Hlavní obsah

Počasí vinařům přálo. Přesto světová produkce vína klesne až o čtvrtinu

Pořad Byznys index Petra Novotného. Hlavním hostem byl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.Video: Petr Novotný

 

Reklama

Vinaři z Moravy a Čech získali letos na prestižních světových výstavách rekordní počet ocenění. Naposledy si z listopadové San Francisco International Wine Competition, kde odborná komise hodnotila přes 4 500 vzorků vín z celého světa, přivezli čtyři velké zlaté, čtyři zlaté, 31 stříbrných a 41 bronzových medailí. Hostem pořadu Byznys index Petra Novotného byl v Burzovním paláci ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Článek

„Kvalita našich vín se rok od roku zvedá. Naši vinaři se naučili nejen velice dobře zpracovávat víno, ale také pracovat na vinicích. Úspěch a přibývající medaile z prestižních soutěží jsou toho důkazem,“ komentuje medailovou nadílku Machovec.

Loni byla nadúroda, letos přijde pokles

Současné prognózy letošní světové produkce vín počítají s meziročním poklesem o 15 až 25 procent, a to především v případě evropských vinařských mocností, jako jsou Francie, Itálie nebo Španělsko.

„Loni byla produkce u nás i ve světě nadprůměrná, takže se pokles dal očekávat. Je to dáno i tím, že réva ze sebe nemůže každý rok vydávat úplně vše. Dopad na trh v Česku ani ve světě ale nebude velký, využijí se totiž zásoby z loňska,“ odhaduje ředitel Vinařského fondu.

Jaroslav Machovec

Začínal jako technolog v Moravských vinařských závodech Mikulov, později se stal ředitelem závodu ve Velkých Pavlovicích a generálním ředitelem Vinium o.s. Velké Pavlovice.

Od roku 2002 je ředitelem Vinařského fondu.

Absolvoval Střední vinařskou školu ve Valticích a Mendelovu univerzitu v Brně.

Zatím se zdá, že letošní ročník by mohl být vynikající, a to nejen v Česku, ale i v ostatních zemích Evropy. Vývoj počasí byl oproti loňskému roku pro kvalitu vína příznivější, především na podzim.

Horší než konkurence ze zahraničí je sucho

Konzumace vína v Česku v posledních letech vzrostla, stále však nedosahuje evropského průměru na úrovni 27 litrů na osobu a rok. „Před deseti nebo patnácti lety se u nás spotřeba na hlavu pohybovala okolo 16 litrů, nyní se dostala na 20. K úrovni Španělska, kde se vína vypije na osobu zhruba dvakrát tolik, máme ještě daleko,“ připomíná statistiku Machovec.

Podle aktuálních statistik dosahuje export českého vína pouze několika procent objemu celkové produkce. „Nejlepší odbytiště pro vína mají čeští a moravští vinaři stále doma. Potenciál pro export českého vína je omezený, protože většinou vyžaduje velkou produkci s malou marží, což není pro české vinaře typické,“ vysvětluje ředitel Vinařského fondu.

Vinaři v České republice naopak bojují s velkou konkurencí zahraničních vín. „Dále pak, jako snad všichni evropští vinaři, s nedostatkem vláhy, a to přesto, že réva sucho relativně dobře snáší. A aby toho nebylo málo, jsou tu choroby, jež způsobují náhlé odumírání keřů a kterým se zatím nedá efektivně bránit,“ vyjmenovává hlavní útrapy domácí vinařské produkce Machovec.

Vinařský fond

Byl zřízen zákonem o vinohradnictví a vinařství v roce 2002.

Hlavní náplní jeho činnosti do vstupu ČR do EU byla podpora výsadby vinic.

Od roku 2004 podporuje marketing vína a rozvoj vinařského turismu a informuje veřejnost o vinohradnictví a vinařství.

Stěžejní aktivitou fondu je komunikační kampaň značky „Vína z Moravy, vína z Čech“.

Prostředky na činnost fondu jsou tvořeny především odvody za víno a vinice a zákonným příspěvkem státu.

Vína i odrůdy navíc podléhají módě, a to mezi vinaři i spotřebiteli. Odrůdová skladba je přitom v Česku velice proměnlivá. „Na popularitě získávají u vinařů křížené révy odolné vůči chorobám, jako je například malverína,“ poukazuje na aktuální trend Machovec. A připomíná, že roste bioprodukce vína a rok od roku je vyšší takzvaná integrovaná produkce, při níž vinaři používají šetrnější prostředky a postupy.

A jaká vína doporučuje ředitel Vinařského fondu ke štědrovečerní tabuli? „K předkrmu a polévce něco lehčího, typu Veltlínského zeleného nebo Müller Thurgau, k rybě se hodí Rulandské bílé nebo Chardonnay a na závěr to chce sladkou tečku v podobě ledového nebo slámového vína.“

Reklama

Související témata:

Doporučované