl jednoznačný: žádné práce se v těchto dvou úsecích silnic neuskutečnily – a jestli je krajská správa silnic zaplatila, vyhodila přes 900 tisíc korun.

„Šlo zjevně o zaplacení neprovedených prací,“ uzavřela znalkyně Irena Dundychová svůj posudek, při jehož sepisování prošla desítky stromů-ořešáků podél silnice a popsala, v jakém jsou stavu a kdy byly naposledy ošetřované.

Je to těžké, řekl znalec kraje

Krajský úřad vedený hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) se za ředitele správy silnic postavil. Na sklonku loňského roku se začal bránit, že má znalecký posudek, který má opačný závěr než posudky objednané zastupitelem Pánkem.

Ukázalo se však, že autor „krajského“ posudku není znalcem s kulatým razítkem. Později si kraj pořídil další posudek, tentokrát už od řádného znalce. František Tejkal vypracoval sedmistránkový dokument, z něhož šest stránek tvoří fotky. Do jednoho odstavce pak napsal, že na stromech vidí řezy z let 2017 a 2018. Ale že posouzení je po takové době už obtížné, protože rány po ořezech větví rychle tmavnou.

Foto: Vojtěch Blažek

Klíčová pasáž posudku Františka Tejkala. Závěr: Něco se udělalo, ale je obtížné to zjistit.

Touto zakázkou se už od Vánoc zabývá hospodářská kriminálka v Kolíně.

Kromě toho Národní centrála proti organizovanému zločinu vyšetřuje na středočeských silnicích další zakázky za stovky milionů, na které zastupitel Pánek dlouhodobě poukazuje. Předloni sepsal analýzu, podle níž správa silnic účelově dělí zakázky, aby na ně nemusela vypisovat otevřené soutěže.

Správa silnic za jednu takovou soutěž v hodnotě 24 milionů korun nyní dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 300 tisíc.

Reklama

Doporučované