Hlavní obsah

Pochybení za 2,5 milionu. Policie hledá důkazy o neexistujících akcích Ministerstva zdravotnictví v luxusním hotelu

Administrativní nedostatky, nebo závažné pochybení? Policie šetří možná neexistující školení a akce Ministerstva zdravotnictví.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Případ začala prověřovat policie. Podkladem pro sepsání trestního oznámení byl audit vypracovaný bývalým detektivem ÚOOZ.

Článek

Před necelými dvěma roky se ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Praze mělo konat běžné setkání novinářů se zástupci Ministerstva zdravotnictví.

Nejednalo by se o nic významného, pokud by se o tento případ nezačala nyní zajímat policie.

Jde totiž o jednu ze zhruba čtyřiceti akcí, které u současného vedení ministerstva vzbudily pochybnosti. Podalo proto kvůli tomu trestní oznámení.

V zámeckém hotelu si dvě setkání s novináři ministerstvo objednalo v květnu a červenci roku 2016. Kontroloři tvrdí, že se ale nejspíše vůbec neuskutečnila. A tak není jasné, kde zhruba dvacet tisíc skončilo.

Manažer hotelu Seznamu přímo na místě řekl, že nedokáže říct, zda se akce placené ministerstvem uskutečnily. Na písemné dotazy pak vedení hotelu neodpovědělo.

Na fakturách je podpis Jana Štolla. Tehdejšího mluvčího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Štoll říká, že se setkání s médii v tomto hotelu konala. Přiznává, že ale důkazy nemá. „Z novinářských setkání se nedělají žádné záznamy ve stylu fotek a podobně,“ uvedl Štoll.

Podle trestního oznámení se pochybení týkají třeba i školení pro exministra Němečka. Ministerstvo za ně zaplatilo celkově zhruba 300 tisíc korun.

Podle závěrů auditorů také v tomto případě není jasné, zda se všechna školení uskutečnila.

„Neumím detaily komentovat. Nevidím za tím žádnou nekalost, spíš administrativní nedostatky,“ prohlásil Němeček.

Současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který trestní oznámení podal, tvrdí, že podklady o konání některých akcí byly vytvořeny až dodatečně, když se začali o případy kontroloři zajímat.

„Pochybení nejsou malá. Bavíme se o nějakém 2,5 milionu korun,“ uvedl Vojtěch.

Kauzou se nyní bude zabývat pražská policie.

Reklama

Doporučované