Hlavní obsah

Počty nakažených rostou. Je to signál pro neočkované, říká epidemiolog

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Reprodukční číslo vyšší než jedna, nejvíc nakažených za týden od poloviny června. Koronavirus nikam neodešel. Inspirujme se v zemích s vyšší proočkovaností, jako je Velká Británie, říká epidemiolog Jan Kynčl.

Článek

Šíření SARS-CoV-2 v posledních dnech zrychluje, ukazuje takzvané reprodukční číslo R. Počet zachycených případů na 100 tisíc obyvatel stoupl na hodnotu z poloviny června a vzrostl i relativní počet pozitivních testů.

Pozitivita diagnostických testů, tedy testů nařízených lékařem nebo hygieniky, vzrostla téměř po třech týdnech z jednoho na dvě a půl procenta. Podobně po řadě týdnů vzrostl podíl pozitivních antigenních testů na hodnotu 0,1 %.

Hlavní epidemiolog Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl nabízí dvě možné příčiny, proč některé ukazatele varují před horšící se situací.

„Zaprvé se určitě víc testuje, protože lidé cestují a potřebují test. Část z nich tomu v minulosti unikla, ale teď je zachycena, protože test potřebují kvůli pobytu v zahraničí nebo v ubytovacím zařízení,“ říká pro Seznam Zprávy epidemiolog, který mimo jiné zastupuje Česko v poradním sboru Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Testů na koronavirus od soboty do pondělí postupně ubývalo. Metodou PCR bylo v sobotu testů víc než 37 500, v neděli zhruba 12 300 a v pondělí necelých 11 500. Podobně se snížil počet antigenních testů ze sobotních téměř 38 000 na pondělních zhruba 28 000.

„Zadruhé bych předpokládal, že to bude mít souvislost s rozšiřující se delta variantou na našem území,“ varuje Kynčl.

V pondělí laboratoře oficiálně odhalily 126 případů, podobně jako v sobotu. V pondělí byl státní svátek a ve volných dnech bývá případů nákazy méně, protože se méně testuje. V neděli laboratoře potvrdily 105 nakažených.

Reprodukční číslo R kleslo z pondělních 1,3 na 1,2. R zjednodušeně popisuje, kolik lidí nakazí každý nakažený pacient. Pokud je jeho hodnota více než 1, epidemie zrychluje.

„R je číslo, které je možné třeba i trošku zneužít, protože se může krátkodobě rychle měnit podle té mezitýdenní změny. Ale bez ohledu na to je to nějaký signál, že situace není úplně optimální,“ říká epidemiolog Kynčl.

Inspirace za hranicemi

Menší výkyvy má takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. K pondělku mírně kleslo na 9,1 z nedělních 9,3.

„Sedmidenní incidence se používá k tomu, aby se odstranily případné jednodenní změny, které mohou trošičku ulétávat, a to z celé řady důvodů. Používá se i pro porovnání jednotlivých zemí mezi sebou,“ říká Kynčl.

Všechna tato čísla varují, že by se epidemická situace mohla ve výhledu několika týdnů opět zhoršit. Je to signál pro ty, kdo se ještě nenechali očkovat, říká epidemiolog.

„V delším časovém horizontu není situace úplně tak optimistická, jak se zdálo ještě třeba před pár týdny. Je to zpětný apel na maximální využití očkování. Chce to hledat inspiraci v zemích, kde mají vyšší proočkovanost, tím myslím třeba Velkou Británii, kde už si mohou dovolit více. Ti, kdo zatím z nějakého důvodu nebyli očkováni, kdo zatím uvažují tak, že se jich to netýká, by měli možnost očkování využít. Situace se může v řádu týdnů zase zhoršit. Očkování znamená pro značnou část lidí ochranu před těžkým průběhem nemoci,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované