Hlavní obsah

Jihokorejské vyšetřovatele zmátly zvířecí kosti. Pátrání po pohřešovaných z trajektu Sewol pokračuje

Trajekt se potopil před třemi lety. I po té době příbuzní pohřešují devět lidí.

 

Reklama

Příbuzní devíti stále pohřešovaných obětí viní vládu ze špatně naplánované operace.

Článek

Prohledávání vyzviženého jihokorejského trajektu Sewol, který se potopil před téměř třemi lety, ještě pořádně nezačalo. Úřady ale už oznámily nález kostí, které podle prvních předpokladů měly patřit některé z devíti stále pohřešovaných obětí. Testy ve forenzní laboratoři ale záhy ukázaly, že se jedná o kosti zvířecí. Vyšetřovatele zřejmě zmátl nález bot a dalších předmětů ve stejném místě. "Vše patrně vyplavalo společně s bahnem, které se vyhrnulo z přední části lodi umístěné na transportním plavidle," řekl k nálezu představitel jihokorejského ministerstva pro oceány a rybolov I Čchol-čo.

Nečekaný objev vyvolal rozhořčené reakce rodin pohřešovaných, podle nichž byla celá operace špatně naplánovaná. Příbuzní kritizovali především to, že dělníci zahájili na širém moři odčerpávání paliva a vody z lodi, aniž zajistili, že společně s vodou se do oceánu nevyplaví také pozůstatky obětí. V takovém případě by byly nejspíš nenávratně ztraceny.

Dělníci vodu z plavidla odčerpávali s pomocí desítek děr, které vyvrtali do trupu. Po nálezu kostí a dalších předmětů úřady odčerpávání vody z trajektu zastavili.

Skupina reprezentující rodiny pohřešovaných dnes vydala prohlášení, v němž vyzvala vládu, aby přijala přísnější opatření, která by zabránila ztrátě pozůstatků. Apelují také na vládu, aby okamžitě nařídila prohledání bahna vypuštěného doposud z lodi, jakož i mořského dna, kde trajekt donedávna spočíval.

Trajekt Sewol se potopil v dubnu 2014. Při nehodě zahynulo 304 lidí, většina z nich byli studenti na školním výletě. Těla 295 obětí se podařilo najít. Předpokládá se, že pozůstatky zbylých devíti budou objeveny ve vraku trajektu, který doposud spočíval v hloubce 44 metrů.

Loď bude nyní převezena do přístavu Mokpcho, vzdáleného asi 90 kilometrů. Na cestu se vydá ve čtvrtek.

Vyčištění trajektu a pátrání po pozůstatcích obětí v útrobách lodi bude provedeno až u břehu. Potrvá ale ještě několik týdnů, než se s prohledáváním lodi bude moci začít.

Reklama

Doporučované