Hlavní obsah

Pocta Lemmymu z Motörhead, vědkyně po něm pojmenovala obřího krokodýla z pravěku

Mořský živočich se jmenuje Lemmysuchus, v překladu Lemmyho krokodýlVideo: Ruptly

 

Reklama

Lemmysuchus obýval jurský oceán před 164 miliony let a se svými téměř šesti metry patřil k největším predátorům své doby.

Článek

Vyhynulý mořský krokodýl Lemmysuchus vládl pravěkým vodám stejně jako zpěvák a baskytarista Lemmy Kilmister metalové scéně. A když vědci nyní hledali pro obrovského ještěra nové jméno, inspirovali se přezdívkou zemřelého frontmana kapely Motörhead.

Lemmysuchus, v překladu Lemmyho krokodýl, obýval jurské oceány asi před 164 miliony let. Se svými téměř šest metry patřil k největším predátorům své doby. Archeologové jeho kostru objevili už v roce 1909, ale nesprávně ji přiřadili k ostatním mořským krokodýlům nalezeným na stejném místě.

Upozornil na to mezinárodní tým vědců pod vedením doktorandky na Univerzitě v Edinburghu Michelle Johnsonové. Článek vyšel ve vědeckém časopise Zoological Journal of the Linnean Society.

Paleontologové ukázali, že se tvor od ostatních krokodýlů lišil. Zatímco jeho druhoví příbuzní lovili ryby, Lemmysuchus dokázal v čelistech drtit i krunýře mořských želv.

Nelítostný lovec tak musel dostat nové jméno. Kurátorka přírodopisného muzea v Londýně Lorna Steelová navrhla, aby se jmenoval právě po Lemmym. A frontman Motörhead by jistě nenamítal, aby jeho přezdívku nesl jeden z nejděsivějších ještěrů pravěkého oceánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované