Hlavní obsah

Ministr chce vrátit do hry nadstandardy, pacienti by si připlatili za lepší péči při operacích

Ministr zdravotnictví vrací do hry téma nadstandardů. Jak by to v praxi vypadalo, mapoval reportér Radek Nohl.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Na Ministerstvu zdravotnictví sepisují nový zákon. Ministr chce, aby pacienti měli možnost si připlatit za lepší služby při operacích v nemocnicích.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sice od středy úřaduje v demisi, ale přesto připravuje změnu.

Chce, aby pacienti měli možnost připlatit si přímo v nemocnicích, když chtějí získat lepší služby při operaci.

O něco podobného usilovaly pravicové vlády. Avšak v roce 2013 vyhlášku vymezující nadstandardy zrušil Ústavní soud. Ministr chce změnu začlenit přímo do zákona. Tak, aby jeho předchůdce u soudu nenarazil.

Vojtěch tímto zákonem chce zatím umožnit příplatek jenom těm pacientům, které čeká operace očí.

K přípravě změny paragrafů ho totiž přivedl případ, na který upozornil Seznam. Pacientka se šedým zákalem si chtěla v královéhradecké nemocnici připlatit za lepší čočky. Musela tak však učinit oklikou.

Na pokyn nemocnice poslala 33 600 korun jako dar Nadačnímu fondu Lidé sobě. A tato nadace pak podpořila darem královéhradeckou nemocnici.

„Na tomto příkladu vidíme, že ten systém není nastaven správně,“ řekl Seznamu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo připravuje nový zákon

Tato legislativní klička je dnes však jedinou legální možností, jak si pacienti mohou za lepší péči připlatit.

„Došli jsme k závěru, že skutečně jedinou možností bude změna legislativy. Tak, aby pacient, pokud tuto vůli má, měl možnost to zaplatit přímo té nemocnici a nemuselo se to takto obcházet,“ prohlásil Vojtěch.

Nadstandardy byly zrušeny v éře ministra zdravotnictví Leoše Hegera. „Nadstandardy jsou z mého pohledu správné. Nejvíc markantní je to právě u těch očních čoček,“ řekl Heger.

Heger současnému ministrovi doporučuje, aby použil jejich verzi – zrušenou soudem – a vrátil ji do zákona o zdravotním pojištění. A pak – aby soud zákon nezrušil – nesmí dávat operaci očí do sazebníku výkonu, ale přímo do přílohy zákona.

Vedoucí lékař očního oddělení královéhradecké fakultní nemocnice, kde pacientům umožňují připlácet si oklikou, s legislativním krokem směrem k nadstandardům také souhlasí.

„Kdyby to bylo podobně jako je to v USA, kde to pojišťovny velmi přísně hlídají, ale pochopily, že za nadstandardní – neváhám použít termín – luxusní složku toho výkonu si mohl člověk reálně v rozdílu cenu zaplatit,“ uvedl vedoucí lékař oční kliniky Pavel Rozsíval.

Reklama

Doporučované