Hlavní obsah

Počet Američanů bez práce klesl. Ale lidé se bojí druhé vlny

Foto: Unsplash - Sharon McCutcheo

Zaměstnanci v USA se obávají druhé vlny propouštění, jakmile skončí americký program pro kurzarbeit Paycheck Protection Program.

Reklama

V Americe se zlepšuje situace na pracovním trhu. Počet nových prvotních žádostí o dávky v nezaměstnanosti v minulém týdnu klesl více, než ekonomové očekávali. Přichází ale obavy z nové vlny propouštění.

Článek

Spojené státy se začínají pomalu vzpamatovávat, minimálně to naznačuje míra nezaměstnanosti v zemi. Za poslední týden poklesl počet lidí, kteří si žádali o dávky v nezaměstnanosti, více, než se očekávalo.

Přesto stále 1,2 milionu Američanů k 1. srpnu vyplnilo formulář pro zisk dávky, jak vychází z údajů amerického ministerstva práce. Podle průzkumu mezi ekonomy, který uspořádala agentura Reuters, se očekávalo 1,41 milionu žádostí. Podobný medián byl i mezi dotazovanými ekonomy agenturou Bloomberg. Týden předtím šlo o více než 1,43 milionu nezaměstnaných.

Poslední týden zaznamenal nejlepší výsledek za poslední dva měsíce. Nicméně podle posledních dat k 25. červenci je na pokračujících dávkách (minimálně dva týdny v kuse) stále více než 16,1 milionu Američanů. I zde se však počet zlepšil o 844 tisíc lidí. Ekonomové předpovídali 16,9 milionu pokračujících žadatelů.

I přes lepší výsledky čeká americký pracovní trh dlouhá cesta k nápravě. Osob, které pobírají kvůli nezaměstnanosti nějakou z možných dávek, je stále více než 31 milionů.

Červencový obrat

„Současná čísla jsou velmi vítaným vývojem. Ukazují, že zlepšení na trhu práce je na dobré cestě,“ řekl pro Bloomberg Russell Price, ekonom ze společnosti Ameriprise Financial. Poslední týdny se totiž křivka nezaměstnanosti téměř nepohybovala a vypadalo to, že vývoj směrem ke zlepšení situace se zastavil.

Uprostřed července se dokonce počet lidí, kteří žádají o pomoc vůbec poprvé, nepatrně zvýšil. Stalo se tak poprvé za čtyři měsíce. Poslední týden v březnu byl počet nových nezaměstnaných na úplném maximu při téměř sedmi milionech žádostí za týden. Od té doby však klesaly až do půlky července.

Konec záchranných balíčků

Další zkouška ještě leží před americkým hospodářstvím. Peníze v záchranných programech pro firmy, aby nemusely vyhazovat své zaměstnance, začínají docházet. Podle zjištění Bloombergu uvedla jedna pětina malých společností, že se chystají na propouštění poté, co dojdou peníze v Paycheck Protection Program, který byl obdobou českého projektu Antivirus.

Přibližně každý čtvrtý zaměstnanec, který byl díky programu najatý zpět po počátečním vyhazovu, má počítat znovu s propuštěním, jakmile v programu dojdou peníze. Data vychází z průzkumu analytické společnosti RIWI.

Na druhou stranu podle jedné části ekonomů se zaměstnanost nyní zvedne, protože minulý pátek přestal platit týdenní příplatek na nezaměstnanost ve výši 600 dolarů, a lidé tak nebyli dostatečně motivováni si hledat práci, jak uvádí Reuters. Doopravdy ale byl bonus vyplacen ještě týden předtím, protože 31. července připadá na pátek. Platby byly poskytovány pouze na týdny, které končily v sobotu nebo v neděli.

Reklama

Doporučované