Hlavní obsah

Covidové Česko zachrání zdravý rozum, říká muž, který radí budoucí vládě

Hostem Výzvy byl molekulární biolog Marián Hajdúch.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česko se dostalo s počty nakažených na úroveň března tohoto roku. V úterý počty nakažených narostly nad 14 tisíc a v nemocnicích je už přes tři tisíce lidí. Z toho asi pět set ve vážném stavu. V jak dramatické situaci jsme?

Článek

Zatímco se v Česku od 1. listopadu zrušilo testování zdarma pro neočkované, zavedly se kontroly bezinfekčnosti v hospodách a zpřísnila pravidla nošení respirátorů na pracovištích, počet nakažených od začátku měsíce exponenciálně roste, a tím se nebezpečně plní i nemocnice. Některé z nich už dokonce přistupují k omezení neakutní péče.

I z toho důvodu vláda ve středu jednala o nových opatřeních. Jenže v době, kdy počty nakažených prudce stoupají, řešila jen nošení respirátorů na univerzitách a testování zdravotníků. „Lockdown nebude,“ předeslal rovnou premiér Andrej Babiš.

Další zpřísnění opatření má přitom vláda oznámit v pátek. Podle zjištění Seznam Zpráv plánuje Rada pro zdravotní rizika vládě doporučit, aby se od prosince jako potvrzení o bezinfekčnosti uznávalo pouze očkování nebo prodělání nemoci covid-19. To znamená, že by se na kulturních či sportovních akcích nebo v restauracích neuznával výsledek testů na covid. V Rakousku se pro toto opatření vžil název „lockdown volného času“.

Je to správná cesta? A kde by měla opatření ještě přitvrdit? Na to jsme se ptali molekulárního biologa a poradce Anticovid týmu koalice Spolu, která tvoří budoucí vládu, Mariána Hajdúcha.

Ačkoliv počty nakažených stoupají, stále platí, že mezi nimi dominují neočkovaní a i ti výrazně častěji končí v nemocnicích. I proto se vláda rozhodla spustit – slovy premiéra – „brutální“ očkovací kampaň, která má odpůrce vakcín přesvědčit.

Měl takový krok přijít dříve? A kdy budou Češi dostatečně imunizovaní proti převládající variantě koronaviru delta plus?

Sledujte rozhovor v úvodním audiu, nejzajímavější odpovědi vám nabízíme níže:

0:56 – Kdo nebo co Česko zachrání?

Myslím, že zdravý rozum. Do značné míry je to právě na občanech České republiky. Medicína dala řešení pandemie a zbytek je na politicích a občanech.

1:37 – Jaké týdny má Česko před sebou?

Česko má před sebou těžké týdny. Aktuální opatření málo brzdí epidemii. Čísla porostou.

2:12 – Může se stát, že se ta epidemická křivka otočí sama?

Ta se vždycky otočí sama. Epidemie skončí. Je otázkou, kdy skončí. Dá se očekávat, že do konce roku onemocní ještě 600 tisíc obyvatel a do 10 tisíc může zemřít.

3:47 – Jak dlouho potrvá tato vlna? Bude to až do jara?

Možná to bude kombinace několika vln. Tento virus je ale sezónní. Minimálně do konce sezóny nás bude ještě trápit. A to bude do doby, než budeme mít většinu lidí imunních. Toho můžeme dosáhnout očkováním nebo promořením. Já jsem zastáncem očkování.

5:08 – Divačka píše: „Kde se denní čísla nakažených zastaví? Vždyť je podstatná, ale samozřejmě ne dostatečná část populace očkovaná. A řada lidí už covid měla.“

Počet neimunních osob v populaci nám narůstá. Zapomíná se, že z toho součtu očkovaných a promořených osob je třeba odečíst lidi, kteří o imunitu přišli tzv. vyvanutím. Po prodělání nemoci 24 procent lidí nevyvine žádné protilátky. Část tedy je chráněná a část vůbec. Není to ale nic překvapivého. Žádný z koronavirů nezanechává trvalou imunitu.

8:10 – Divačka se ptá: „Víme, prosím, jaká je skladba těch 500 lidí ve vážném stavu? Mám na mysli věk, zda naočkovaní vs. neočkovaní, nějaké vs. žádné další nemoci atd.“

Jedná se o lidi okolo 69 let. Jsou to v dominantní většině neočkovaní. Máme i takové, kteří se dostali do nemocnice naočkovaní, těch je ale minorita. Vakcíny chrání před těžkou formou onemocnění a úmrtím.

9:09 – Premiér v demisi Andrej Babiš předeslal, že v pátek kabinet vyhlásí nová patření, mohou být zásadní, ale že lockdown nebude. Co myslíte jako poradce Anticovid týmu, který radí koalici spolu, půjde to bez lockdownu?

Nemůžu mluvit za Anticovid tým. Jen za svůj osobní. Podle toho, co se chystá, tedy ten „rakouský model“. Řešení má dva problémy. Jedním je, že opatření nebude dostatečné pro zvládnutí aktuálního stavu epidemie. Má za cíl naočkovat lidi. To ale nebude fungovat pro tuto aktuální vlnu. Než aktuálně naočkovaní navodí imunitu, budeme v podstatě na konci roku.

12:06 – Co říkáte na možnost povinného očkování?

Měla by to být rovná hra. Ať stát řekne, že máme povinné očkování, ale převezme za to politickou i zdravotnickou odpovědnost. Druhá varianta je očkování dobrovolné, to upřednostňuji. Lidé se mají motivovat, například finančními bonusy.

14:12 – Cílí politici rakouským modelem správným směrem? Jsou restaurace nebo kultura problém?

Nejsou. Infekce začala ve školách. Nejsem si jistý, že to restauracemi a ostatním zastavíme. Nejsem si jistý, že člověk, který je očkovaný, ale netestovaný, je bezinfekční. Protože není. Má snížené riziko infekce, zhruba o 60 procent. To neznamená, že je to infekčnost nulová. Pokud bych měl srovnávat pravděpodobnost, že se nakazím od naočkovaného netestovaného nebo neočkovaného čerstvě otestovaného, je druhá varianta méně pravděpodobná.

18:25 – Lockdown pro neočkované je nereálný?

Nastat může, ale nebude mít podle mě efekt.

19:04 – Mluvil jste o lockdownu dětí. Není to opakování starých chyb?

Ne, mluvil jsem o více opatření. Postavil jsem vedle sebe roušky a testování, nebo uzavření škol na 14 dní a poté otestovat. Udělat předěl a „vyčistit“ školy od infikovaných jedinců. Očkovací prevalence se pohybuje mezi jedním a pěti procenty. To je hrozně moc. Vede to k tomu, že je ve školách nekonečná série karantén. To také nechceme. Nechceme uzavírat školy, ale abychom je udrželi v chodu, musíme udělat účinná opatření.

21:09 – Podle MeSES a viroložky Ruth Tachezy by se měl dávat důraz na testování. Co plošné testování ve firmách?

Důležitější je testování ve školách. Ve firmách pokračují v dobrovolném testování. Je jich docela málo. Hlavní virová nálož v populaci je u dětí a mladistvých, proto je to pro mě priorita.

22:18 – Jak se díváte na zpoplatnění testů? Není to v této chvíli hazard s lidskými životy?

Byl jsem pro to, aby hrazení testů skončilo. Nemyslím si, že je správné, aby z prostředků veřejného zdravotního pojištění byly placeny testy, které umožní neočkovaným občanům zajít si do divadla nebo restaurace. Ať stát vyhradí stranou prostředky, které to budou platit, anebo si to lidé platí sami. Dnes je situace jiná a byl bych pro vrácení do původního režimu. Každý otestovaný, kterého zachytíme v preventivním testování, nám pomůže snížit virovou nálož.

28:00 – Divačka se ptá: „První dvě očkování Modernou. Lze třetí dávka Pfizerem?“

Určitě ano. Vakcíny jsou srovnatelné.

29:10 – Česko v tempu očkování (první nebo druhou dávkou) pokulhává za zbytkem Evropy. Premianti jsou Portugalsko s téměř 89 %, Malta s 84 % a Španělsko s 82 % naočkovaných. Česká republika je v počtu naočkovaných až na 20. místě. První nebo druhou dávku má v sobě 59,7 % obyvatel. Pro srovnání – na Slovensku je to naopak pouhých 46% lidí. Vláda rozjela „brutální kampaň“, má smysl?

Část lidí může přesvědčit, část ještě zatnout více. Neumím si představit, jak to dopadne v České republice. Jsem zastáncem spíše pozitivní motivace.

30:48 – Novinkou je i to, že už se v Česku nemusí řešit, jakou mutaci pozitivní ve vzorcích mají, protože převažuje mutace delta. Tzv. diskriminační PCR se bude řešit jen u třetiny vzorků. Mělo by to odlehčit laboratořím. Není to chyba? Nemůže se ještě poměr mutací v populaci proměnit, případně dojít k tomu, že nám nějaká nová mutace unikne?

Diskriminační PCR test nemá takový smysl. Máme podlinie delty, které nám cirkulují a my je nejsme schopni rozlišit. Ty rozlišujeme sekvenováním, to v Česku probíhá velmi dobře. V tuto chvíli je nutné kapacitu laboratoří nezatěžovat diskriminačními testy.

Jaké tři kroky byste radil nové vládě v boji s koronavirovou pandemií?

První by bylo okamžité testování ve školách. Druhá věc je úprava podmínek pro testování a trasování, aby i očkované osoby do systému vstupovaly. Třetí věc? Očkovat, očkovat, očkovat.

36:47 – Podle Vlastimila Válka hrozí, že přijdeme o Vánoce, zavřou se opět služby a omezí život. Máte podobný výhled ve vašich představách?

Pokud opatření nebudou účinná, budeme mít na Vánoce problém. Velká část zdravotníků – i my v laboratořích – je vyčerpaná. Spěje to k tomu, že další Vánoce strávíme v práci. Nemáme z toho radost ani my, ani pacienti, kteří je tam stráví s námi, pro některé to budou i Vánoce poslední.

Reklama

Doporučované