Hlavní obsah

Poděbrady budou v centrálním parku sekat pomocí robotických sekaček

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Poděbrady na Nymbursku budou nově používat k údržbě trávníku v centrálním lázeňském parku elektrické robotické sekačky. Jejich nasazení má zefektivnit údržbu a snížit množství emisí.

Článek

Zkušebně budou sekačky nasazené v první ze tří částí parku.

Celkem se bude o trávník v části A centrálního lázeňského parku starat sedm robotických sekaček. Na své trasy budou vyjíždět z dobíjecích stanic. „Cílem je rozšířit tento ekologický přístup také do částí B a C parku,“ uvedl místostarosta Roman Schulz (ODS). Ročně dá lázeňské město za údržbu zeleně po celém městě přes 12 milionů korun.

Údržba trávníku v parku bude díky elektrickým sekačkám bezemisní. Druhou hlavní výhodou je podle místostarosty tichý provoz, sečení trávy tak nebude rušit místní ani návštěvníky parku. Trávník bude díky sekačkám pravidelně mulčován, v neposlední řadě bude trávník udržován prakticky neustále.

Poděbrady se podle Schulze staly pilotním městem v tomto projektu, ne však prvním. Elektrické sekačky město zavádí v projektu Tiché a zdravé město, který chce prezentovat veřejnosti na konci června.

Na 22. června Poděbrady připravily komentovanou prohlídku centrálního lázeňského parku. Provádět parkem bude architekt Tomáš Jiránek, který v roce 2007 navrhl celkovou rekonstrukci parku. Prohlídka bude zaměřena na přírodní i kulturní pamětihodnosti a na osvětu.

Reklama

Doporučované