Hlavní obsah

Pochod v Minsku skončil zatýkáním, zadrželi i 73letou ikonu Bahinskou

Foto: Profimedia.cz

Do vězeňského vozu policisté naložili i třiasedmdesátiletou Ninu Bahinskou. Poté, co ji propustili, se na policejní stanici dožadovala své vlajky.

Reklama

Už více než měsíc uběhlo od srpnových prezidentských voleb, nepokoje v Bělorusku ale i nadále pokračují. V Minsku dnes proběhl další opoziční pochod žen proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Článek

Protestů se podle ruské státní agentury TASS zúčastnilo asi 2000 žen. Pochod do centra hlavního města v jednu chvíli policie zablokovala a pak začala účastnice protestu masově zadržovat. Mnohé z demonstrantek přišly oblečeny do bílé a červené, barev protestu a také barev vlajky nezávislého Běloruska před připojením k Sovětskému svazu. Několik desítek demonstrantek policie podle agentury Reuters zadržela, podle nezávislého serveru Tut.by je zadržených už více než 100.

Mezi zadrženými byla také 73letá Nina Bahinská, žena, která se stala symbolem běloruských protestů proti režimu Lukašenka. Tu policie zatáhla do dodávky. „Hanba!“ křičely demonstrantky, „Kde je moje vlajka?“ ptala se pracovníků zvláštní jednotky OMON Bahinská. Ti potom Bahinskou vysadili vedle Sovětského obvodního oddělení (název policejní stanice), kde se později začali shromažďovat protestující. Podle svědků Bahinská pak zvonila na domovní zvonek oddělení a vyžadovala, aby jí vrátili její vlajku.

Pochod do centra hlavního města projíždějící motoristé zdravili troubením, zněla i hesla požadující osvobodit politické vězně. „Nezapomeneme, neodpustíme!“ či „Lukašenko za mříže!“, skandoval dav.

Protesty žen proti „poslední diktatuře v Evropě“, jak Lukašenkovu vládu kritici často označují, se konaly i v dalších běloruských městech.

„Nepřipouští se pluralismus názorů, pouze názor jediného člověka. Přála bych si žít v zemi, kde se budou přinejmenším respektovat lidská práva, kde bude dělba moci a kde lid sám rozhodne, kam se má země ubírat. Počítám s tím, že mě mohou kdykoliv zatknout, ale nebojím se, protože mám ráda svou zemi a snažím se pro ni udělat, co zmůžu,“ řekla serveru Tut.by jedna z demonstrantek, která na akci přišla v karnevalové masce.

U tržiště, kde demonstrace začala, policisté kontrolovali akreditace novinářů. Později natáčeli demonstrantky, jinak ale pořádkové síly zpočátku pochodu nebránily. Agentura DPA připomněla, že před týdnem policisté proti ženám poprvé použili brutální násilí a 100 jich zadrželi.

„V určitou chvíli upoutaly pozornost dvě dívky, které odcházely od vozů na přepravu vězňů, takzvaných antonů. Žertovaly, že už v nich nebylo místo, a tak zůstaly na svobodě,“ napsal server Tut.by. „Tolik jsem si přála vidět, jak vypadá anton zevnitř,“ řekla jedna z dívek, která úsměvem maskovala slzy. „Hlasovala jsem pro změny a svobodu. Změny a svobodu nám ukradli, chlapce zbili, dívky taky,“ dodala na vysvětlenou, proč chodí na demonstrace.

Některé ženy se policii nebránily a dobrovolně nastupovaly do dodávky, uvádí Tut.by.

Reklama

Doporučované