Hlavní obsah
Online

Firma Pfizer zažádala o registraci pro vakcínu v EU

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Den po americké firmě Moderna oznámila podání žádosti o podmínečnou registraci své vakcíny v EU i americká společnost Pfizer, která na vývoji vakcíny proti covidu-19 pracovala s německou firmou BioNTech. Žádost nicméně společnost Pfizer měla podat už v pondělí, tedy ve stejný den jako Moderna.

- Zvláštní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro koronavirus Scott Atlas rezignoval. S odvoláním na zdroj v Bílém domě o tom informovaly agentury Reuters a AP. Atlas se během svého působení v roli Trumpova poradce názorově střetával třeba s epidemiologem Anthonym Faucim.

- Celosvětový počet nových případů koronaviru minulý týden poprvé od září poklesl a poukázal na účinnost posledních karanténních opatření v Evropě. Podle šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesusbyho by však pokles měl být „interpretován s nejvyšší opatrností“.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Turecko zpřísňuje opatření

    Ode dneška platí v Turecku kvůli nákaze přísnější omezení pohybu. Ve všední dny musejí Turci zůstávat doma mezi devátou hodinou večerní a pátou hodinou ranní, v sobotu a v neděli pak nebudou moci vycházet vůbec.

  • Severoitalský region plánuje plošné testování

    Malý severoitalský region Valle d'Aosta dnes oznámil, že během některého z nadcházejících víkendů plánuje otestovat nejméně dvě třetiny ze svých 125 000 obyvatel na koronavirus. Přesné datum zatím regionální vláda neoznámila, uvedla agentura ANSA. Koncem listopadu provedla plošné testy autonomní provincie Horní Adiže (Alto Adige), kde se nechalo dobrovolně otestovat bezmála 70 procent obyvatel. Z více než 340 000 provedených testů bylo pozitivních něco přes 3000.

  • Britští poslanci schválili nový systém koronavirových opatření

    Britský parlament dnes schválil nový třístupňový systém koronavirových restrikcí, podle nějž se budou obyvatelé Anglie řídit už od středy po skončení celostátní uzávěry. Informovala o tom televize Sky News. Poslanci nakonec navzdory hlasitému odporu části vládních konzervativních zákonodárců návrh odsouhlasili s velkou převahou, když pro hlasovalo 291 členů dolní komory a proti 78.

    Vládní konzervativci mají v 650členné dolní komoře 364 hlasů, a je tedy zřejmé, že pro nová opatření nezvedlo ruku nejméně sedm desítek z nich. Návrh sněmovnou prošel hlavně díky tomu, že opozice se z velké části hlasování zdržela.

  • Francie třetí den v řadě hlásí méně než 10 000 případů koronaviru

    Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 8083 nových případů koronavirové infekce, uvedla agentura Reuters. To je sice více než dvojnásobek oproti předchozímu dni, ale třetí den v řadě, kdy se počet nově nakažených drží pod hranicí 10 000. Z francouzských nemocnic bylo propuštěno více než 600 pacientů, kteří se léčili s covidem-19, a jejich celkový počet poprvé od 4. listopadu klesl pod 28 000 lidí.

    Smrtelná bilance vzrostla o 775 na celkových 53 506. Od začátku nynější pandemie se koronavirem ve Francii, která má necelých 67 milionů obyvatel, nakazilo více než 2,23 milionu lidí, uvádí Reuters. To je pátý nejvyšší počet na světě. Prezident Emmanuel Macron dnes řekl, že koncem prosince nebo v lednu by očkování proti koronaviru měla dostat menší část populace.

  • V Madridu otevřeli covidovou nemocnici, opozice projekt kritizuje

    V Madridu dnes otevřeli první část rozsáhlé nemocnice pro pacienty s covidem-19, která vznikla za pouhých 100 dní. Stavba zařízení určeného pro případy zdravotní nouze, jako je současná pandemie, stála 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč), tedy dvakrát tolik, než se původně předpokládalo. Opozice projekt kritizuje, podle ní je už nepotřebný a peníze se měly rozumněji investovat jinde, napsala agentura AP.

  • Rakousko chystá přísná opatření v období zimních svátků

    Podle informací rakouských médií včetně APA plánuje vláda přísná omezení pro cesty do Rakouska v období zimních svátků. Do až desetidenní karantény, kterou bude možné opustit nejdříve po pěti dnech při negativním testu, budou muset všichni příchozí ze států, v nichž bude více než 100 nově nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Podle APA by tak byly zasaženy především země sousedící s Rakouskem. Opatření má vstoupit v platnost před Vánocemi a trvat do 10. ledna. Podle listu Kronen Zeitung budou zavedeny přísné vstupní kontroly na hranicích a letištích.

  • Neopouštějte své domovy, vyzývá New York občany nad 65 let

    Odbor zdravotnictví města New York vyzval občany nad 65 let, aby neopouštěli své domovy, pokud to nebude nutné. Ve městě po Dni díkůvzdání stouplo procento nakažených na 5,72 a rapidně roste i počet hospitalizovaných, uvádí server The Hill.

  • Itálie zaznamenala za den 785 obětí koronaviru

    V Itálii za poslední den zemřelo 785 lidí nakažených koronavirem, uvedlo místní ministerstvo zdravotnictví. Nových případů nákazy má Itálie přes 19 000, což je více než o den dříve, kdy bylo pozitivních testů něco přes 16 000.

    Itálie nyní zažívá mírné zklidnění epidemické situace, která byla nejvážnější v první půlce listopadu. Tehdy každý den přibývalo v nemocnicích kolem tisícovky pacientů ve vážném stavu, nyní obsazenost lůžek na odděleních i na jednotkách intenzivní péče pomalu klesá. V nemocnicích je aktuálně bezmála 33 000 pacientů, 3663 z nich na jednotkách intenzivní péče.

  • Turecko zaznamenalo rekordních 190 obětí za den

    V Turecku ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo úmrtí 190 lidí za 24 hodin, což je nejvíce od začátku epidemie covidu-19. V zemi v posledních týdnech počet nakažených i obětí setrvale roste, dnes země oznámila rekordní bilanci úmrtí už podeváté v řadě. Celkem podle oficiálních statistik zemřelo skoro 14 000 pacientů s covidem-19.

    V zemi s 83 miliony obyvatel se nedá dopočítat celkový počet nakažených, protože Turecko po čtyři měsíce do statistik infikovaných koronavirem zahrnovalo pouze osoby s příznaky onemocnění. Minulý týden tento postup změnilo a nově počítá i takzvané asymptomatické případy.

  • Tempo zlepšování ekonomiky USA podle šéfa Fedu zpomalilo

    Oživení americké ekonomiky v posledních měsících zpomalilo a výhled do budoucna zůstává mimořádně nejistý. Růst počtu pozitivních případů nemoci covid-19 v USA i zahraničí je znepokojující a příštích několik měsíců by tak mohlo být obtížných, uvedl v dnešním projevu před bankovním výborem Senátu šéf centrální banky USA (Fed) Jerome Powell. Plné oživení podle něj není pravděpodobné do té doby, dokud si lidé nebudou jistí, že je bezpečné se znovu zapojit do široké škály aktivit.

    Nadějí pro zlepšení situace je očkovací látka proti covidu-19. Powell upozornil, že zatímco pokrok ve vývoji je velmi pozitivní, zůstávají tu významné problémy ohledně načasování, výroby a distribuce vakcíny, a je tak stále obtížné posoudit dopady tohoto vývoje na ekonomiku.

  • Indie nezamýšlí očkovat proti koronaviru celou populaci

    Indie nepovažuje za nutné naočkovat proti koronaviru celou svou populaci, která je s 1,3 miliardy obyvatel druhá nejpočetnější na světě. Informuje o tom dnes agentura Reuters s odkazem na indické ministerstvo zdravotnictví. Význam očkování pro úspěšné zvládnutí epidemie vyzdvihl indický premiér Naréndra Módí, který o víkendu navštívil několik výrobců vakcín. Premiér v říjnu tvrdil, že vláda chce, aby vakcína byla dostupná všem obyvatelům. Indie je druhou zemí na světě s nejvyšším počtem nakažených koronavirem od začátku epidemie.

    „Pokud budeme schopni naočkovat dostatečně velký počet lidí, aby se přerušil přenos nákazy koronavirem, tak nebude nutné naočkovat celé obyvatelstvo,“ uvedl ředitel indické státní rady pro lékařský výzkum Balrám Bhagrava. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stačí pro dosažení kolektivní imunity naočkovat 65 až 70 procent obyvatel. To by znamenalo v Indii nechat naočkovat až 900 milionů lidí.

  • První nakažení v USA mohli být už loni v prosinci

    Novým koronavirem se mohli lidé ve Spojených státech nakazit již 13. prosince 2019, uvádí studie zveřejněná v pondělí v časopise Clinical Infectious Diseases. Studie, kterou provedli vědci z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v USA, analyzovala dárce krve pro americký Červený kříž od 13. prosince 2019 do 17. ledna 2020. 7 389 vzorků shromážděných z devíti států bylo testováno na reaktivní protilátky proti covidu-19. Z testovaných vzorků bylo nejméně u 106 zjištěno, že mají protilátky proti onemocnění covid-19, uvádí CNN.

  • Nizozemsko zavedlo roušky uvnitř, vláda je dříve nedoporučovala

    V Nizozemsku dnes vstoupil v platnost zákon zavádějící povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách. Informuje o tom agentura Reuters, která připomíná, že vláda v Haagu jejich nošení původně nedoporučovala, svůj přístup ale postupně změnila.

    Lidé si musejí ochranu nosu a úst nasazovat při vstupu do veřejných budov, včetně škol nebo obchodů. Tato povinnost prozatím platí na tři měsíce a tomu, kdo ji nedodrží, hrozí pokuta až 95 eur (skoro 2500 korun). Nizozemská vláda přitom od začátku pandemie covidu-19 až do září lidem nosit roušky s výjimkou veřejné dopravy nedoporučovala. Řídila se přitom radami Národního zdravotního ústavu (RIVM).

  • Lewis Hamilton se nakazil koronavirem, přijde o závody i rekord

    Mistr světa formule 1 se nakazil koronavirem, přijde tak minimálně o jeden závod šampionátu, uvádí Reuters. Stejně tak nebude moci dorovnat rekord v počtu vítězství za jedinou sezonu, který činí třináct prvních míst (držiteli jsou Michael Schumacher a Sebastian Vettel), Hamilton v tomto ročníku vyhrál zatím jedenáctkrát.

  • Německo začne očkovat první skupiny obyvatel v lednu

    Ministr zdravotnictví Jens Spahn dnes uvedl, že by se první skupiny obyvatel mohly v Německu začít očkovat proti covidu-19 už v lednu. „Naším cílem je, aby už v lednu dostali vakcínu první rizikové skupiny a lidé v pečovatelských profesích,“ uvedl. K rizikových skupinám se řadí senioři a lidé s vážným onemocněním.

    Německo připravuje zvláštní očkovací centra, která by měla být k dispozici již v polovině prosince. Některá z vakcín by ale mohla být podle dnešního sdělení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) pro trh Evropské unie podmínečně registrována nejdříve na přelomu roku. Na jaře chce Německo očkovat už i v lékařských praxích.

  • V Rakousku začalo hromadné testování na koronavirus

    Rakousko dnes zahájilo hromadné testování populace na koronavirus. Jako první na řadu přišli obyvatelé obce Annaberg-Lungötz nedaleko Salcburku. V pátek se začne testovat ve Vídni a v západních spolkových zemích Tyrolsko a Vorarlbersko, příští týden přijdou na řadu i další části země, informovala agentura APA.

  • Vietnam přijímá přísnější opatření, zakáže komerční lety

    Vietnam pozastaví všechny příchozí komerční lety. K rozhodnutí úřadů dochází poté, co se téměř po třech měsících v zemi objevil nový případ nákazy koronavirem, uvedl předseda vlády Nguyen Xuan Phuc. Upřesnil také, že příchozí evakuační lety mohou i nadále pokračovat. Každý, kdo je využije, bude ovšem muset strávit 14 dní v karanténě, píše britský list The Guardian.

  • AP: Betlém před Vánocemi postrádá turisty, zeje prázdnotou

    Epidemie koronaviru se projeví i na letošních oslavách Vánoc v palestinském Betlémě. Město, které už v této době většinou zaplavují turisté, zeje prázdnotou, mnohé hotely i obchody zůstaly zavřené. Omezený je obvyklý program včetně plánované půlnoční mše v bazilice Narození Páně, napsala agentura AP. Loni do Betléma zavítaly tři miliony turistů. Izrael, přes nějž většina přijíždí, je ale kvůli koronaviru letos pro cizince zavřený a pro zahraniční návštěvníky je uzavřený i hraniční přechod z Jordánska.

    „Betlém je mrtvý,“ řekla majitelka hotelu Angel Marjana Ardžaová. Její hotel na okraji města nabízel 120 lůžek. Právě tam byly zaznamenány první případy koronaviru na Západním břehu Jordánu, když se v hotelu v březnu ubytovala skupina řeckých turistů.

  • Evropská agentura pro léčivé přípravky potvrdila přijetí žádosti Pfizeru

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes potvrdila přijetí žádostí od firmy Pfizer a Moderna o podmínečnou registraci vakcín v EU a zahájila jejich zkoumání. Nyní bude posuzovat účinnost i bezpečnost očkovacích látek. Pokud vše půjde podle plánu a k dispozici budou všechny potřebné dokumenty, mohla by EMA dokončit zkoumání vakcíny firem Pfizer a BioNTech do 29. prosince a očkovací látky firmy Moderna do 12. ledna. S rozhodnutím EMA musí souhlasit i Evropská komise, která se ale obyčejně řídí doporučením lékové agentury.

  • V Belgii otevřely obchody, restaurace budou zavřené do půlky ledna

    V Belgii se dnes po měsíci otevřelo na 43 000 obchodů, které nabízejí i jiné než základní zboží. Otevřela také muzea a bazény. Nadále však zůstávají uzavřené restaurace, divadla, kina nebo posilovny. Platí i mnohá další omezení, včetně nočního zákazu vycházení. Aktuální opatření proti šíření koronaviru budou platit nejméně do 15. ledna, píše belgický server RTBF.

    Obchodní centra musí zajistit deset metrů čtverečních na každého zákazníka, všude musí lidé dodržovat rozestupy 1,5 metru a v jednom obchodě nesmí strávit víc než 30 minut. Nově jsou od 1. prosince povolené také farmářské trhy, prodejci ale musí nosit roušky a platí zákaz konzumace potravin a nápojů přímo na místě.

Reklama

Hlavní zprávy